Ćwiartki z kurczaka w glazurze musztardowo-miodowej z Air Fryer

Strona główna 5 Obiady i kolacje 5 Ćwiartki z kurczaka w glazurze musztardowej z Air Fryer

Autor: Redakcja

Ćwiartki z kurczaka w glazurze musztardowej to świetna propozycja na prosty, ale efektowny domowy obiad. Mięso nabiera głębokiego smaku dzięki marynacie z musztardy, czosnku i cytryny, a delikatna słodycz syropu pięknie równoważy wyraziste przyprawy. To danie, które łączy klasyczne składniki z nowoczesnym podejściem do gotowania – bez zbędnych ceregieli, za to z pysznym rezultatem. Idealne zarówno na szybki posiłek w środku tygodnia, jak i na weekendowy obiad z rodziną. Koniecznie wypróbuj – będzie pysznie!

Ćwiartki z kurczaka w glazurze musztardowo-miodowej z Air Fryer

Liczba porcji:

3

Gotowe w:

45 minut

Składniki
  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki syropu z agawy / miodu /syropu klonowego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta pieprzu

Te ćwiartki kurczaka to prawdziwa eksplozja smaku w każdej porcji! Glazura musztardowa, z dodatkiem cytryny, czosnku i słodkiego akcentu syropu, tworzy głęboką, zbalansowaną marynatę, która idealnie przenika mięso. Podczas pieczenia w Air Fryerze kurczak zyskuje cudownie złocistą skórkę, lekko chrupiącą, a jednocześnie zachowuje soczystość i miękkość w środku. Każdy kęs to połączenie ostrości musztardy, delikatnej słodyczy i subtelnego aromatu wędzonej papryki.

To danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie z bliskimi – wygląda apetycznie, pachnie obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. Dodatkowo marynata jest szybka w przygotowaniu i daje mnóstwo możliwości – możesz ją modyfikować, dodając np. odrobinę ziół prowansalskich, imbiru czy ostrej papryczki. Zamarynowany wcześniej kurczak czeka tylko na wrzucenie do Air Fryera – reszta robi się sama.

Podawaj z pieczonymi warzywami, ryżem lub chrupiącą sałatką – i obserwuj, jak talerze wracają puste. Ten przepis to gwarancja sukcesu, który z łatwością powtórzysz zawsze, gdy najdzie Cię ochota na coś pysznego i domowego. Smakuje jak z najlepszej kuchni, ale bez wysiłku!

noga kurczaka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej w air fryer
frytkownica beztłuszczowa nogi i podudzia pieczone

ZAMÓW nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Instrukcje

Krok 1

Kurczaka oczyść (jeśli potrzeba) i przełóż do głębokiego naczynia.

Krok 2

Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj, a następnie powstałą mieszanką polej kurczaka i dokładnie go w niej obtocz. Pozostaw do zamarynowania, minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc.

Krok 3

Kurczaka przełóż do komory frytkownicy beztłuszczowej (pozostałą marynatą polej od razu mięso) i piecz 35 minut w 170°C (po 20 minutach przewróć).

dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

Porada:

Jeśli preferujesz pikantniejsze dania to do marynaty dodaj ok. 1 łyżeczki papryki chili.

noga kurczaka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej w air fryer

Ćwiartki z kurczaka w glazurze musztardowo-miodowej z Air Fryer

Przygotowanie 10 minuty
Pieczenie 35 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Danie fit, impreza, keto, ketogeniczne, Kolacja, kolacje, kurczak, lunch, mięso, obiad, obiady
Liczba porcji 3 porcje

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 1/2 cytryny - sok
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki syropu z agawy / miodu /syropu klonowego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta pieprzu

Instrukcje
 

  • Oczyść ćwiartki i przełóż do naczynia.
  • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Polej nią mięso i dokładnie obtocz. Odstaw do lodówki, najlepiej na noc.
  • Przełóż kurczaka do Air Fryera, polej pozostałą marynatą.
  • Piecz 35 minut w 170°C, po 20 minutach przewróć.
Słowa kluczowe Ćwiartki z kurczaka w glazurze musztardowo-miodowej z Air Fryer, ćwiartki z kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej przepis, ćwiartki z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej, czy da się zrobić ćwiartki z kurczaka z air fryer, czy można upieć ćwiartki z kurczaka z air fryer, frytkownica beztłuszczowa ćwiartki z kurczaka w marynacie z musztardy i miodu, jak upiec ćwiartki z kurczaka w air fryer, jak zrobić ćwiartki z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej, nogi i podudzia z kurczaka w marynacie z frytkownicy beztłuszczowej, podudzia z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z air fryer, przepis na kurczaka marynowanego w miodzie i musztardzie

Inne przepisy

Kup nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski

🥐 Pieczywo

🍰 Ciasta

🍪 Desery

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu