Fasola w sosie paprykowym z Air Fryer

Strona główna 5 Obiady i kolacje 5 Fasola w sosie paprykowym z Air Fryer

Autor: Redakcja

Biała fasola w sosie paprykowym z frytkownicy beztłuszczowej to danie wprost idealne na lunch, kolację, a przede wszystkim na imprezę! Idealne do dzielenia się, my polecamy podawać je z chlebkami pita lub innym pieczywem, które można maczać w sosie. Oczywiście sos paprykowy z Air Fryer można z powodzeniem wykorzystać w dowolny inny sposób np. dodając do niego pieczonego kurczaka. My jednak w tym przepisie postawiliśmy na opcję wege. Gwarantujemy jednak, że nasz przepis posmakuje dosłownie każdemu – spróbujcie i jak zawsze smacznego!

Fasola w sosie paprykowym z Air Fryer

Liczba porcji:

2

Gotowe w:

45 minut

Składniki

  • 1 puszka fasoli białej 400 g (240 g po odsączeniu)
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 15 g orzechów włoskich
  • 70 g śmietanki 36%

Fasola w sosie paprykowym z Air Fryera to prawdziwa uczta dla miłośników kremowych, aromatycznych dań! To połączenie delikatnej fasoli z intensywnym sosem paprykowym tworzy wyjątkowe danie, które zachwyci dosłownie każdego.

Soczyste pomidorki koktajlowe, aromatyczny czosnek i słodka papryka, wraz z dodatkiem kremowej śmietanki tworzą aksamitny sos, który idealnie komponuje się z fasolą. Orzechy włoskie dodają przyjemnej chrupkości i nutę wyrazistego smaku, a tymianek dopełnia całości swoim aromatem.

To danie świetnie sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do mięs czy ryb. Jest nie tylko pyszne, ale także sycące i pełnowartościowe. Idealne na rodzinny obiad lub kolację ze znajomymi.

Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Twoich bliskich. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś wyjątkowego, co zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia!

frytkownica beztłuszczowa pieczona fasola w sosie paprykowym
biała fasola zapiekana w sosie paprykowym w air fryer

ZAMÓW nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Instrukcje

Krok 1
Z frytkownicy beztłuszczowej wyjmij kratkę i umieść na dnie komory pomidorki koktajlowe, ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w grube paski (4-5 pasków) oraz paprykę pokrojoną w grube kawałki. Polej warzywa dwoma łyżkami oliwy, dopraw tymiankiem oraz szczyptami soli i pieprzu.
Krok 2

Wszystko dokładnie pomieszaj i upewnij się, że czosnek jest na dnie, najlepiej przykryty innymi warzywami, dzięki czemu się nie spali. Piecz w temperaturze 200°C przez 25 minut.

Krok 3

Wszystkie upieczone warzywa wraz z wytopionymi płynami przełóż do malaksera, dodaj orzechy włoskie i śmietanę 36%, a następnie zblenduj na sos.

Krok 4

Powstały sos przelej z powrotem do szuflady frytkownicy. Fasolę odsącz, przepłucz wodą, a następnie dodaj do sosu. Piecz w temperaturze 150°C przez 10 minut. Proponujemy podawać z podgrzewanymi chlebkami pita.

dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

Porada:

Fasolę możesz zastąpić np. ciecierzycą.

frytkownica beztłuszczowa pieczona fasola w sosie paprykowym

Fasola w sosie paprykowym z Air Fryer

Przygotowanie 10 minuty
Pieczenie 35 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Danie fasola, impreza, Kolacja, kolacje, obiad, obiady, Przekąska, przekąski, Przystawka, Przystawki, wegańskie, wege, wegetariańskie, zdrowe
Liczba porcji 2 porcje

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 1 puszka fasoli białej 400 g 240 g po odsączeniu
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 1 sztuka papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 15 g orzechów włoskich
  • 70 g śmietanki 36%

Instrukcje
 

  • Wyjmij kratkę z frytkownicy beztłuszczowej. Na dnie komory ułóż pomidorki koktajlowe, ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w grube paski (4-5) oraz paprykę w dużych kawałkach. Polej wszystko dwiema łyżkami oliwy, posyp tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, upewniając się, że czosnek znajduje się na dnie i jest przykryty pozostałymi warzywami, co zapobiegnie jego przypaleniu. Piecz w 200°C przez 25 minut.
  • Przełóż upieczone warzywa wraz z powstałymi sokami do malaksera, dodaj orzechy włoskie i śmietanę 36%, a następnie zblenduj wszystko na gładki sos.
  • Przelej zblendowany sos z powrotem do szuflady frytkownicy. Odsącz i przepłucz fasolę, dodaj ją do sosu i piecz w 150°C przez 10 minut. Polecamy podawać z podgrzewanymi chlebkami pita.
Słowa kluczowe biała fasola z sosem paprykowym pieczona w air fryer, czy można zrobić fasolę w air fryer, Fasola w sosie paprykowym z Air Fryer, fasola z sosem paprykowym z air fryer, fasola z sosem z pieczonej papryki z frytkownicy beztłuszczowej, frytkownica beztłuszczowa pieczona fasola w sosie paprykowym, jak zrobić fasolę w sosie w air fryer, przepis na fasolę białą w sosie paprykowym z frytkownicy beztłuszczowej, sos paprykowy z fasolą białą z air fryer, sos paprykowy z fasolą z frytkownicy beztłuszczowej, wege fasola z sosem paprykowym z air fryer

Inne przepisy

Kup nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski

🥐 Pieczywo

🍰 Ciasta

🍪 Desery

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu