Grzanki do sałatki lub zupy z Air Fryer
Autor: Redakcja
Grzanki z Air Fryer to nie tylko szybka i łatwa opcja, ale również zdrowsza alternatywa dla tradycyjnie smażonych grzanek, dzięki minimalnemu użyciu tłuszczu. Spróbuj raz, a gwarantujemy, że już zawsze będziesz w ten sposób przygotowywał grzanki do sałatek i zup. Smacznego!

Liczba porcji
1
Gotowe w:
20 minut
Składniki
- 4 kromki białego chleba, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki soli ziołowej
- 3 łyżki stołowe roztopionego masła
Czy szukasz sposobu, aby dodać swoim ulubionym zupom i sałatkom odrobinę chrupkości i smaku? Odkryj sekret wyjątkowych grzanek z Air Fryer, które będą idealnym uzupełnieniem każdej potrawy! Ten prosty przepis przemieni zwykły chleb w nieodparty dodatek, który podbije smak każdej zupy czy sałatki.
Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut – wystarczy pokroić ulubiony chleb na mniejsze kawałki i przyprawić według gustu, a następnie upiec w Air Fryer do uzyskania złotego koloru i chrupiącej tekstury. Możesz eksperymentować z różnymi przyprawami, by idealnie dopasować grzanki do serwowanych dań.


Instrukcje
Krok 1
Krok 2
Krok 3

Porada:
Jeśli nie chcesz używać masła, możesz je z powodzeniem zastąpić oliwą z oliwek.

Grzanki do sałatki lub zupy z frytkownicy beztłuszczowej
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 4 kromki białego chleba (pokrojone w kostkę)
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki soli ziołowej
- 3 łyżki stołowe roztopionego masła
Instrukcje
- Najpierw rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do temperatury 200 stopni Celsjusza, dając jej około 2-3 minuty na osiągnięcie odpowiedniej temperatury.
- W małej misce połącz suszoną pietruszkę, czosnek w proszku, oraz sól ziołową z roztopionym masłem. Wsyp do tej mieszanki kawałki chleba, następnie delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką silikonową, aż kawałki chleba będą równomiernie pokryte masłem. Pozwól im odpocząć przez 2 minuty, by chłonęły masło.
- Przełóż przygotowane kawałki chleba do kosza frytkownicy beztłuszczowej i piecz je przez 4 minuty. Po tym czasie krótko wymieszaj je szpatułką i kontynuuj pieczenie jeszcze przez kolejne 4 minuty lub aż do momentu, gdy grzanki będą złociste i chrupiące. Sprawdź stan pieczenia już po 2 minutach od przewrócenia. Gotowe grzanki przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
0 komentarzy