Ciasto czekoladowe z Air Fryer
Autor: Redakcja
To ciasto jest kolejnym dowodem na to, że Air Fryer może praktycznie wszystko. Kto by pomyślał, że uda się z niego zrobić przepyszne ciasto czekoladowe? Zapoznaj się z tym przepisem i spróbuj sam, na pewno nie pożałujesz.

Porcje
6
Gotowe w:
1 godzinę
Kcal na porcję:
269
Składniki
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli koszernej
- 1 duże jajko
- ½ szklanki maślanki
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki wrzącej wody
Niesamowicie czekoladowe i przepyszne ciasto, które zrobisz w Air Fryer? Brzmi niewiarygodnie? A jednak! To nie wszystko, ponieważ pieczenie zajmie Ci zdecydowanie mniej czasu niż tradycyjne przygotowanie w piekarniku, a co za tym idzie nie musisz nagrzewać całego mieszkania rozkręconym piekarnikiem, co zwłaszcza latem, jest bardzo uciążliwe. Ciasto doskonale sprawdzi się na urodziny, posiadówkę, a także na (nie takie małe) małe co-nieco. Uwaga, ten przepis może sprawić, że będziesz kosztował tego pysznego ciasta każdego tygodnia.


Instrukcje
Krok 1
Rozgrzej Air Fryer do 180 stopni Celsjusza. Spryskaj wnętrze foremki do ciasta lub naczynia żaroodpornego pasującego do twojej frytkownicy beztłuszczowej, która jest bezpieczna do użytku w air fryer, sprayem do pieczenia. Wyłóż dno foremki kawałkiem papieru do pieczenia, upewniając się, że papier wystaje nieco ponad brzegi. Spryskaj ponownie sprayem do gotowania i odstaw na bok.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj ze sobą cukier, mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie dodaj jajko, maślankę, olej i wanilię. Po dodaniu mieszaj przez 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.
Krok 3
Dodaj wrzącą wodę, mieszając, aż uzyskasz rzadkie ciasto.
Krok 4
Wlej ciasto do przygotowanej formy i umieść ją w koszyku frytkownicy beztłuszczowej. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, lub aż ciasto będzie upieczone na wskroś i będziesz mógł wbić wykałaczkę w środek ciasta bez przywierania okruszków.
Uwaga: Wszystkie frytkownice powietrzne pieką nieco inaczej. Możesz musieć dostosować czas w górę lub w dół w zależności od mocy i watów, z jaką piecze twoja frytkownica. Zawsze najlepiej jest wypróbować małą porcję nowego przepisu na wypadek, gdybyś musiał dostosować czas.
Krok 5
Pozostaw ciasto w formie do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjmij je i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Następnie udekoruj wedle uznania.

Wartości odżywcze na porcję:

Tłuszcze
11g
Węglowodany
41g
Białko:
3g
Ciasto czekoladowe z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli koszernej
- 1 duże jajko
- ½ szklanki maślanki
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki wrzącej wody
Instrukcje
- Nagrzewaj frytkownicę powietrzną do 180 stopni Celsjusza. Spryskaj sprayem do pieczenia wnętrze formy do ciasta lub naczynia żaroodpornego, które pasuje do twojej frytkownicy powietrznej i jest do niej odpowiednie. Wyłóż dno formy kawałkiem papieru do pieczenia, dbając o to, by papier wystawał nieco poza brzegi. Następnie ponownie spryskaj wnętrze sprayem kulinarnym i odłóż na bok.
- W dużym naczyniu połącz cukier, mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie dodaj do nich jajko, maślankę, olej oraz wanilię i mieszaj przez 2 minuty, do momentu, aż składniki będą dobrze połączone.
- Wlej wrzącą wodę, ciągle mieszając, aż ciasto osiągnie płynną konsystencję.
- Przelej ciasto do wcześniej przygotowanej formy, a następnie umieść ją w koszyku frytkownicy powietrznej. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, lub do momentu, gdy ciasto będzie w pełni upieczone i umieszczenie wykałaczki w środku nie spowoduje przywierania do niej okruszków.
- Pozwól ciastu ostygnąć w formie przez 10 minut, po czym wyjmij je i przenieś na kratkę, aby całkowicie ostygło. Po ostudzeniu dekoruj ciasto według własnego uznania.
0 komentarzy