Kremowy makaron ze szparagami z Air Fryer
Autor: Redakcja
Kto powiedział, że w Air Fryerze nie da się przygotować makaronu? Oczywiście, nie będziemy gotować samego makaronu ale zrobimy szybki i przepyszny, kremowy sos, który pokochasz. Kilka składników, dwadzieścia minut i gotowe. Sprawdź sam!

Liczba porcji
2
Gotowe w:
25 minut
Składniki
- 120g serka mascarpone
- 250g szparagów zielonych
- 1/2 cebuli czerwonej
- ząbek czosnku
- pierś z kurczaka
- 12 pomidorków koktajlowych
- 200g dowolnego makaronu
- 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu
- pół łyżeczki tymianku
- ser Grana Padano lub Parmezan
Spróbuj naszego przepisu na kremowy makaron z kurczakiem i szparagami z air fryer i odkryj, jak łatwo możesz zamienić zwykły obiad w wykwintną ucztę! Wyobraź sobie idealnie ugotowany makaron, połączony z delikatną piersią z kurczaka, otulony kremowym sosem mascarpone, który doskonale komponuje się z chrupiącymi zielonymi szparagami. Do tego dodajemy soczyste pomidorki koktajlowe i aromatyczny akcent czosnku oraz czerwonej cebuli, tworząc mieszankę smaków, która rozpieszcza podniebienie.
Dzięki frytkownicy beztłuszczowej, szparagi i kurczak zyskują wyjątkową teksturę bez nadmiaru tłuszczu, co czyni ten przepis nie tylko pysznym, ale i zdrowszym wyborem. Nie potrzebujesz wielu składników ani wiele czasu, by stworzyć to danie, które z pewnością zachwyci każdego. Nie czekaj, przekonaj się, jak niewiele trzeba, by na Twoim stole pojawiło się coś wyjątkowego.
Idealny posiłek na romantyczną kolację we dwa lub jako sposób na urozmaicenie codziennego menu.


Instrukcje
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4

Porada:
Możesz pominąć szparagi i dać o wiele więcej pomidorków, przez co powstanie smaczny, kremowy sos pomidorowy.

Kremowy makaron z kurczakiem i szparagami z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 120 g serka mascarpone
- 250 g szparagów zielonych
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 pierś z kurczaka
- 12 sztuk pomidorków koktajlowych
- 200 g dowolnego makaronu
- 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- ser Grana Padano lub Parmezan (do posypania)
Instrukcje
- Pokrój cebulę w kostkę, szparagi na mniejsze kawałki, kurczaka również w kostkę, a pomidorki przetnij na połówki.
- Wyjmij tackę z air fryer. Na dno nałóż mascarpone, następnie dodaj resztę składników i posyp tymiankiem – pamiętaj, by nie mieszać. Piecz w 200°C przez 15 minut. W garnku na kuchence ugotuj makaron, zachowując około 1/4 szklanki wody z gotowania, którą wykorzystasz do sosu.
- Po pieczeniu wyjmij komorę z frytkownicy, dodaj do niej wodę z makaronu i teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Wsyp odcedzony makaron, podziel na porcje i serwuj.
- Podawaj z startym serem Grana Padano lub Parmezanem.
0 komentarzy