Serowe kuleczki ziemniaczane z Air Fryer
Autor: Redakcja
Ziemniaki i ser to kombinacja, która po prostu nie może się nie udać. Kulki ziemniaczane z frytkownicy smakują świetnie, a wypływający z nich ser jesszcze potęguje te doznania. Sprawdzą się z każdym dipem i zdecydowanie przypadną do gustu zaróno dzieciom jak i dorosłym. To także super przekąska imprezowa.
Porcje
4
Gotowe w:
35 min
Składniki
- ½ kg ziemniaków
- 200g sera (najlepiej mozzarella)
- 1 łyżka koperku lub dowolnej przyprawy (opcjonalnie)
- 4 łyżki mąki
- ½ szklanki wody
- ¾ szklanki bułki tartej lub panko
- 1,5 łyżki oleju lub oliwy
- ½ łyżki papryki pikantnej (opcjonalnie)
- sól według uznania
Nie ma przypadku w tym, że w każdej restauracji dostaniemy dania z ziemniakami oraz serem, każdy kocha te dwa składniki. Teraz proponujemy przekąskę, która skradnie wasze serca. Jest to danie uniwersalne, ponieważ świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięsa do obiadu, jak i świetna przekąska podawana na ciepło dla gości. Co więcej, nie ma dipu, który nie sprawdziłby się z tym połączeniem. To danie, które pozwala na dowolne modyfikacje. Można je przygotować na bardziej ostro wykorzystując pikantną przyprawę lub nawet dodając poszatkowane chili lub papryczki jalapeno, sprawdźcie sami!
Instrukcje
Krok 1
Ugotuj ziemniaki do miękkości, a następnie je rozgnieć na papkę.
Krok 2
W misce wymieszaj starty ser, olej oraz opcjonalnie koperek lub inną przyprawę.
Krok 3
Nałóż na rękę około łyżkę ziemniaków, a następnie nałóż na nią ser. Z mieszanki uformuj kulkę.
Krok 4
Wymieszaj mąkę z wodą w celu uzyskania zawiesiny, następnie zanurz w niej kulki.
Krok 5
Umieść wszystkie kulki ziemniaczane na kratce, aby nadmiar ciasta mógł ociec.
Krok 6
Dodaj przyprawy i olej do bułki tartej, obtocz każdą kulkę w bułce tartej.
Krok 7
Po obtoczeniu kulek, przenieś je do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na 2 godziny.
Krok 8
Wyjmij kulki z zamrażarki/lodówki, rozgrzej frytkownicę powietrzną do 180°C przez 10 minut. Umieść je w frytkownicy bez nakładania się na siebie. Następnie piecz przez 8-10 minut w tej temperaturze lub do zarumienienia się ich z każdej strony.
Krok 9
Podawaj na ciepło z dowolnym dipem.
Porada:
Możesz wybrać różne rodzaje sera, takie jak cheddar lub mozzarella. Jeśli preferujesz ostrzejsze smaki, rozważ nadzienie z puree ziemniaczanego z jalapeno i cheddarem jako alternatywę. Bez problemu możesz również przyrządzić kotlety z puree ziemniaczanego w frytkownicy powietrznej, nie dodając do nich żadnych nadzień.
Serowe kuleczki ziemniaczane z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- ½ kg ziemniaków
- 200 g sera najlepiej mozzarella
- 1 łyżka koperku lub dowolnej przyprawy opcjonalnie
- 4 łyżki mąki
- ½ szklanki wody
- ¾ szklanki bułki tartej lub panko
- 1,5 łyżki oleju lub oliwy
- ½ łyżki papryki pikantnej (opcjonalnie
- sól według uznania
Instrukcje
- Ugotuj ziemniaki aż staną się miękkie, a potem rozgnieć je na puree.
- W misce połącz starty ser, olej i według uznania dodaj koperek lub inną wybraną przyprawę.
- Nałóż na dłoń około łyżki puree ziemniaczanego, a potem dodaj na to ser. Z tej mieszanki uformuj kulę.
- Wymieszaj mąkę z wodą, aby uzyskać gęstą zawiesinę, a następnie zanurz w niej przygotowane kulki.
- Umieść wszystkie kulki ziemniaczane na sicie, aby nadmiar ciasta mógł ociec.
- Dodaj przyprawy i olej do bułki tartej, a następnie obtocz w niej każdą kulkę.
- Po obtoczeniu kulek, umieść je w zamrażarce na 30 minut lub w lodówce na 2 godziny.
- Wyjmij kulki z zamrażarki lub lodówki, następnie rozgrzej frytkownicę powietrzną do 180°C na 10 minut. Rozłóż je w frytkownicy, dbając o to, by się nie nakładały. Piecz przez 8-10 minut przy tej temperaturze lub aż do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
- Podawaj na ciepło z dowolnym dipem.
0 komentarzy