Jajka w sosie holenderskim ze szparagami i boczkiem z Air Fryer

Strona główna 5 Śniadania 5 Jajka w sosie holenderskim ze szparagami i boczkiem z Air Fryer

Autor: Redakcja

Danie to wymaga nieco umiejętności kucharskich lecz rekompensuje wysiłek w stu procentach. Pyszne jajka w koszulce z wody do spółki z pieczonymi w air fryerze szparagami i boczkiem to już przepis na sukces. A kiedy dodatkowo dodamy do tego sos holenderski to możemy zagwarantować wylizane do czysta talerze. Sprawdź sam!

jajka w sosie holenderskim z frytkownicy beztłuszczowej

Liczba porcji

2

Gotowe w:

20 minut

Składniki

Składniki na sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 50g roztopionego masła
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka octu jabłkowego

Pozostałe składniki:

  • 100g boczku w plastrach
  • 300g szparagów
  • 4 jajka

Przygotowanie jest prostsze niż się wydaje, dzięki wykorzystaniu Air Fryer. Boczek staje się idealnie chrupiący, a szparagi zachowują swoją chrupkość i świeżość. Całość dopełniają jajka ugotowane do perfekcji oraz domowy, kremowy sos holenderski, przyrządzany na bazie żółtek i masła z dodatkiem przypraw.

Nie czekaj dłużej, zaskocz siebie i bliskich tym wyjątkowym śniadaniem. Idealnie sprawdzi się w leniwe weekendowe poranki, jak i podczas eleganckiego brunchu. Wypróbuj już dziś nasz przepis na jajka w sosie holenderskim ze szparagami i boczkiem z Air Fryer – z pewnością stanie się nowym ulubieńcem w Twoim domu! Smacznego!

jajka w sosie holenderskim z boczkiem i szparagami z air fryer
jajka w sosie holenderskim na bułce air fryer

ZAMÓW nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Instrukcje

Krok 1
Boczek upiecz w frytkownicy beztłuszczowej w 200°C i piecz aż będzie chrupiący i tłuszcz się wytopi (ok. 5-8 minut).
Krok 2
Umyj szparagi i oderwij zdrewniałe końcówki. Skropl oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Umieść je na tej samej kratce, na której piekł się boczek – doda to dodatkowego smaczku. Piecz w temperaturze 200°C przez 9-10 minut.
Krok 3
W miseczkę wbij dwa żółtka, dopraw solą, pieprzem i łyżeczką octu winnego. Postaw na garnku z lekko gotującą się wodą. Używając trzepaczki wymieszaj, a następnie powoli dolewaj rozpuszczone masło. Po dodaniu całości potrzymaj jeszcze sos na parze przez około minutę, mieszając. Następnie zdejmij sos z pary.
Krok 4
Wbij jajko do miseczki, zrób w garnku z gotującą się wodą wir i wrzuć jajko i gotuj przez około 3 minuty. Czynność powtórz z kolejnymi jajkami. Odcedź na ręczniku papierowym i serwuj.
Krok 5
Na pieczywo połóż boczek, szparagi, jajko i polej sosem holenderskim. Możesz także zrezygnować z pieczywa i ułożyć wszystko na talerzu. Smacznego!
dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

Porada:

Do gotowania jajek wykorzystaj ten sam garnek z wrzącą wodą, który był używany do robienia sosu holenderskiego.

jajka w sosie holenderskim na bułce air fryer

Jajka w sosie holenderskim ze szparagami i boczkiem z Frytkownicy Beztłuszczowej

Przygotowanie 10 minuty
Pieczenie 10 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Danie śniadanie
Liczba porcji 2 porcje

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

Składniki na sos holenderski:

  • 2 żółtka jaj
  • 50 g roztopionego masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Pozostałe składniki:

  • 100 g boczku w plastrach
  • 300 g szparagów
  • 4 jajka

Instrukcje
 

  • Upiecz boczek w frytkownicy beztłuszczowej ustawionej na 200°C, piecząc go aż stanie się chrupiący i wytopi się z niego tłuszcz, co powinno zająć około 5-8 minut.
  • Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końcówki. Skrop je oliwą, a następnie posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Umieść szparagi na tej samej kratce, na której wcześniej piekł się boczek – dzięki temu zyskają one dodatkowy aromat. Piecz w temperaturze 200°C przez 9-10 minut, aż staną się delikatnie chrupiące.
  • Wbij dwa żółtka do małej miseczki, dodaj sól, pieprz oraz łyżeczkę octu winnego. Umieść miseczkę na garnku z lekko gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Używając trzepaczki, energicznie mieszaj żółtka, a następnie stopniowo dolewaj rozpuszczone masło, ciągle mieszając. Po dodaniu całego masła, kontynuuj mieszanie sosu na parze jeszcze przez około minutę. Następnie zdejmij sos z kąpieli wodnej.
  • Wbij jajko do małej miseczki. W garnku z gotującą się wodą zrób wir, a następnie delikatnie wlej jajko do wody. Gotuj je przez około 3 minuty. Powtórz tę czynność dla każdego kolejnego jajka. Po ugotowaniu, użyj łyżki cedzakowej, aby wyjąć jajka z wody i odłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar wody. Serwuj na ciepło.
  • Na kawałku pieczywa ułóż chrupiący boczek, a na nim szparagi i delikatnie ugotowane jajko. Całość obficie polej sosem holenderskim. Jeśli wolisz bez pieczywa, możesz również ułożyć składniki bezpośrednio na talerzu. Smacznego!
Słowa kluczowe frytkownica beztłuszczowa jajka w sosie holenderskim ze szparagami, Jajka w sosie holenderskim z air fryer, Jajka w sosie holenderskim z boczkiem i szparagami air fryer, jajka w sosie holenderskim ze szparagami z frytkownicy beztłuszczowej, jajka z boczkiem i szparagami frytkownica beztłuszczowa, jak zrobić jajka w sosie holenderskim ze szparagami, przepis na jajka w sosie holenderskim z air fryer

Inne przepisy

Kup nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski

🥐 Pieczywo

🍰 Ciasta

🍪 Desery

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu