Chipsy z Batata z Air Fryer
Autor: Redakcja
Pyszne chipsy z batata, to zdrowa alternatywa dla sklepowych chipsów zawierających olbrzymie ilości oleju. Zdecydowanie jest to coś, co z pewnością zadowoli kubki smakowe dzieci uwielbiających chipsy, jak również i dorosłych, którzy lubią sobie pochrupać do filmu, czy też meczu.
Porcje
2
Gotowe w:
50 min
Kcal na porcję:
164
Składniki
- Duży batat
- Łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- spray olejowy
Od razu pragniemy zaznaczyć, że składniki są odpowiednie na dwie niezbyt duże porcje. Jest to optymalna opcja na pierwszą próbę zrobienia chipsów z frytkownicy beztłuszczowej. Z pewnością z każdym kolejnym razem będą one wykonywane ze zdecydowanie większej ilości batatów. Smacznego!
Instrukcje
Krok 1
Pokrój batata na cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Umieść plasterki batata w dużej misce z zimną wodą; namaczaj przez 20 minut . Odsącz i osusz papierowymi ręcznikami. Dokładnie wytrzyj miskę.
Krok 2
Wrzuć plasterki batata do wysuszonej miski. Dodaj olej, sól i pieprz; delikatnie wymieszaj, aby przyprawy pokryły słodkiego ziemniaka.
Krok 3
Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do 175-180 stopni C. Lekko spryskaj koszyk frytkownicy sprayem olejowym. Piecz partiami, jeśli to konieczne, ułóż plasterki batata w równomiernej warstwie w koszyku (nie przepełniaj).
Krok 4
Piecz aż do uzyskania lekko złotego koloru i chrupkości, 12 do 16 minut, obracając i przekładając chipsy co 4 minuty. Dzięki temu upieką się równomiernie. Uważnie obserwuj w ostatnich 2 do 3 minutach pieczenia. Sprawdzaj chipsy co około 30 sekund, używając szczypiec do wyjmowania złotych chipsów z koszyka w razie potrzeby, aby uniknąć sczarnienia, co spowoduje, że chipsy będą gorzkie.
Krok 5
Zostaw chipsy na około 5 minut, aby ostygły. Chłodne będą bardziej chrupiące. Co ważne, chipsy możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 3 dni (wiemy, że i tak zjesz wszystko na raz).
Wartości odżywcze na porcję
Tłuszcze
8g
Węglowodany
24g
Białko:
2g
Chipsy z Batata z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 1 duży batat
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Instrukcje
- Pokrój batata na cienkie plastry za pomocą mandoliny. Umieść te plastry batata w dużej misce pełnej zimnej wody i pozostaw je w niej przez 20 minut. Następnie odsącz bataty i osusz je dokładnie przy użyciu papierowych ręczników. Upewnij się, że miska jest również sucha przed kontynuacją.
- Dodaj plasterki batata do suchej miski. Następnie wlej olej, posyp solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj, aby zapewnić, że przyprawy równomiernie pokryją kawałki słodkiego ziemniaka.
- Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do temperatury 175-180 stopni Celsjusza. Lekko spryskaj kosz frytkownicy olejem w sprayu. Jeśli to konieczne, piecz partiami, ułóż plasterki batata w równomiernej warstwie w koszyku (nie przepełniaj go).
- Piec plasterki batata aż uzyskają lekko złoty kolor i chrupkość, co zajmie od 12 do 16 minut. Przy okazji, co 4 minuty, obracaj i przekładaj chipsy, aby zapewnić równomierne upieczenie. W ostatnich 2 do 3 minutach pieczenia bądź bardzo uważny/a. Regularnie sprawdzaj chipsy co około 30 sekund, używając szczypiec, aby wyjąć te, które już osiągnęły złoty kolor i chrupkość, aby uniknąć przypalenia, które mogłoby sprawić, że chipsy staną się gorzkie.
- Odstaw chipsy na około 5 minut, aby wystygły. Chłodne będą bardziej chrupiące. Co ważne, możesz przechowywać chipsy w szczelnym pojemniku nawet przez 3 dni, chociaż zazwyczaj znikają one bardzo szybko!
0 komentarzy