Dynia makaronowa faszerowana sosem bolognese z Air Fryer

Strona główna 5 Obiady i kolacje 5 Dynia makaronowa faszerowana sosem bolognese z Air Fryer

Autor: Redakcja

Przepyszne danie, w którym w Air Fryerze zapieczemy samą dynie, a następnie już po dodaniu sosu bolońskiego finalnie upieczemy ją z dodatkiem sera. Do tego przepisu będziemy potrzebować patelni, aby przygotować nasz sos i wykorzystaliśmy zamiast mięsa wołowego – wieprzowe ale tutaj jest kompletna dowolność. Efekt finalny jest spektakularny i po prostu musisz go spróbować. Sprawdź sam! Smacznego!

Dynia makaronowa faszerowana sosem bolognese z Air Fryer

Liczba porcji:

4

Gotowe w:

1 godzina 30 minut

Składniki

  • 1 dynia makaronowa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 50 g sera Cheddar
  • 50 g sera Mozzarella

Składniki na sos Bolognese:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego/wołowego/mieszanego
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

      Dynia makaronowa faszerowana sosem Bolognese z Air Fryera to propozycja, która łączy wyjątkowy smak z efektownym wyglądem. Miękki, delikatny miąższ dyni, przyprawiony aromatycznymi ziołami i przyprawami, doskonale komponuje się z bogatym sosem Bolognese, pełnym pomidorowego smaku i doprawionym na perfekcję. Całość dopełnia warstwa roztopionego sera Mozzarella i Cheddar, która tworzy złocistą, ciągnącą się skorupkę.

      To danie jest idealne na obiad lub kolację, a jego przygotowanie w Air Fryerze pozwala uzyskać doskonałą konsystencję zarówno dyni, jak i zapiekanej warstwy sera. Dynia, podana w swojej naturalnej skórce, pełni funkcję naczynia, co sprawia, że danie nie tylko smakuje, ale również świetnie się prezentuje.

      Faszerowana dynia to świetny sposób na połączenie zdrowych składników z pełnym smakiem. To danie z pewnością zaskoczy Twoich bliskich i stanie się jednym z ulubionych przepisów w Twojej kuchni. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można przygotować coś wyjątkowego, co zachwyci każdego przy stole!

      frytkownica beztłuszczowa pieczona dynia faszerowana
      dynia faszerowana sosem bolońskim z frytkownicy beztłuszczowej

      ZAMÓW nasze ebooki z przepisami na:
      🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
      🍰 Ciasta, 🍪 Desery

      Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

      Instrukcje

      Krok 1
      Na patelni z niewielką ilością oleju przesmaż najpierw pokrojoną w drobną kostkę cebulę przez około 5 minut na małym ogniu, następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż jeszcze przez 3 minuty.
      Krok 2

      Na patelnie dodaj mięso mielone, pomieszaj, zwiększ ogień i dokładnie je przesmaż.

      Krok 3

      Do przesmażonych składników wlej 400 g pasaty pomidorowej, pomieszaj, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Na małym ogniu gotuj przez około 30 min – 1 godzina. My odstawiliśmy następnie do wystudzenia, na noc do lodówki i na drugi dzień nadziewaliśmy nim dynie – Wam także polecamy sos przygotować dzień wcześniej.

      Krok 4

      Dynie przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i przełóż do frytkownicy beztłuszczowej. Na każdą połówkę dyni dodaj kolejno: 1 łyżeczkę oliwy i rozsmaruj po całej (od wewnątrz, nie skórę), 1/4 łyżeczki soli, szczyptą pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego. Piecz w temperaturze 160°C przez 40 min w trybie Bake/Pieczenie.

      Krok 5

      Wydrap środek upieczonych dyni widelcem na „makaron” i pozostaw we wnętrzu dyni – skóra posłuży nam jako naczynie. Do środka nałóż sos Bolognese – tyle ile się zmieści. Na górę dodaj starte i pomieszane ze sobą sery Mozzarella i Cheddar. Piecz w temperaturze 140°C przez 10 minut, a następnie w 180°C przez 2-3 minuty. Jeśli robisz z dopiero co przygotowanego sosu Bolońskiego to wystarczą 4 minuty w 180°C na zapieczenie sera.

      dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

      Porada:

      Jeśli lubisz pikantniejsze danie przed pieczeniem dyni możesz dodać płatków chili lub papryki ostrej.

      frytkownica beztłuszczowa pieczona dynia faszerowana

      Dynia makaronowa faszerowana sosem bolognese z Air Fryer

      Przygotowanie 20 minuty
      Pieczenie 1 godzina 10 minuty
      Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
      Danie faszerowane, Kolacja, obiad, obiady
      Liczba porcji 4 porcje

      Potrzebne urządzenia

      • Air Fryer
      • Patelnia

      Składniki
        

      • 1 dynia makaronowa
      • 1/2 łyżeczki soli
      • szczypta pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 2 łyżeczki oliwy
      • 50 g sera Cheddar
      • 50 g sera Mozzarella

      Składniki na sos Bolognese:

      • 500 g mięsa mielonego wieprzowego/wołowego/mieszanego
      • 1 cebula biała
      • 2 ząbki czosnku
      • 400 g passaty pomidorowej
      • 1/2 łyżeczka soli
      • szczypta pieprzu
      • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

      Instrukcje
       

      • Na patelni z odrobiną oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę przez około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż przez kolejne 3 minuty.
      • Dodaj mięso mielone na patelnię, wymieszaj, zwiększ ogień i smaż, aż będzie dokładnie usmażone.
      • Do przesmażonych składników wlej 400 g pasaty pomidorowej, wymieszaj, a następnie dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut do 1 godziny. Po ugotowaniu odstaw sos do wystudzenia, a najlepiej na noc do lodówki. Następnego dnia możesz nadziewać nim dynię. Zalecamy przygotowanie sosu dzień wcześniej dla lepszego smaku!
      • Przekrój dynie na pół, wydrąż nasiona i umieść je w frytkownicy beztłuszczowej. Na każdą połówkę nałóż 1 łyżeczkę oliwy i rozsmaruj ją wewnątrz, następnie dodaj 1/4 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej oraz 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego. Piecz w 160°C przez 40 minut w trybie Bake/Pieczenie.
      • Wydrap upieczony miąższ dyni widelcem, tworząc „makaron”, i pozostaw go w skórze, która posłuży jako naczynie. Nałóż do środka sos Bolognese, aż do pełna. Na wierzchu dodaj starte sery Mozzarella i Cheddar, wcześniej wymieszane. Piecz w 140°C przez 10 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz przez 2-3 minuty. Jeśli używasz świeżo przygotowanego sosu Bolognese, wystarczą 4 minuty w 180°C, aby ser się zapiekł.
      Słowa kluczowe Dynia makaronowa faszerowana sosem bolognese z Air Fryer, dynia makaronowa pieczona w air fryer z sosem bolognese, dynia makaronowa wypełniona sosem bolognese z frytkownicy beztłuszczowej, frytkownica beztłuszczowa pieczona dynia, frytkownica beztłuszczowa pieczona faszerowana dynia, jak upiec dynie w air fryer, jak zrobić dynie faszerowaną, pieczona dynia faszerowana sosem bolońskim z air fryer, przepis na dynię z air fryer, przepis na dynie z sosem bolognese, przepis na faszerowaną dynie

      Inne przepisy

      Kup nasze ebooki z przepisami na:
      🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
      🍰 Ciasta, 🍪 Desery

      Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

      Kup nasze ebooki z przepisami na:

      🌯 Przekąski

      🥐 Pieczywo

      🍰 Ciasta

      🍪 Desery

      Kup nasze ebooki z przepisami na:

      🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
      🍰 Ciasta, 🍪 Desery

      0 komentarzy

      Wyślij komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Ocena przepisu