Chipsy z Batata z Air Fryer

Strona główna 5 Przekąski 5 Chipsy z Batata z Air Fryer

Autor: Redakcja

Pyszne chipsy z batata, to zdrowa alternatywa dla sklepowych chipsów zawierających olbrzymie ilości oleju. Zdecydowanie jest to coś, co z pewnością zadowoli kubki smakowe dzieci uwielbiających chipsy, jak również i dorosłych, którzy lubią sobie pochrupać do filmu, czy też meczu.

Chipsy z Batata z Air Fryer

Porcje

2

Gotowe w:

50 min

Kcal na porcję:

164

Składniki

  • Duży batat
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • spray olejowy

Od razu pragniemy zaznaczyć, że składniki są odpowiednie na dwie niezbyt duże porcje. Jest to optymalna opcja na pierwszą próbę zrobienia chipsów z frytkownicy beztłuszczowej. Z pewnością z każdym kolejnym razem będą one wykonywane ze zdecydowanie większej ilości batatów. Smacznego!

Chipsy z batata frytkownica beztłuszczowa
czipsy z batata air fryer

ZAMÓW nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Instrukcje

Krok 1

Pokrój batata na cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Umieść plasterki batata w dużej misce z zimną wodą; namaczaj przez 20 minut . Odsącz i osusz papierowymi ręcznikami. Dokładnie wytrzyj miskę.

Krok 2

Wrzuć plasterki batata do wysuszonej miski. Dodaj olej, sól i pieprz; delikatnie wymieszaj, aby przyprawy pokryły słodkiego ziemniaka.

Krok 3

Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do 175-180 stopni C. Lekko spryskaj koszyk frytkownicy sprayem olejowym. Piecz partiami, jeśli to konieczne, ułóż plasterki batata w równomiernej warstwie w koszyku (nie przepełniaj).

Krok 4

Piecz aż do uzyskania lekko złotego koloru i chrupkości, 12 do 16 minut, obracając i przekładając chipsy co 4 minuty. Dzięki temu upieką się równomiernie. Uważnie obserwuj w ostatnich 2 do 3 minutach pieczenia. Sprawdzaj chipsy co około 30 sekund, używając szczypiec do wyjmowania złotych chipsów z koszyka w razie potrzeby, aby uniknąć sczarnienia, co spowoduje, że chipsy będą gorzkie.

Krok 5

Zostaw chipsy na około 5 minut, aby ostygły. Chłodne będą bardziej chrupiące. Co ważne, chipsy możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 3 dni (wiemy, że i tak zjesz wszystko na raz).

dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

Wartości odżywcze na porcję

czipsy z batata air fryer

Tłuszcze

8g

Węglowodany

24g

Białko:

2g

Chipsy z Batata z Air Fryer

Przygotowanie 30 minuty
Pieczenie 20 minuty
Czas całkowity 50 minuty
Danie chipsy, przekąski
Liczba porcji 2
Kcal 164 kcal

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 1 duży batat
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Instrukcje
 

  • Pokrój batata na cienkie plastry za pomocą mandoliny. Umieść te plastry batata w dużej misce pełnej zimnej wody i pozostaw je w niej przez 20 minut. Następnie odsącz bataty i osusz je dokładnie przy użyciu papierowych ręczników. Upewnij się, że miska jest również sucha przed kontynuacją.
  • Dodaj plasterki batata do suchej miski. Następnie wlej olej, posyp solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj, aby zapewnić, że przyprawy równomiernie pokryją kawałki słodkiego ziemniaka.
  • Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do temperatury 175-180 stopni Celsjusza. Lekko spryskaj kosz frytkownicy olejem w sprayu. Jeśli to konieczne, piecz partiami, ułóż plasterki batata w równomiernej warstwie w koszyku (nie przepełniaj go).
  • Piec plasterki batata aż uzyskają lekko złoty kolor i chrupkość, co zajmie od 12 do 16 minut. Przy okazji, co 4 minuty, obracaj i przekładaj chipsy, aby zapewnić równomierne upieczenie. W ostatnich 2 do 3 minutach pieczenia bądź bardzo uważny/a. Regularnie sprawdzaj chipsy co około 30 sekund, używając szczypiec, aby wyjąć te, które już osiągnęły złoty kolor i chrupkość, aby uniknąć przypalenia, które mogłoby sprawić, że chipsy staną się gorzkie.
  • Odstaw chipsy na około 5 minut, aby wystygły. Chłodne będą bardziej chrupiące. Co ważne, możesz przechowywać chipsy w szczelnym pojemniku nawet przez 3 dni, chociaż zazwyczaj znikają one bardzo szybko!
Słowa kluczowe Chipsy z Batata bez tłuszczu, Chipsy z Batata pieczone, Chipsy z Batata z Air Fryer, Chipsy z Batata z frytkownicy beztłuszczowej, zdrowe Chipsy z Batata
airfryer-przepisy.pl

Inne przepisy

Kup nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski

🥐 Pieczywo

🍰 Ciasta

🍪 Desery

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu