Kulki z batata z Air Fryer
Autor: Redakcja
Fajna i nieoczywista przekąska, która z pewnością nada się na każdą imprezę i nie tylko. Możesz ją wykorzystać jako obiadowy zamiennik do ziemniaków. Chrupiąca z zewnątrz i sycąca, po prostu musisz ją wypróbować – to rewelacyjne połączenie smaków na pewno Cię zaskoczy . Sprawdź sam!

Liczba porcji
2
Gotowe w:
10 minut
Składniki
- 1 batat
- 100g sera cheddar
- 200g mąki pszennej
- łyżka natki pietruszki
Czy jest coś lepszego niż połączenie słodkiego batata, rozpływającego się sera cheddar i aromatycznej pietruszki? Przedstawiamy przepis na kulki z batata, które zachwycą każdego! Wyobraź sobie idealnie doprawione, miękkie w środku kuleczki z nutą słodkiego batata, otulone chrupiącą skorupką z dodatkiem intensywnego cheddara. Dodatek pietruszki dodaje im świeżości, tworząc idealną harmonię smaków. Te kulki są nie tylko niesamowicie smaczne, ale też proste w przygotowaniu.
Idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, dodatek do obiadu czy po prostu, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego.
Nie czekaj, przekonaj się, jak niewiele potrzeba, by stworzyć coś tak pysznego. Przygotuj się na kulinarną podróż, która zadowoli każde podniebienie. Spróbuj już dziś!


Instrukcje
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4

Porada:
Możesz wybrać inną formę niż kulki batatowe, jednak wtedy czas pieczenia może być inny.

Kulki z batata z frytkownicy beztłuszczowej
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 1 batat
- 100 g sera cheddar
- 200 g mąki pszennej
- łyżka natki pietruszki
Instrukcje
- Batata dokładnie umyj, nakłuj całego widelcem i piecz przez 45 minut w air fryerze nagrzanym do 180°C.
- Po wyjęciu z frytkownicy, daj batatowi ostygnąć, a potem go obierz. Przełóż do blendera i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę, pietruszkę, starty ser Cheddar i ponownie zmiksuj, aż wszystko się dobrze połączy.
- Podziel ciasto na porcje i ulep z nich małe kulki.
- Spryskaj olejem air fryer, umieść w niej kulki z batata zachowując trochę przestrzeni między nimi. Piecz w 200°C przez około 5-8 minut lub do momentu, gdy staną się chrupiące.
0 komentarzy