Polędwiczka z Kaczki z Air Fryer
Autor: Redakcja
Pierś z kaczki staje się coraz bardziej popularnym daniem w polskiej kuchni, dzięki czemu regularnie dostępna jest w supermarketach. To dobrze, ponieważ kaczka to jedno z tradycyjnych polskich dań, które obecnie przeżywa swój renesans, co jest wspaniałe, ponieważ jest to mięso bardzo zdrowe i przepyszne. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu!

Porcje
1
Gotowe w:
30 min
Składniki
- 1 pierś z kaczki
- sól
- pieprz
Kaczka jest tak smacznym mięsem, ze zalewanie go przyprawami jedynie by mu zaszkodziło, dlatego do pieczenia w frytkownicy beztłuszczowej będziemy wykorzystywać tylko sól i pieprz. Nie martwcie się, to w zupełności wystarczy. Dodatkowo, warto wspomnieć o tym, że z skórki kaczki wytopi się sporo tłuszczu, który warto sobie zostawić, ponieważ jest on pełen pysznego smaku i doskonale sprawdzi się zarówno jako baza do sosu, jak również na polewę na ziemniaczki.


Instrukcje
Krok 1
Zacznij od opłukania kaczki i osuszenia jej ręcznikami papierowymi. Upewnij się, że skóra jest sucha.
Krok 2
Używając bardzo ostrego noża, natnij skórę w wzór rombów. Staraj się nie dotykać mięsa, nacinaj tylko skórę.
Krok 3
Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem z obydwu stron, zaczynając od dolnej. Umieść pierś w frytkownicy powietrznej i gotuj w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Jeśli masz termometr, zaczynaj sprawdzać temperaturę wewnętrzną około 15 minuty. Kaczka jest gotowa, gdy termometr wskaże 74 stopnie w środku.
Uwaga: Wszystkie frytkownice powietrzne pieką nieco inaczej. Możesz musieć dostosować czas w górę lub w dół w zależności od mocy i watów, z jaką piecze twoja frytkownica. Zawsze najlepiej jest wypróbować małą porcję nowego przepisu na wypadek, gdybyś musiał dostosować czas.
Krok 5
Odstaw mięso na około 5 minut, aby odpoczęło.

Porada:
Upewnij się, że pierś z kaczki jest całkowicie sucha przed smażeniem w frytkownicy powietrznej. To bardzo ważne, jeśli chcesz, aby skóra kaczki była chrupiąca.

Pierś z Kaczki z Frytkownicy Beztłuszczowej
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 1 pierś z kaczki
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Rozpocznij od spłukania kaczki i osuszenia jej delikatnie papierowymi ręcznikami. Upewnij się, że skóra jest całkowicie sucha.
- Przy użyciu bardzo ostrego noża, delikatnie nacięcie skórę w wzór rombów. Upewnij się, że unikasz dotykania mięsa i skupiasz się tylko na nacinaniu skóry.
- Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron, zaczynając od dolnej strony. Umieść pierś kaczki w frytkownicy powietrznej i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli posiadasz termometr, zacznij sprawdzać temperaturę wewnętrzną około 15 minut. Kaczka będzie gotowa, gdy termometr pokaże 74 stopnie w środku.
- Odstaw mięso na około 5 minut, aby odpoczęło.
0 komentarzy