Roladki cynamonowe z miodem z Air Fryer
Autor: Redakcja
Pyszne cynamonowe rolki, których smak jest nieco zbliżony do baklavy, dlatego możecie się spodziewać cukrowej eksplozji. Pyszny słodki deser z Air Fryer, który z pewnością skradnie Wam serce. Uważajcie jednak, by nie przesadzić – bo jedząc tę potrawę ryzyko obżarstwa jest na naprawdę wysokim poziomie.
Porcje
24
Gotowe w:
50 min
Kcal na porcję:
140
Składniki
Każdy z nas z pewnością kocha słodycze. Dlatego spieszymy przedstawić wam przepis, który z pewnością zaspokoi cukrowe kubki smakowe nawet największego smakosza. Przepis ten nie jest skomplikowany, dlatego tez mając ochotę na słodkie co-nieco nie trzeba godzinami stać w kuchni. Ci, którzy starają się trzymać wagę muszą jednak ostrożnie podchodzić do tego dania, ponieważ jedna rolka cynamonowa to aż 140 kalorii. Z dobrych informacji jest to zdecydowanie deser z tych słodszych, dlatego szybko można osiągnąć swój cukrowy limit. Polecamy przetestować ten pyszny i prosty przepis na słodziutki deserek!
Kup nasze ebooki: 26 przepisów na przekąski z aif fryer + 10 przepisów na sosy oraz Pieczywo z Air Fryer
Odkryj proste, smaczne przepisy, które zaskoczą Twoich bliskich! Kup nasze ebooki z przepisami na przepyszne przekąski, sosy oraz domowe pieczywo! Zaskocz znajomych i rodzinę pysznymi daniami z chrupiącym pieczywem!
Instrukcje
Krok 1
Rozgrzej Air Fryer do 160 stopni Celsjusza. Zmieszaj ze sobą zmielone orzechy włoskie, cukier i cynamon.
Krok 2
Umieść 1 arkusz ciasta filo na kawałku papieru do pieczenia; posmaruj masłem. Połóż na wierzchu drugi arkusz ciasta filo, również smarując masłem. (Pozostałe ciasto filo przykryj wilgotnym ręcznikiem, aby nie wyschło). Posyp 1/4 szklanki mieszanki orzechowej. Używając papieru do pieczenia, zwiń ciasno w rulon, zaczynając od długiego boku, usuwając papier podczas zwijania. Pokrój rolkę na 4 mniejsze rolki.
Krok 3
Posmaruj masłem i zabezpiecz wykałaczkami, aby rulon się nie rozwinął. Powtórz z pozostałym ciastem filo i 1/4 szklanki mieszanki orzechowej. Piecz w frytkownicy beztłuszczowej partiami, zachowując między rolkami odrobinę odstępu. Piecz do uzyskania jasnobrązowego koloru, 9-11 minut. Ostudź na kratce. Wyjmij wykałaczki.
Krok 4
W czasie, gdy rolki się pieką nalezy zrobić syrop. W małym rondlu połącz wszystkie składniki na syrop. Doprowadź do wrzenia, pamiętaj o mieszaniu, aby nic nie przywarło. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około pięć minut. Następnie wyłącz sos i odstaw do ostygnięcia.
Krok 5
Przełóż cynamonowe roladki na półmisek do podawania; polej syropem. Posyp pozostałą mieszanką orzechową.
Składniki odżywcze na jedną rolkę:
Tłuszcze
8g
Węglowodany
17g
Białko:
2g
Roladki cynamonowe z miodem z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich, uprażonych
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki roztopionego masła
Składniki na syrop
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Instrukcje
- Nagrzewaj frytkownicę beztłuszczową do 160 stopni Celsjusza. Połącz ze sobą mielone orzechy włoskie, cukier i cynamon.
- Połóż 1 arkusz ciasta filo na papierze do pieczenia i posmaruj go masłem. Nałóż kolejny arkusz ciasta filo, również smarując go masłem. (Pozostałe ciasto filo przykryj wilgotnym ręcznikiem, by nie wysychało).
- Posyp arkusz 1/4 szklanki mieszanki orzechowej. Używając papieru do pieczenia, zwiń ciasto w ciasny rulon, zaczynając od dłuższego boku, usuwając papier w miarę zwijania. Pokrój powstałą roladę na 4 mniejsze kawałki.
- Posmaruj rolki masłem i zabezpiecz je wykałaczkami, aby się nie rozwijały. Powtórz ten proces z pozostałym ciastem filo i 1/4 szklanki mieszanki orzechowej. Piecz w frytkownicy powietrznej partiami, zachowując niewielki odstęp między rolkami. Piecz do momentu, aż osiągną jasnobrązowy kolor, co zajmuje 9-11 minut. Ostudź na kratce. Przed podaniem wyjmij wykałaczki.
- Podczas pieczenia rolek przygotuj syrop. W małym garnku połącz składniki potrzebne do syropu. Doprowadź do wrzenia, stale mieszając, aby uniknąć przypalenia. Po osiągnięciu wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około pięć minut. Następnie wyłącz palnik i odstaw syrop do ostygnięcia.
- Przenieś cynamonowe rolki na półmisek do podawania i polej je przygotowanym syropem. Na wierzch posyp pozostałą mieszanką orzechową.
0 komentarzy