Kiełbasa biała z frytkownicy beztłuszczowej
Autor: Redakcja
Klasyk Wielkanocny ale nie tylko – biała kiełbasa ma bardzo wielu fanów, przez co sięga się po nią zdecydowanie częściej niż raz do roku. W tym przepisie chcemy przedstawić Wam dwa proste sposoby na przygotowanie kiełbasy białej.

Ilość sztuk
Dowolna ilość
Gotowe w:
20 min
Składniki
- Kiełbasa biała (dowolna ilość)
- Cebula (opcjonalnie)
Przedstawiamy Ci dwa wyjątkowe podejścia do tego klasyka: wersję pieczoną bezpośrednio w Air Fryer oraz wersję, która łączy parzenie w wrzątku z późniejszym pieczeniem. Oba sposoby są nie tylko niesamowicie smaczne, ale i proste w przygotowaniu. Dodatkowo opcjonalnie można dodać pierzynką z duszonej cebulki. Spróbuj sam!


Instrukcje
Krok 1
Krok 2
Krok Opcjonalny
Do kiełbasek doskonale nada się duszona cebulka. Pokrój cebulkę w piórka. Patelnie rozgrzej i wlej oleju. Wrzuć cebulkę, podlej niewielką ilością wody, przykryj i duś na małym ogniu, aż cebulka nie będzie miękka i szklista (jeśli trzeba w międzyczasie dolej jeszcze wody).

Porada:
Woda pozostała z parzenia kiełbasek może być świetną bazą na żurek.

Kiełbasa biała z air fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
- Garnek (w przypadku opcji z parzeniem kiełbasy)
Składniki
- 4 sztuki kiełbasa biała
- 1 Cebula (opcjonalnie)
Instrukcje
- W metodzie z parzeniem najpierw doprowadź wodę do wrzenia w garnku, następnie wyłącz ogień i delikatnie umieść kiełbasy w gorącej wodzie. Następnie przykryj garnek pokrywką i pozwól kiełbaskom parzyć się przez około 7 minut.
- Po wyjęciu kiełbasek z wody, przenieś je do Air Fryer i piecz w temperaturze 240°C przez 8-10 minut.Jeżeli wybrałeś opcję bezpośredniego pieczenia w frytkownicy beztłuszczowej, umieść kiełbaski w urządzeniu i ustaw temperaturę na 200°C. Piecz je przez 15-20 minut, aż uzyskają złotobrązowy kolor i będą lekko chrupiące. W połowie czasu, czyli mniej więcej po 8 minutach, obróć kiełbaski na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.
- Duszona cebulka to idealny dodatek do kiełbasek. Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka. Następnie, na rozgrzanej patelni, wlej trochę oleju i dodaj cebulę. Delikatnie podlej cebulę niewielką ilością wody, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. Gotuj, aż cebula stanie się miękka i zyska szklisty wygląd. W razie potrzeby, podczas duszenia, możesz dodać odrobinę więcej wody, aby cebula nie przypaliła się i ładnie się dusiła.
0 komentarzy