Cofnij

Ciasto czekoladowe z Air Fryer

Przygotowanie 25 minuty
Pieczenie 25 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Danie ciasta, słodycze
Liczba porcji 6 porcji

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli koszernej
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki wrzącej wody

Instrukcje
 

  • Nagrzewaj frytkownicę powietrzną do 180 stopni Celsjusza. Spryskaj sprayem do pieczenia wnętrze formy do ciasta lub naczynia żaroodpornego, które pasuje do twojej frytkownicy powietrznej i jest do niej odpowiednie. Wyłóż dno formy kawałkiem papieru do pieczenia, dbając o to, by papier wystawał nieco poza brzegi. Następnie ponownie spryskaj wnętrze sprayem kulinarnym i odłóż na bok.
  • W dużym naczyniu połącz cukier, mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie dodaj do nich jajko, maślankę, olej oraz wanilię i mieszaj przez 2 minuty, do momentu, aż składniki będą dobrze połączone.
  • Wlej wrzącą wodę, ciągle mieszając, aż ciasto osiągnie płynną konsystencję.
  • Przelej ciasto do wcześniej przygotowanej formy, a następnie umieść ją w koszyku frytkownicy powietrznej. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, lub do momentu, gdy ciasto będzie w pełni upieczone i umieszczenie wykałaczki w środku nie spowoduje przywierania do niej okruszków.
  • Pozwól ciastu ostygnąć w formie przez 10 minut, po czym wyjmij je i przenieś na kratkę, aby całkowicie ostygło. Po ostudzeniu dekoruj ciasto według własnego uznania.
Słowa kluczowe air fryer przepis na ciasto, Ciasto czekoladowe z Air Fryer, Ciasto czekoladowe z frytkownicy beztłuszczowej, jak zrobić ciasto w air fryer, jak zrobić ciasto w frytkownicy beztłuszczowej