Nagrzewaj frytkownicę beztłuszczową do 160 stopni Celsjusza. Połącz ze sobą mielone orzechy włoskie, cukier i cynamon.
Połóż 1 arkusz ciasta filo na papierze do pieczenia i posmaruj go masłem. Nałóż kolejny arkusz ciasta filo, również smarując go masłem. (Pozostałe ciasto filo przykryj wilgotnym ręcznikiem, by nie wysychało).
Posyp arkusz 1/4 szklanki mieszanki orzechowej. Używając papieru do pieczenia, zwiń ciasto w ciasny rulon, zaczynając od dłuższego boku, usuwając papier w miarę zwijania. Pokrój powstałą roladę na 4 mniejsze kawałki.
Posmaruj rolki masłem i zabezpiecz je wykałaczkami, aby się nie rozwijały. Powtórz ten proces z pozostałym ciastem filo i 1/4 szklanki mieszanki orzechowej. Piecz w frytkownicy powietrznej partiami, zachowując niewielki odstęp między rolkami. Piecz do momentu, aż osiągną jasnobrązowy kolor, co zajmuje 9-11 minut. Ostudź na kratce. Przed podaniem wyjmij wykałaczki.
Podczas pieczenia rolek przygotuj syrop. W małym garnku połącz składniki potrzebne do syropu. Doprowadź do wrzenia, stale mieszając, aby uniknąć przypalenia. Po osiągnięciu wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około pięć minut. Następnie wyłącz palnik i odstaw syrop do ostygnięcia.
Przenieś cynamonowe rolki na półmisek do podawania i polej je przygotowanym syropem. Na wierzch posyp pozostałą mieszanką orzechową.