Ziemniaki faszerowane łososiem z Air Fryer
Autor: Redakcja
Pieczone ziemniaczki są tak dobre, że można jeść je bez żadnych dodatków, kiedy więc dodamy do nich pyszny sos oraz wędzonego łososia to otrzymamy danie, którego niejedna restauracja by się nie powstydziła – a co najlepsze, przepis jest niesamowicie prosty i szybki. Jeśli już posmakowaliście tego przepisu i macie ochotę na więcej to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na Bataty faszerowane kurczakiem BBQ. Koniecznie spróbujcie tego przepisu – tę kompozycję pokocha każdy!

Liczba porcji:
5
Gotowe w:
1 godzinę 10 minut
- 5 dużych ziemniaków (ok. 1,2 kg)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 200 g łososia wędzonego na gorąco
- 2 łyżeczki masła
Składniki na sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 duży ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Dodatek kremowego sosu na bazie jogurtu greckiego, wzbogaconego chrupiącym ogórkiem konserwowym, świeżymi ziołami i delikatną nutą czosnku i musztardy, sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
To danie świetnie sprawdzi się zarówno jako sycący obiad, jak i elegancka kolacja dla gości. Jest nie tylko smaczne, ale także efektownie się prezentuje na talerzu. Przygotowanie jest proste, a kombinacja składników tworzy harmonijną całość, która zadowoli każdego miłośnika dobrej kuchni.
Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć danie restauracyjnej jakości w swoim domu. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego w przygotowaniu!


Instrukcje
Krok 1
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, osusz, polej oliwą z oliwek i posyp solą. Obtocz każdy z nich powstałą mieszanką i przełóż do frytkownicy beztłuszczowej. Piecz w 150°C przez 1 godzinę (sprawdź wykałaczką czy ziemniak na pewno jest miękki w środku), program Air Fry.
Krok 2
Składniki na sos wymieszaj w miseczce (przed dodaniem posiekanego ogórka osusz go ręcznikiem papierowym) i schowaj do lodówki na czas pieczenia ziemniaków.
Krok 3
Upieczonego ziemniaka połóż na talerzu (uważaj, będzie bardzo gorący), przetnij na krzyż i ,,otwórz” naciskając na każdą z 4 powstałych części skórki. Do wnętrza możesz dodać odrobinę masła (ok. 2 łyżeczki łącznie na 4 ziemniaki), soli i delikatnie wymieszać za pomocą noża/widelca. Następnie na środku umieść łyżkę sosu, a na wierzchu rozłóż łososia.

Porada:

Ziemniak faszerowany łososiem z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 5 sztuk dużych ziemniaków ok. 1,2 kg
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 200 g łososia wędzonego na gorąco
- 2 łyżeczki masła
Składniki na sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 duży ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Instrukcje
- Dokładnie wyszoruj i osusz ziemniaki, następnie polej je oliwą z oliwek i posyp solą. Każdego ziemniaka obtocz w tej mieszance i umieść w frytkownicy beztłuszczowej. Piecz w temperaturze 150°C przez godzinę w programie Air Fry (miękkość sprawdź wykałaczką).
- Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki na sos (ogórka najpierw osusz ręcznikiem papierowym) i odstaw do lodówki na czas pieczenia ziemniaków.
- Upieczonego, gorącego ziemniaka umieść na talerzu, natnij na krzyż i "otwórz" naciskając na każdą z 4 części skórki. Do środka dodaj odrobinę masła (około 2 łyżeczki na 4 ziemniaki) i sól, delikatnie wymieszaj nożem lub widelcem. Na środek nałóż łyżkę sosu i udekoruj łososiem.
0 komentarzy