Pieczony Łosoś z Air Fryer
Autor: Redakcja
Ten niecodzienny przepis na łososia z pewnością Cię zachwyci.Połączenie brązowego cukru i czosnku naprawdę zapewnia niesamowite doznania smakowe. Daj mu szansę i spróbuj czegoś nowego, na pewno nie pożałujesz!

Porcje
4
Gotowe w:
20 min
Kcal na porcję:
190 kcal
Składniki
- ok. 450 g łososia
- sól i pieprz
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka włoskich ziół
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
Z brzegu chrupiący i doskonale przyprawiony, a wewnątrz wilgotny i rozpływający się w ustach. Nie jest to przepis trudny, lecz z pewnością doznania smakowe będą bardzo zbliżone do tych, gdy zamawiasz łososia w restauracji. Połączenie czosnku i cukru może wydawać się niecodzienne ale to naprawdę działa! Doskonale pasuje do szparagów czy brokułu. Cukier daje słodycz i fantastycznie karmelizuje się na powierzchni ryby, a czosnek przełamuje ją swoim niesamowitym smakiem. Sprawdź sam!


Instrukcje
Krok 1
Skórę łososia oczyść z łusek i opłucz. Następnie, jeśli zakupiłeś jeden duży kawałek, pokrój go na mniejsze.
Krok 2
Posól i popieprz łososia. W małej misce dodaj brązowy cukier, chili w proszku, paprykę, włoskie zioła i czosnek w proszku. Natrzyj tą mieszanką łososia.
Krok 3
Umieść łososia w frytkownicy beztłuszczowej, skórką do dołu. Nastaw pieczenie na 200-205 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Jeśli lubisz bardziej „wysuszonego” łososia, czas pieczenia możesz wydłużyć.

Składniki odżywcze na porcję:

Tłuszcze
7g
Węglowodany
7g
Białko:
23g
Pieczony Łosoś z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 450 g łososia
- sól
- pieprz
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka włoskich ziół
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
Instrukcje
- Oczyść skórę łososia z łusek i dokładnie opłucz. Następnie, jeśli kupiłeś jeden duży kawałek, pokrój go na mniejsze porcje.
- Posól i popieprz łososia. W małej misce wymieszaj brązowy cukier, chili w proszku, paprykę, włoskie zioła i czosnek w proszku. Następnie natrzyj łososia tą mieszanką przypraw.
- Umieść łososia w frytkownicy powietrznej skórą do dołu. Ustaw temperaturę na 200-205 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Jeśli preferujesz łososia bardziej wysuszonego, możesz wydłużyć czas pieczenia.
0 komentarzy