Kruche ciasto z rabarbarem z Air Fryer
Autor: Redakcja
Prawdziwa uczta dla każdego! To kruche ciasto z rabarbarem z frytkownicy beztłuszczowej będzie istnym hitem w Twoim domu – jest szalenie proste do zrobienia i każdy sobie z tym poradzi. Dzięki temu, że najpierw zapiekamy spód nie trzeba się obawiać, że spód się nie dopiecze. Przepis na kruche ciasto jest uniwersalny, więc jeśli chcesz rabarbar zastąpić innym składnikiem – droga wolna. Koniecznie spróbujcie tego przepisu, który idealnie sprawdzi się jako deserek lub dodatek do kawki. Jak zawsze, życzymy wam smacznego!

Liczba porcji:
6
Gotowe w:
1 godzinę 30 minut
- 150 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 żółtko
- 200 g rabarbaru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki dżemu malinowego lub truskawkowego
Kruche ciasto z rabarbarem z Air Fryer to prawdziwe odzwierciedlenie wiosennych smaków na talerzu! Ten przepis łączy w sobie delikatność kruchego ciasta z orzeźwiającym charakterem rabarbaru, tworząc deser, który zachwyca prostotą i wyrafinowanym smakiem.
Sekretem tego wypieku jest idealne połączenie składników – delikatna mąka tortowa, cukier i zimne masło tworzą podstawę kruchego ciasta, które rozpływa się w ustach. Pasta waniliowa nadaje całości głębokiego, aromatycznego charakteru, a żółtko zapewnia odpowiednią strukturę i złocisty kolor.
Rabarbar, główny bohater tego ciasta, w połączeniu z dżemem malinowym lub truskawkowym tworzy niezwykłe połączenie smaków – kwaskowe nuty równoważą się ze słodyczą, tworząc harmonijną kompozycję. Mąka ziemniaczana pomaga zagęścić sok z rabarbaru, dzięki czemu ciasto pozostaje idealnie kruche.
To idealny deser na wiosenne popołudnie przy kawie, rodzinne spotkanie czy jako słodkie zakończenie obiadu. Wypróbuj ten przepis, a przekonasz się, że domowe wypieki z Air Fryer to czysta przyjemność!


Instrukcje
Krok 1
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
W misce umieść mąkę, cukier, zimne masło i wyrabiaj, rozcieraj pomiędzy palcami aż do powstania kruszonki. Połowę odsyp do drugiej miski i umieść ją w lodówce.
Krok 3
Do pozostałej masy dodaj żółtko i krótko wyrabiaj aż składniki się połączą. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy i umieść ją w lodówce na pół godziny.
Krok 4
Po upływie 30 minut wyciągnij tortownicę z lodówki, przełóż do frytkownicy beztłuszczowej i piecz przez 15 minut w 160°C w programie Bake.
Krok 5
W czasie podpiekania spodu przygotuj rabarbar – umyj go, pokrój na 2 cm kawałki i przełóż do głębokiego naczynia. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj, aby pokryła rabarbar. Teraz dodaj wybraną konfiturę i ponownie wymieszaj.
Krok 6
Powstałą masę przełóż na podpieczony spód, a wierzch posyp wyciągniętą z lodówki kruszonką. Piecz przez 30 minut w 160°C, w programie Bake. Po upieczeniu pozostaw w otwartej frytkownicy do wystygnięcia.

Porada:
To ciasto idealnie komponuje się z lodami waniliowymi i tak też polecamy je serwować.

Kruche ciasto z rabarbarem z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
- Tortownica o średnicy 20 cm
Składniki
- 150 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 żółtko
- 200 g rabarbaru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki dżemu malinowego lub truskawkowego
Instrukcje
- Przygotuj tortownicę 20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wymieszaj mąkę, cukier i zimne masło, rozcieraj między palcami na kruszonkę. Połowę przełóż do miski i schowaj do lodówki.
- Do pozostałej części dodaj żółtko, wyrabiaj do połączenia składników. Wyłóż masą dno tortownicy, schładzaj 30 minut.
- Przełóż schłodzoną tortownicę do Air Fryer, piecz 15 minut w 160°C na programie Bake.
- W międzyczasie pokrój umyty rabarbar na 2 cm kawałki, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i konfiturą w głębokim naczyniu.
- Na podpieczony spód wyłóż masę rabarbarową, posyp schłodzoną kruszonką. Piecz 30 minut w 160°C (Bake). Wystudź w otwartym Air Fryer.
0 komentarzy