Nagrzewaj frytkownicę powietrzną do 180 stopni Celsjusza. Spryskaj sprayem do pieczenia wnętrze formy do ciasta lub naczynia żaroodpornego, które pasuje do twojej frytkownicy powietrznej i jest do niej odpowiednie. Wyłóż dno formy kawałkiem papieru do pieczenia, dbając o to, by papier wystawał nieco poza brzegi. Następnie ponownie spryskaj wnętrze sprayem kulinarnym i odłóż na bok.
W dużym naczyniu połącz cukier, mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie dodaj do nich jajko, maślankę, olej oraz wanilię i mieszaj przez 2 minuty, do momentu, aż składniki będą dobrze połączone.
Wlej wrzącą wodę, ciągle mieszając, aż ciasto osiągnie płynną konsystencję.
Przelej ciasto do wcześniej przygotowanej formy, a następnie umieść ją w koszyku frytkownicy powietrznej. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, lub do momentu, gdy ciasto będzie w pełni upieczone i umieszczenie wykałaczki w środku nie spowoduje przywierania do niej okruszków.
Pozwól ciastu ostygnąć w formie przez 10 minut, po czym wyjmij je i przenieś na kratkę, aby całkowicie ostygło. Po ostudzeniu dekoruj ciasto według własnego uznania.