Sernik z białą czekoladą i karmelem z Air Fryer
Autor: Redakcja
Ten sernik skradnie Twoje serce! Rewelacyjnie kremowy, niesamowicie bogaty w smak dzięki połączeniu twarogu z białą czekoladą, słonym karmelem i solonymi orzeszkami! Kiedy spróbujesz tego przepisu, już nigdy nie wydasz kilkunastu złotych na kawałek ciasta z kawiarni – to po prostu jest lepsze! A to dopiero wierzchołek góry lodowej, bo w naszych ebookach z przepisami na ciasta i desery znajdziesz ich o wiele więcej! Spróbuj i delektuj się tym smakiem – tylko szybko, bo na pewno będzie znikał w oka mgnieniu – smacznego!

Liczba porcji:
8
Gotowe w:
1 godzina 15 minut
Składniki na spód:
- 150 g herbatników
- 50 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu sernikowego tłustego (najlepiej z wiaderka, zmielonego trzykrotnie) – my polecamy twaróg Piątnica (Pilos jest rzadszy i może sernik nie wyjść)
- 100 g śmietanki 30%
- 3 jajka
- 120 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 200 g białej czekolady
Składniki na karmel:
- 60 g cukru
- 30 g masła
- 40 g śmietanki 30%
- Duża szczypta soli
Dodatkowo: orzeszki ziemne solone do posypania wierzchu
Sernik z białą czekoladą i karmelem z Air Fryera to prawdziwa uczta dla miłośników wyrafinowanych deserów! Ten kremowy sernik łączy w sobie delikatność białej czekolady z intensywnym smakiem domowego karmelu, tworząc niebiańskie połączenie smaków.
Wykonany z najwyższej jakości składników, w tym tłustego twarogu sernikowego i prawdziwej białej czekolady, zachwyca swoją aksamitną konsystencją. Chrupiący spód z herbatników stanowi idealne dopełnienie kremowej masy, a solone orzeszki ziemne dodają całości charakteru i przyjemnej tekstury.
Słodycz białej czekolady idealnie komponuje się z lekko słonym karmelem, tworząc harmonijne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonały wybór na świąteczny stół, rodzinne uroczystości czy spotkania z przyjaciółmi.
Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć deser godny najlepszej cukierni! Ten sernik z pewnością stanie się Twoim popisowym ciastem, które będzie zachwycać wszystkich gości.


Instrukcje
Krok 1
Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (spód oraz boki), a następnie dokładnie obłóż folią aluminiową od zewnątrz (boki i spód) – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, a więc forma będzie stała bezpośrednio w wodzie. Folia aluminiowa ma spowodować żeby woda nie dostała się bezpośrednio do ciasta.
Krok 2
Herbatniki zmiel w malakserze, dodaj do nich rozpuszczone masło, zmiksuj ponownie i wysyp do tortownicy, a następnie mieszanką wyłóż dokładnie dno i boki formy. Schowaj do zamrażalnika na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 3
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Dodaj je do głębokiego naczynia (pomijając czekoladę) i wymieszaj ze sobą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, delikatnie przestudź i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj trzepaczką, jedynie do połączenia składników (nie chcemy masy napowietrzać).
Krok 4
Przelej masę serową na schłodzony spód i umieść w komorze frytkownicy beztłuszczowej (wcześniej wyjmij z niej kratkę). Zagotuj wodę i wlej bezpośrednio do komory do połowy wysokości tortownicy.
Krok 5
Piecz w 160°C przez 50 minut, program Bake. Pozostaw do wystudzenia w otwartej komorze, następnie wyjmij sernik z wody i wstaw do lodówki na całą noc.
Krok 6
Aby przygotować karmel musisz użyć patelni. Cukier wsyp bezpośrednio na dno i rozpuszczaj na średnim ogniu aż nie będzie grudek i uzyska ładny, bursztynowy kolor. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj śmietankę kremówkę, wyłącz ogień pod patelnią i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj sól i wylej jeszcze ciepły karmel na wierz sernika. Uważaj, jest on bardzo gorący i można się poparzyć. Jeśli w karmelu są grudki z cukru można go przelać przez sitko.
Krok 7
Sernik na koniec posyp orzeszkami ziemnymi – polecamy dużo ich nałożyć, świetnie komponują się z tym sernikiem!

Porada:
Do sernika doskonale pasują borówki, maliny i truskawki.

Sernik z białą czekoladą i karmelem z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
Składniki na spód:
- 150 g herbatników
- 50 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu sernikowego tłustego najlepiej z wiaderka, zmielonego trzykrotnie – my polecamy twaróg Piątnica (Pilos jest rzadszy i może sernik nie wyjść)
- 100 g śmietanki 30%
- 3 jajka
- 120 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 200 g białej czekolady
Składniki na karmel:
- 60 g cukru
- 30 g masła
- 40 g śmietanki 30%
- szczypta soli
- orzeszki ziemne solone do posypania wierzchu
Instrukcje
- Wyłóż formę (20 cm) papierem do pieczenia (spód i boki), następnie obłóż folią aluminiową od zewnątrz - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Folia zabezpieczy przed przedostaniem się wody do ciasta.
- Zmiel herbatniki w malakserze, dodaj rozpuszczone masło, zmiksuj i wyłóż mieszanką dno oraz boki formy. Włóż do zamrażalnika podczas przygotowywania masy serowej.
- Składniki na masę serową (oprócz czekolady) powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj je w głębokim naczyniu. Rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę dodaj do masy i delikatnie połącz trzepaczką (nie napowietrzaj).
- Przelej masę na schłodzony spód i umieść w komorze frytkownicy bez kratki. Wlej gorącą wodę do połowy wysokości formy.
- Piecz w 160°C przez 50 minut w programie Bake. Wystudź w otwartej komorze, wyjmij z wody i schłodź w lodówce przez noc.
- Przygotuj karmel: rozpuść cukier na patelni do uzyskania bursztynowego koloru, dodaj masło i wymieszaj. Dodaj śmietankę, wyłącz ogień i dokładnie połącz składniki. Na koniec dodaj sól i wylej ciepły karmel na sernik (uwaga - jest bardzo gorący). W razie grudek przecedź przez sitko.
- Na koniec obficie posyp sernik orzeszkami ziemnymi, które świetnie komponują się z całością!
Mam pytanie czy jak mam silikonowe formy czy muszę wykładać je papierem do pieczenia i na zewnątrz folia aluminiowa ? Chodzi mi o tego sernika z białą czekoladą
Na pewno nie musisz folią aluminiową bo przez silikon woda nie przecieknie, nie jestem pewnie jak z wykładaniem środka tzn. czy z takiej formy dobrze odchodzi ciasto po upieczeniu – niestety w formie silikonowej nigdy nie piekliśmy. Jeśli wyłożysz papierem to na pewno łatwiej będzie wyciągnąć serniczek 🙂