Chrupiące pieczone ziemniaczki w akordeon z Air Fryer
Autor: Redakcja
Jedne z najsmaczniejszych ziemniaczków, jakie przygotowaliśmy w życiu – doskonałe jako dodatek do mięs ale idealnie sprawdzają się również jako samodzielna przekąska z dodatkiem odpowiedniego dipu np. jogurtowego. Niepozorne danie, które łatwo przygotować, wygląda bardzo apetycznie i jeszcze lepiej smakuje – czego chcieć więcej? Zdecydowanie jest to przepis, który musicie przygotować – smacznego!

Liczba porcji:
2
Gotowe w:
40 minut
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 pałeczki do sushi lub grubsze, długie wykałaczki
Chrupiące pieczone ziemniaczki w akordeon z Air Fryera to idealna propozycja na smakowity dodatek do każdego dania! Te wyjątkowe ziemniaki nie tylko zachwycają swoim wyglądem, ale również intensywnym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Przygotowane z prostych składników, takich jak ziemniaki, oliwa z oliwek i aromatyczne przyprawy. Co więcej są łatwe w wykonaniu i świetnie sprawdzą się na każdą okazję – od rodzinnych obiadów po imprezy ze znajomymi. Dzięki zastosowaniu pałeczek do sushi lub długich wykałaczek, ziemniaki nabierają niepowtarzalnego kształtu, co czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnymi na talerzu.
Każdy kęs to połączenie chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku, a aromaty wędzonej papryki i czosnku sprawiają, że są one prawdziwą ucztą dla zmysłów. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi ziemniaczkami, które będą hitem na każdym stole!


Instrukcje
Krok 1
Krok 2
Ziemniaczane harmonijki przełóż do miski z zimną wodą na około 30 minut, aby pozbyć się skrobi.
Krok 3
Przygotuj marynatę – do miseczki dodaj oliwę, przyprawy i wymieszaj.
Krok 4
Ziemniaki wyjmij z wody i dokładnie osusz.
Krok 5
Ziemniaczki ułóż w komorze frytkownicy beztłuszczowej, nasmaruj z każdej strony przygotowaną marynatą i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut, po 20 minutach przewróć ziemniaczki na drugą stronę.

Porada:
Ziemniaczki doskonale smakują jako dodatek do mięs ale również jako oddzielna przekąska podawana np. z sosem jogurtowym.

Chrupiące pieczone ziemniaczki w akordeon z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 pałeczki do sushi lub grubsze długie wykałaczki
Instrukcje
- Obierz ziemniaki i pokrój je w plastry o grubości około 2 centymetrów. Każdy plaster umieść między dwoma pałeczkami do sushi i gęsto nacinaj pod kątem z jednej strony, a następnie obróć i tnij pod przeciwnym kątem. Powtórz tę czynność z każdym plasterkiem ziemniaka.
- Przełóż ziemniaczane harmonijki do miski z zimną wodą na około 30 minut, aby usunąć skrobię.
- Przygotuj marynatę, dodając oliwę i przyprawy do miseczki, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaki wyjmij z wody i dokładnie wysusz przy pomocy np. ręcznika papierowego.
- Ułóż ziemniaczki w komorze frytkownicy beztłuszczowej, nasmaruj je z każdej strony przygotowaną marynatą i piecz w 180°C przez 30 minut. Po 20 minutach obróć ziemniaczki na drugą stronę.
0 komentarzy