Kotlety ruskie – ziemniaczano-twarogowe z Air Fryer
Autor: Redakcja
Wszyscy znają pierogi ruskie, jednak dzisiaj chcemy Wam przedstawić nieco inną wariację, a mianowicie kotlety w bułce tartej. Mamy pewne podejrzenia, że po spróbowaniu tych kotletów, pierogi pójdą na długo w odstawkę. Łatwe w przygotowaniu, niesamowicie smaczne – czego chcieć więcej? Sprawdźcie sami!

Liczba kotletów
4
Gotowe w:
45 minut
Składniki
- 250 g ziemniaków
- 70 g twarogu tłustego
- 1 mała cebula podsmażona na oleju
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- spray olejowy lub z oliwy
Odkryjcie z nami nową odsłonę klasycznego dania kuchni wschodnioeuropejskiej – Kotlety ruskie z Air Fryer! Te ziemniaczano-twarogowe smakołyki to idealna propozycja dla wszystkich, którzy szukają zarówno smaku, jak i wygody w przygotowaniu. Wykorzystując frytkownicę beztłuszczową, te kotlety zyskują nie tylko na smaku dzięki równomiernemu pieczeniu, ale również na lekkości, unikając zanurzenia w głębokim tłuszczu. To sprawia, że są idealnym wyborem na lekki obiad czy urozmaicenie domowego menu.
Nie czekajcie! Wypróbujcie nasz przepis na kotlety ruskie z Air Fryer i przekonajcie się, jak łatwo można przygotować pyszne danie, które zadowoli każdego domownika. Smacznego!


Instrukcje
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5

Porada:
Do kotletów ruskich idealnie nada się surówka z kiszonej kapusty i marchewki!

Kotlety ruskie – ziemniaczano-twarogowe z frytkownicy beztłuszczowej
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 250 g ziemniaków
- 70 g twarogu tłustego
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- spray olejowy lub z oliwy
Instrukcje
- Zacznij od obrania ziemniaków, a następnie ugotuj je w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedź wodę i daj ziemniakom chwilę, aby przestygły. Gdy będą gotowe, umieść je w misce.
- Obierz cebulę, posiekaj ją na drobną kostkę i podsmaż na patelni do momentu, aż nabierze złotego koloru. Po osiągnięciu pożądanego stopnia zrumienienia, dodaj smażoną cebulę do miski z ziemniakami.
- Dodaj twaróg do miski z ziemniakami i cebulą, a następnie dokładnie wszystko połącz i rozgnieć na jednolitą masę. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wysyp trochę bułki tartej na talerz. Następnie z przygotowanej masy ziemniaczano-twarogowej uformuj kulki, po czym delikatnie je spłaszcz, tworząc kształt zbliżony do kotletów mielonych. Każdy uformowany kotlet obtocz dokładnie w bułce tartej.
- Spryskaj kratkę air fryer olejem w sprayu, a następnie delikatnie spryskaj również przygotowane kotlety. Umieść je w air fryer i ustaw temperaturę na 240°C, piecząc przez około 12 minut. Jeżeli twoja frytkownica beztłuszczowa nie osiąga tak wysokiej temperatury, czas pieczenia może być nieco dłuższy – kontynuuj pieczenie aż do momentu, aż kotlety nabiorą pięknego, złotego koloru.
0 komentarzy