Roladki cynamonowe z miodem z Air Fryer

Strona główna 5 Słodkości 5 Roladki cynamonowe z miodem z Air Fryer

Autor: Redakcja

Pyszne cynamonowe rolki, których smak jest nieco zbliżony do baklavy, dlatego możecie się spodziewać cukrowej eksplozji. Pyszny słodki deser z Air Fryer, który z pewnością skradnie Wam serce. Uważajcie jednak, by nie przesadzić – bo jedząc tę potrawę ryzyko obżarstwa jest na naprawdę wysokim poziomie.

Roladki cynamonowe z miodem z Air Fryer

Porcje

24

Gotowe w:

50 min

Kcal na porcję:

140

Składniki

  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich, uprażonych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 12 arkuszy mrożonego ciasta filo, rozmrożonego
  • 1/2 szklanki roztopionego masła

Składniki na syrop:

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Każdy z nas z pewnością kocha słodycze. Dlatego spieszymy przedstawić wam przepis, który z pewnością zaspokoi cukrowe kubki smakowe nawet największego smakosza. Przepis ten nie jest skomplikowany, dlatego tez mając ochotę na słodkie co-nieco nie trzeba godzinami stać w kuchni. Ci, którzy starają się trzymać wagę muszą jednak ostrożnie podchodzić do tego dania, ponieważ jedna rolka cynamonowa to aż 140 kalorii. Z dobrych informacji jest to zdecydowanie deser z tych słodszych, dlatego szybko można osiągnąć swój cukrowy limit. Polecamy przetestować ten pyszny i prosty przepis na słodziutki deserek!

Roladki cynamonowe z miodem z Air Fryer
roladki cynamonowe frytkownica beztłuszczowa

Kup nasze ebooki: 26 przepisów na przekąski z aif fryer + 10 przepisów na sosy oraz Pieczywo z Air Fryer

Odkryj proste, smaczne przepisy, które zaskoczą Twoich bliskich! Kup nasze ebooki z przepisami na przepyszne przekąski, sosy oraz domowe pieczywo! Zaskocz znajomych i rodzinę pysznymi daniami z chrupiącym pieczywem!

Instrukcje

Krok 1

Rozgrzej Air Fryer do 160 stopni Celsjusza. Zmieszaj ze sobą zmielone orzechy włoskie, cukier i cynamon.

Krok 2

Umieść 1 arkusz ciasta filo na kawałku papieru do pieczenia; posmaruj masłem. Połóż na wierzchu drugi arkusz ciasta filo, również smarując masłem. (Pozostałe ciasto filo przykryj wilgotnym ręcznikiem, aby nie wyschło). Posyp 1/4 szklanki mieszanki orzechowej. Używając papieru do pieczenia, zwiń ciasno w rulon, zaczynając od długiego boku, usuwając papier podczas zwijania. Pokrój rolkę na 4 mniejsze rolki.

Krok 3

Posmaruj masłem i zabezpiecz wykałaczkami, aby rulon się nie rozwinął. Powtórz z pozostałym ciastem filo i 1/4 szklanki mieszanki orzechowej. Piecz w frytkownicy beztłuszczowej partiami, zachowując między rolkami odrobinę odstępu. Piecz do uzyskania jasnobrązowego koloru, 9-11 minut. Ostudź na kratce. Wyjmij wykałaczki.

Krok 4

W czasie, gdy rolki się pieką nalezy zrobić syrop. W małym rondlu połącz wszystkie składniki na syrop. Doprowadź do wrzenia, pamiętaj o mieszaniu, aby nic nie przywarło. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około pięć minut. Następnie wyłącz sos i odstaw do ostygnięcia.

Krok 5

Przełóż cynamonowe roladki na półmisek do podawania; polej syropem. Posyp pozostałą mieszanką orzechową.

dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

Składniki odżywcze na jedną rolkę:

 

Roladki cynamonowe z miodem z Air Fryer

Tłuszcze

8g

Węglowodany

17g

Białko:

2g

Roladki cynamonowe z miodem z Air Fryer

Przygotowanie 30 minuty
Pieczenie 20 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Danie Desery, słodycze
Liczba porcji 24 roladki

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich, uprażonych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki roztopionego masła

Składniki na syrop

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcje
 

  • Nagrzewaj frytkownicę beztłuszczową do 160 stopni Celsjusza. Połącz ze sobą mielone orzechy włoskie, cukier i cynamon.
  • Połóż 1 arkusz ciasta filo na papierze do pieczenia i posmaruj go masłem. Nałóż kolejny arkusz ciasta filo, również smarując go masłem. (Pozostałe ciasto filo przykryj wilgotnym ręcznikiem, by nie wysychało).
  • Posyp arkusz 1/4 szklanki mieszanki orzechowej. Używając papieru do pieczenia, zwiń ciasto w ciasny rulon, zaczynając od dłuższego boku, usuwając papier w miarę zwijania. Pokrój powstałą roladę na 4 mniejsze kawałki.
  • Posmaruj rolki masłem i zabezpiecz je wykałaczkami, aby się nie rozwijały. Powtórz ten proces z pozostałym ciastem filo i 1/4 szklanki mieszanki orzechowej. Piecz w frytkownicy powietrznej partiami, zachowując niewielki odstęp między rolkami. Piecz do momentu, aż osiągną jasnobrązowy kolor, co zajmuje 9-11 minut. Ostudź na kratce. Przed podaniem wyjmij wykałaczki.
  • Podczas pieczenia rolek przygotuj syrop. W małym garnku połącz składniki potrzebne do syropu. Doprowadź do wrzenia, stale mieszając, aby uniknąć przypalenia. Po osiągnięciu wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około pięć minut. Następnie wyłącz palnik i odstaw syrop do ostygnięcia.
  • Przenieś cynamonowe rolki na półmisek do podawania i polej je przygotowanym syropem. Na wierzch posyp pozostałą mieszanką orzechową.
Słowa kluczowe Roladki cynamonowe z miodem z Air Fryer, Roladki cynamonowe z miodem z frytkownicy beztłuszczowej, roladki z filo z air fryer, roladki z filo z frytkownicy beztłuszczowej
airfryer-przepisy.pl

Inne przepisy

Kup nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski

🥐 Pieczywo

🍰 Ciasta

🍪 Desery

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu