Pączki z Air Fryer
Autor: Redakcja
Temat pączków staje się gorącym zawsze, gdy zbliża się Tłusty Czartek. My jednak chcielibyśmy, aby po pączki sięgać częściej, szczególnie że w przypadku pieczenia ich w frytkownicy beztłuszczowej jest to opcja zdecydowanie zdrowsza (jednak nadal kaloryczna). Sprawdźcie ten przepis!

Porcje
dla 4 osób
Gotowe w:
Półtorej godziny
Składniki
- 500 g mąki tortowej
- 4 żółtka
- 220 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 40 g drożdży
- 100 g rozpuszczonego masła
Pączki to nasze dobro narodowe, dlatego nawet starając się jeść zdrowiej, nie musimy na zawsze się z nimi rozstawać. Przedstawiamy przepis na pączki z frytkownicy beztłuszczowej, które będą super smaczne, a nie będą smażone na głębokim oleju. W przepisie nie umieszczamy nadzienia, ponieważ zgodnie ze sztuką wypełnia się nim pączka po upieczeniu, a to jakim nadzieniem wypełnicie pączusia zostawiamy Wam.


Instrukcje
Krok 1
Przygotować rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, dwóch łyżeczek cukru i dwóch łyżeczek mąki. Odstawić na około 15 minut, aby drożdże popracowały.
Krok 2
Do misy miksera wsypać mąkę, zrobiony rozczyn, resztę cukru, cztery żółtka i wyrabiać ciasto około pięć minut.
Krok 3
Dodać rozpuszczone (nie gorące) masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Następnie odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4
Po godzinie podzielić ciasto na równe porcje i uformować pączki. Najlepiej robić to rękami zwilżonymi olejem. Po uformowaniu odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Krok 5
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 8-10 minut, w połowie czasu przewrócić na drugą stronę.
Uwaga: Wszystkie frytkownice powietrzne pieką nieco inaczej. Możesz musieć dostosować czas w górę lub w dół w zależności od mocy i watów, z jaką piecze twoja frytkownica. Zawsze najlepiej jest wypróbować małą porcję nowego przepisu na wypadek, gdybyś musiał dostosować czas.
Krok 6
Wyjmij upieczone pączki, polej lukrem lub posypką. Jeśli lubisz to po upieczeniu można wstrzyknąć ulubione nadzienie do środka.

Jak zrobić lukier:
Do miski wsypać szklankę cukru pudru i dodać 1 łyżkę wody lub soku z cytryny, a następnie ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Pączki z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 500 g mąki tortowej
- 4 żółtka
- 220 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 40 g drożdży
- 100 g rozpuszczonego masła
Instrukcje
- Przyrządzić zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, dwóch łyżek cukru oraz dwóch łyżek mąki. Pozostawić na około 15 minut, by drożdże aktywowały się.
- Do miski miksera wsyp mąkę, przygotowany wcześniej zaczyn, pozostały cukier, cztery żółtka i mieszaj ciasto przez około pięć minut.
- Wlać rozpuszczone (ale nie gorące) masło i mieszaj ciasto przez kolejne 5 minut. Potem odstawić je na około godzinę, aby mogło wyrosnąć.
- Po upływie godziny podziel ciasto na równomierne części i uformuj z nich pączki. Najlepiej wykonywać tę czynność, mając ręce zwilżone olejem. Po uformowaniu pączków, odstaw je na 15 minut, aby ponownie wyrosły.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 8-10 minut, przekładając na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
- Wyjmij upieczone pączki z piekarnika, a następnie polej je lukrem lub posyp posypką. Jeśli preferujesz, po upieczeniu możesz również wstrzyknąć do środka ulubione nadzienie.
Wyszly super
Bardzo się cieszymy <3