Ciasto czekoladowe z Air Fryer

Strona główna 5 Słodkości 5 Ciasto czekoladowe z Air Fryer

Autor: Redakcja

To ciasto jest kolejnym dowodem na to, że Air Fryer może praktycznie wszystko. Kto by pomyślał, że uda się z niego zrobić przepyszne ciasto czekoladowe? Zapoznaj się z tym przepisem i spróbuj sam, na pewno nie pożałujesz.

Ciasto czekoladowe z Air Fryer

Porcje

6

Gotowe w:

1 godzinę

Kcal na porcję:

269

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli koszernej
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki wrzącej wody

Niesamowicie czekoladowe i przepyszne ciasto, które zrobisz w Air Fryer? Brzmi niewiarygodnie? A jednak! To nie wszystko, ponieważ pieczenie zajmie Ci zdecydowanie mniej czasu niż tradycyjne przygotowanie w piekarniku, a co za tym idzie nie musisz nagrzewać całego mieszkania rozkręconym piekarnikiem, co zwłaszcza latem, jest bardzo uciążliwe. Ciasto doskonale sprawdzi się na urodziny, posiadówkę, a także na (nie takie małe) małe co-nieco. Uwaga, ten przepis może sprawić, że będziesz kosztował tego pysznego ciasta każdego tygodnia.

klopsiki z indyka z air fryer
frytkownica beztłuszczowa pieczone klopsiki z indyka

ZAMÓW nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Instrukcje

Krok 1

Rozgrzej Air Fryer do 180 stopni Celsjusza. Spryskaj wnętrze foremki do ciasta lub naczynia żaroodpornego pasującego do twojej frytkownicy beztłuszczowej, która jest bezpieczna do użytku w air fryer, sprayem do pieczenia. Wyłóż dno foremki kawałkiem papieru do pieczenia, upewniając się, że papier wystaje nieco ponad brzegi. Spryskaj ponownie sprayem do gotowania i odstaw na bok.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj ze sobą cukier, mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie dodaj jajko, maślankę, olej i wanilię. Po dodaniu mieszaj przez 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.

Krok 3

Dodaj wrzącą wodę, mieszając, aż uzyskasz rzadkie ciasto.

Krok 4

Wlej ciasto do przygotowanej formy i umieść ją w koszyku frytkownicy beztłuszczowej. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, lub aż ciasto będzie upieczone na wskroś i będziesz mógł wbić wykałaczkę w środek ciasta bez przywierania okruszków.

Uwaga: Wszystkie frytkownice powietrzne pieką nieco inaczej. Możesz musieć dostosować czas w górę lub w dół w zależności od mocy i watów, z jaką piecze twoja frytkownica. Zawsze najlepiej jest wypróbować małą porcję nowego przepisu na wypadek, gdybyś musiał dostosować czas.

Krok 5

Pozostaw ciasto w formie do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjmij je i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Następnie udekoruj wedle uznania.

dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

Wartości odżywcze na porcję:

 

Ciasto czekoladowe z Air Fryer

Tłuszcze

11g

Węglowodany

41g

Białko:

3g

Ciasto czekoladowe z Air Fryer

Przygotowanie 25 minuty
Pieczenie 25 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Danie ciasta, słodycze
Liczba porcji 6 porcji

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli koszernej
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki wrzącej wody

Instrukcje
 

  • Nagrzewaj frytkownicę powietrzną do 180 stopni Celsjusza. Spryskaj sprayem do pieczenia wnętrze formy do ciasta lub naczynia żaroodpornego, które pasuje do twojej frytkownicy powietrznej i jest do niej odpowiednie. Wyłóż dno formy kawałkiem papieru do pieczenia, dbając o to, by papier wystawał nieco poza brzegi. Następnie ponownie spryskaj wnętrze sprayem kulinarnym i odłóż na bok.
  • W dużym naczyniu połącz cukier, mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie dodaj do nich jajko, maślankę, olej oraz wanilię i mieszaj przez 2 minuty, do momentu, aż składniki będą dobrze połączone.
  • Wlej wrzącą wodę, ciągle mieszając, aż ciasto osiągnie płynną konsystencję.
  • Przelej ciasto do wcześniej przygotowanej formy, a następnie umieść ją w koszyku frytkownicy powietrznej. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, lub do momentu, gdy ciasto będzie w pełni upieczone i umieszczenie wykałaczki w środku nie spowoduje przywierania do niej okruszków.
  • Pozwól ciastu ostygnąć w formie przez 10 minut, po czym wyjmij je i przenieś na kratkę, aby całkowicie ostygło. Po ostudzeniu dekoruj ciasto według własnego uznania.
Słowa kluczowe air fryer przepis na ciasto, Ciasto czekoladowe z Air Fryer, Ciasto czekoladowe z frytkownicy beztłuszczowej, jak zrobić ciasto w air fryer, jak zrobić ciasto w frytkownicy beztłuszczowej

Inne przepisy

Kup nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski

🥐 Pieczywo

🍰 Ciasta

🍪 Desery

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu