Sałatka z pieczonych batatów, fety, granatu i pesto z Air Fryer
Autor: Redakcja
Pyszna sałatka, która podbije wasze kubki smakowe. Co prawda, Air Fryer będzie wykorzystywany tutaj jedynie w celu upieczenia batatów, jednak uznaliśmy, że tak fenomenalny przepis po prostu musi znaleźć się na naszej stronie. Zachęcamy, spróbujcie i przekonajcie się sami, jak to niesamowite połączenie smaków współgra tworząc przystawkę z najwyższej półki.
Składniki
- 2 bataty
- ser feta
- sól
- pieprz
- oliwa
- 1/2 granatu
- 125g rukoli
- 1/2 ząbka czosnku
- 10 orzechów nerkowca
- 20g startego parmezanu lub grana padano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 soku z cytryny
- opcjonalnie – 1/2 papryczki chili
Sałatka ta już po pierwszym podaniu stała się absolutnym bestsellerem w naszym domu. Ta kombinacja smaków jest wprost niesamowita. Odrobina słodkości, kwasowości, goryczki, pikantności sprawia, że zawsze jest jej mało. Wymienione składniki częściowo będą składały się na pesto z rukoli, które można również zastąpić tradycyjnym pesto bazyliowym. Warto jednak i rukoli dać szansę, w tym wydaniu smakuje świetnie. Jeśli natomiast lubicie odrobinę bardziej pikantne dania to w trakcie przygotowania pesto można dosypać płatków chili bądź dodać bardzo drobno posiekaną świeżą papryczkę chili. Smacznego!
Instrukcje
Krok 1
Bataty umyj i obierz. Następnie pokrój wzdłuż w plastry. Następnie natrzyj je oliwą i przypraw szczyptą pieprzu i soli.
Krok 2
Nagrzej Air Fryer do 170 stopni Celsjusza przez ok 3 minuty następnie umieść w komorze frytkownicy beztłuszczowej bataty i piecz do czasu aż będą miękkie i zarumienione. Powinno to zająć około 20 minut, w połowie czasu przewróć je na drugą stronę.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj pesto z rukoli. Umyj i osusz rukolę i włóż do melaksera lub pojemnika rozdrabniacza od blendera. Dodaj obrany czosnek, orzechy, starty ser, 2-3 łyżki oliwy z oliwek oraz sok z około pół cytryny. Następnie dopraw pieprzem i solą. Jeśli chcesz dodać nutę pikanterii, dodaj płatki chili bądź drobno posiekaną połowę świeżej papryczki chili. Następnie wszystko zmiksuj do osiągnięcia papki.
Krok 4
Obierz granat.
Krok 5
Upieczone bataty wyłóż na talerzyk, na nie nałóż pesto, pokruszoną fetę oraz posyp obranym granatem.
Jak podawać jako przystawkę:
Najlepiej, aby każdy plasterek batata posmarowany był pesto z rukoli, w które lekko zostanie powciskany granat. Następnie obsypać to fetą i lekko docisnąć.
Sałatka z pieczonych batatów, fety, granatu i pesto z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
- melakser lub blender
Składniki
- 2 bataty
- 1 ser feta
- sól
- pieprz
- oliwa
- 1/2 granatu
- 125 g rukoli
- 1/2 żabka czosnku
- 10 orzechów nerkowca
- 20 g startego parmezanu lub grana padano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 soku z cytryny
- 1/2 papryczki chili opcjonalnie
Instrukcje
- Bataty umyj, obierz i pokrój w plastry.
- Natrzyj je oliwą i przyprawami
- Nagrzej Air Fryer do 170 stopni Celsjusza.
- Piecz bataty około 20 minut.
- Rukolę, czosnek, orzechy, ser, oliwę i sok z cytryny, pieprz, sól wrzuć i zmiksuj.
- Obierz granat
- Wyłóż na talerz bataty, na bataty nałóż pesto, fetę oraz posyp obficie granatem
0 komentarzy