Klopsiki z Indyka z Air Fryer
Autor: Redakcja
Klopsiki z indyka to przepyszna rzecz. Potrawa, która nie jest zbyt skomplikowana, nie potrzebuje wielu składników, a na pewno przypadnie do gustu nie tylko rodzicom, a również dzieciom. Dodatkowo, jest to posiłek zdrowy, niskowęglowy, który przygotujesz w krótkim czasie, więc będzie to również idealny przepis dla zabieganego rodzica.
Porcje
4
Gotowe w:
20 min
Kcal na porcję:
225
Składniki
- 500 g mielonego indyka
- 1 średnia czerwona papryka
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 duże jajko
- 1 łyżka włoskiej przyprawy lub Twojej ulubionej przyprawy
- ½ łyżeczki soli – lub mniej – dla smaku
- ½ łyżeczki pieprzu – lub mniej – dla smaku
Mamy zdecydowany sentyment do tego typu dań – prawdopodobnie jeszcze z dzieciństwa. Klopsiki to było danie, które doskonale sprawdzało się samo z ziemniakami, w sosie z makaronem, a nawet jako przekąska do podania przed daniem głównym. Klopsiki z indyka z frytkownicy beztłuszczowej są daniem, które nie zawiera dużo węglowodanów, dlatego też idealnie sprawdzają się na diecie redukcyjnej. To tylko kilka minut w kuchni i kilka składników, by przygotować coś naprawdę pysznego!
Kup nasze ebooki: 26 przepisów na przekąski z aif fryer + 10 przepisów na sosy oraz Pieczywo z Air Fryer
Odkryj proste, smaczne przepisy, które zaskoczą Twoich bliskich! Kup nasze ebooki z przepisami na przepyszne przekąski, sosy oraz domowe pieczywo! Zaskocz znajomych i rodzinę pysznymi daniami z chrupiącym pieczywem!
Instrukcje
Krok 1
Rozgrzej Air Fryer do 200 stopni Celsjusza. Przygotuj kosz frytkownicy, używając sprayu olejowego lub papieru do pieczenia, dla łatwiejszego czyszczenia.
Krok 2
Dodaj mielonego indyka, paprykę, pietruszkę, jajko i przyprawy do miski. Dobrze wymieszaj.
Krok 3
Uformuj klopsiki, wielkości jak na obrazku powyżej. Następnie umieść je w air fryerze zostawiając między każdym klopsikiem odrobinę miejsca, dzięki temu wszystkie upieką się dobrze. Jeśli wpakujesz do frytkownicy zbyt dużo, upieką się nierównomiernie.
Krok 4
Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut, lub aż będą całkowicie upieczone. Jeśli masz termometr do mięs to możesz go użyć – jeśli temperatura wewnątrz klopsika osiągnie 74 stopnie Celsjusza, to są one gotowe.
Uwaga: Wszystkie frytkownice powietrzne pieką nieco inaczej. Możesz musieć dostosować czas w górę lub w dół w zależności od mocy i watów, z jaką piecze twoja frytkownica. Zawsze najlepiej jest wypróbować małą porcję nowego przepisu na wypadek, gdybyś musiał dostosować czas.
Krok 5
Wyjmij upieczone klopsiki i przygotuj pozostałe.
Krok 6
Pozwól klopsikom odpocząć przez kilka minut po upieczeniu. Pozwoli to na rozprowadzenie się wewnętrznych soków, czyniąc klopsiki bardziej delikatnymi i pełnymi smaku.
Krok Opcjonalny
Do klopsików doskonale będą pasowały Pieczone łódeczki ziemniaczane z Air Fryer.
Jak przechowywać po upieczeniu:
Umieść ostudzone klopsiki w szczelnym pojemniku lub w zamykanym worku plastikowym. Powinny wytrzymać w lodówce do 3-4 dni.
Tłuszcze
6g
Węglowodany
6g
Białko:
35g
Klopsiki z Indyka z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 500 g mielonego indyka
- 1 średnia czerwona papryka
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 duże jajko
- 1 łyżka włoskiej przyprawy lub Twojej ulubionej przyprawy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Instrukcje
- Uruchom Air Fryer i ustaw go na 200 stopni Celsjusza. Przygotuj kosz frytkownicy, używając sprayu olejowego lub wykładając go papierem do pieczenia, aby ułatwić późniejsze czyszczenie.
- Umieść mielone mięso z indyka, paprykę, pietruszkę, jajko i przyprawy w misce. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Sformuj klopsiki o wielkości podobnej do tych na zdjęciu powyżej. Następnie umieść je w Air Fryerze, zachowując pewną odległość między każdym klopsikiem, aby umożliwić równomierne upieczenie. Unikaj przeciążania frytkownicy, ponieważ może to skutkować nierównym upieczeniem.
- Piec klopsiki w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut, lub do momentu, gdy staną się całkowicie upieczone. Jeśli masz termometr do mięsa, możesz go użyć - kiedy temperatura wewnątrz klopsika osiągnie 74 stopnie Celsjusza, oznacza to, że są gotowe.
- Wyjmij upieczone klopsiki i kontynuuj proces, przygotowując pozostałe.
- Pozwól klopsikom odpocząć przez kilka minut po upieczeniu. To pozwoli na równomierne rozprowadzenie wewnętrznych soków, co sprawi, że klopsiki staną się bardziej delikatne i aromatyczne.
0 komentarzy