Autor: Redakcja
Smakowite nóżki z kurczaka w chrupiącej panierce bez smażenia w głębokim oleju? Tak, to możliwe! Sprawdź nasz przepis i przekonaj się sam, jak można przygotować chrupiące nóżki z kurczaka!

Porcje
4
Gotowe w:
55 min + 12-24 godzin marynowania
Składniki
- 4-6 nóżek z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- kefir albo maślanka
- mąka pszenna
- sól
- pieprz
- oregano
- papryka słodka
- papryka wędzona
- czosnek granulowany
Chrupiące nóżki z kurczaka z air fryer to doskonały wybór dla każdego, kto szuka prostego, ale niezwykle smacznego dania. Dzięki wykorzystaniu air fryer, nóżki z kurczaka stają się niesamowicie chrupiące z zewnątrz, jednocześnie zachowując soczystość w środku. To zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego smażenia, ponieważ wymaga znacznie mniej oleju, a efekt końcowy jest równie satysfakcjonujący. Pyszne danie, które posmakuje dzieciom jak i rodzicom i z pewnością na stałe zagości w jadłospisie domowym. Sprawdź sam!


Instrukcje
Krok 1
Kurczaka natrzyj swoją ulubioną przyprawą do kurczaka.
Krok 2
Następnie przełóż kurczaka do pojemnika, zalej nóżki z kurczaka maślanką lub kefirem, zamknij pojemnik i schowaj do lodówki na 12-24 godziny.
Krok 3
Nastepnego dnia do innego naczynia wsyp mąkę i przypraw ją solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i wędzoną oraz czosnkiem granulowanym. Zmieszaj wszystko ze sobą.
Krok 4
Dobrze natłuść kratkę air fryera, aby panierka nie przywarła do niej.
Krok 5
Kurczaka wyjmij z maślanki i obtocz w mące – połączenie maślanki i mąki stworzy pyszną panierkę. Następnie umieść w frytkownicy beztłuszczowej. Z góry spryskaj sprayem z oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Krok 6
Piecz przez około 35-40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, w połowie czasu obracając.
Krok Opcjonalny
Do klopsików doskonale będą pasowały Pieczone łódeczki ziemniaczane z Air Fryer lub Chrupiące Frytki z Air Fryer.

Jak przechowywać po upieczeniu:
Kurczaka po ostygnięciu możesz przechowywać w lodówce przez około trzy dni, a następnie odgrzewać w Air Fryerze.

0 komentarzy