Cofnij

Klopsiki z Indyka z Air Fryer

Przygotowanie 5 minuty
Pieczenie 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Danie obiad
Liczba porcji 4 porcje
Kcal 225 kcal

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 500 g mielonego indyka
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka włoskiej przyprawy lub Twojej ulubionej przyprawy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Instrukcje
 

  • Uruchom Air Fryer i ustaw go na 200 stopni Celsjusza. Przygotuj kosz frytkownicy, używając sprayu olejowego lub wykładając go papierem do pieczenia, aby ułatwić późniejsze czyszczenie.
  • Umieść mielone mięso z indyka, paprykę, pietruszkę, jajko i przyprawy w misce. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Sformuj klopsiki o wielkości podobnej do tych na zdjęciu powyżej. Następnie umieść je w Air Fryerze, zachowując pewną odległość między każdym klopsikiem, aby umożliwić równomierne upieczenie. Unikaj przeciążania frytkownicy, ponieważ może to skutkować nierównym upieczeniem.
  • Piec klopsiki w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut, lub do momentu, gdy staną się całkowicie upieczone. Jeśli masz termometr do mięsa, możesz go użyć - kiedy temperatura wewnątrz klopsika osiągnie 74 stopnie Celsjusza, oznacza to, że są gotowe.
  • Wyjmij upieczone klopsiki i kontynuuj proces, przygotowując pozostałe.
  • Pozwól klopsikom odpocząć przez kilka minut po upieczeniu. To pozwoli na równomierne rozprowadzenie wewnętrznych soków, co sprawi, że klopsiki staną się bardziej delikatne i aromatyczne.
Słowa kluczowe Klopsiki z Indyka air fryer, Klopsiki z Indyka frytkownica beztłuszczowa, zdrowe Klopsiki z Indyka pieczone
airfryer-przepisy.pl