Ciastka Paluchy na Halloween z Air Fryer
Autor: Redakcja
Halloween staje się coraz popularniejsze w naszym kraju, dlatego też przygotowaliśmy serię przepisów właśnie na tę okazję. Zaczynamy od „ludzkich paluchów”, czyli niesamowicie pysznych ciastek maślanych z migdałami oraz dżemem truskawkowym. Brzmi pysznie? Jeszcze lepiej smakuje, także zapisuj składniki i bierz się do pracy – to będzie hit Twojej Halloweenowej impresy. Jak zawsze – smacznego!

Liczba paluchów:
22
Gotowe w:
50 minut
Składniki
- 110 g masła miękkiego
- 110 g cukru białego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 170 g mąki pszennej
- migdały
- dżem truskawkowy – opcjonalnie
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawą i nieco straszną przekąskę, to nasz przepis na „paluchy wiedźmy” z Air Fryera będzie idealny!
Kruche ciasto, które przygotujesz z prostych składników jak masło, cukier, jajko i mąka, w połączeniu z migdałami, tworzy doskonałą imitację palców. Dodatkowo, dżem truskawkowy świetnie sprawdzi się jako „krew”, dodając odrobinę makabrycznego efektu, który z pewnością zaskoczy Twoich gości!
Te ciasteczka to świetna opcja na imprezy tematyczne, takie jak Halloween, ale sprawdzą się też jako zabawna przekąska na rodzinne spotkania czy wieczory filmowe. Dzięki Air Fryerowi przygotowanie jest szybkie i bezproblemowe, a efekty są naprawdę efektowne!
Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś zarówno pysznego, jak i kreatywnego. To idealna przekąska, która z pewnością wprowadzi trochę zabawy i zaskoczenia na Twoim stole!


Instrukcje
Krok 1
Krok 2
Do masy dodaj jedno jajko, sól i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj do połączenia się składników.
Krok 3
Do masy dosyp mąkę i mieszaj do połączenia się składników. Następnie podziel na dwie połówki, uformuj kulkę, rozpłaszcz ją nieco, zawiń w folię spożywczą/torebkę i odłóż do lodówki na około 10 minut.
Krok 4
Frytkownice wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i odrywaj po kawałkach ciasta, roluj w rękach do uzyskania formy przypominającej palec. Przy pomocy wykałaczki dodaj linie, gdzie palec się zgina, a w miejscu, w którym powinien być paznokieć umieść jeden migdał. Powtórz z pozostałymi palcami. U nas z porcji wyszły 22 paluchy. Następnie uformowane paluchy przełóż do zimnego miejsca – lodówki lub na balkon (w zależności od temperatury) na minimum 10 minut.
Krok 5
Piecz w temperaturze 160°C przez 15 minut, a następnie pozostaw w air fryerze do ostygnięcia, aby ciasteczka stwardniały (po upieczeniu na gorąco będą dość miękkie).

Porada:
Drugi koniec każdego palucha posmaruj dżemem truskawkowym, aby nieco imitował krew oderwanego palca.

Ciastka Paluchy Wiedźmy na Halloween z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 110 g masła miękkiego
- 110 g cukru białego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 170 g mąki pszennej
- migdały
- dżem truskawkowy – opcjonalnie
Instrukcje
- Do głębokiej miski lub blendera dodaj masło i cukier, a następnie ubij mikserem, aż składniki dobrze się połączą.
- Dodaj do masy jajko, sól oraz ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Dodaj mąkę do masy i mieszaj, aż składniki się połączą. Podziel ciasto na dwie części, uformuj kulki, lekko je spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 10 minut.
- Wyłóż frytkownicę papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj kawałki i roluj w dłoniach, formując kształt przypominający palec. Wykałaczką zaznacz linie na zgięciach palca, a na końcu umieść migdał jako paznokieć. Powtórz z resztą ciasta – z porcji wychodzi około 22 paluchy. Uformowane paluchy przełóż do lodówki lub na balkon na minimum 10 minut, aby schłodzić.
- Piecz w 160°C przez 15 minut, a następnie zostaw w air fryerze do ostygnięcia. Ciasteczka stwardnieją podczas chłodzenia, ponieważ zaraz po upieczeniu będą dość miękkie.
- Udekoruj dżemem truskawkowym z drugiej strony palca.
0 komentarzy