Wyjmij kratkę z frytkownicy beztłuszczowej. Na dnie komory ułóż pomidorki koktajlowe, ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w grube paski (4-5) oraz paprykę w dużych kawałkach. Polej wszystko dwiema łyżkami oliwy, posyp tymiankiem, solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, upewniając się, że czosnek znajduje się na dnie i jest przykryty pozostałymi warzywami, co zapobiegnie jego przypaleniu. Piecz w 200°C przez 25 minut.
Przełóż upieczone warzywa wraz z powstałymi sokami do malaksera, dodaj orzechy włoskie i śmietanę 36%, a następnie zblenduj wszystko na gładki sos.
Przelej zblendowany sos z powrotem do szuflady frytkownicy. Odsącz i przepłucz fasolę, dodaj ją do sosu i piecz w 150°C przez 10 minut. Polecamy podawać z podgrzewanymi chlebkami pita.
Słowa kluczowe biała fasola z sosem paprykowym pieczona w air fryer, czy można zrobić fasolę w air fryer, Fasola w sosie paprykowym z Air Fryer, fasola z sosem paprykowym z air fryer, fasola z sosem z pieczonej papryki z frytkownicy beztłuszczowej, frytkownica beztłuszczowa pieczona fasola w sosie paprykowym, jak zrobić fasolę w sosie w air fryer, przepis na fasolę białą w sosie paprykowym z frytkownicy beztłuszczowej, sos paprykowy z fasolą białą z air fryer, sos paprykowy z fasolą z frytkownicy beztłuszczowej, wege fasola z sosem paprykowym z air fryer