Pierniczki Alpejskie z Air Fryer

Strona główna 5 Słodkości 5 Pierniczki Alpejskie z Air Fryer

Autor: Redakcja

Pierniczki to jedno z najbardziej ikonicznych słodkich ciasteczek – idealne na święta, jak również do niedzielnej kawy. Dzisiaj chcemy wam przedstawić przepis na pierniczki, które przygotujecie we frytkownicy beztłuszczowej. Przepis nie jest trudny, ciasto przygotowujemy dzień wcześniej, a kolejnego dnia tylko pieczemy i dekorujemy – to świetna zabawa dla całej rodziny. Spróbuj naszego przepisu na pierniczki z frytkownicy beztłuszczowej, smacznego!

Pierniczki Alpejskie z Air Fryer

Liczba pierniczków:

40

Gotowe w:

50 minut

Składniki

  • 150 g miodu
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g cukru białego
  • 3 jajka
  • 70 g śmietany 18%
  • mąka do podsypywania blatu
  • powidła śliwkowe/marmolada

      Pierniczki alpejskie z Air Fryera to doskonały sposób na wprowadzenie świątecznego klimatu do Twojego domu! Te aromatyczne ciasteczka, przygotowane z miodu, masła i przyprawy do piernika, z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe. Dzięki dodatku kakao i powideł śliwkowych, pierniczki nabierają wyjątkowego smaku i wilgotności, co sprawia, że są nie tylko pyszne, ale również niezwykle aromatyczne.

      Przygotowanie pierniczków alpejskich jest szybkie i proste, a Air Fryer zapewnia idealną konsystencję – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. To świetna opcja na świąteczne wypieki, które można podarować bliskim lub wykorzystać jako słodki dodatek do kawy czy herbaty.

      Te pierniczki to także doskonała zabawa w kuchni, idealna na wspólne pieczenie z dziećmi. Sprawdź nasz przepis i stwórz pyszne, domowe pierniczki, które wprowadzą magię świąt do Twojego stołu! Nie czekaj, zaskocz swoich bliskich tymi wyjątkowymi smakołykami!

      fytkownica bezłuszczowa pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi
      pierniczki pieczone w frytkownicy beztłuszczowej

      ZAMÓW nasze ebooki z przepisami na:
      🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
      🍰 Ciasta, 🍪 Desery

      Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

      Instrukcje

      Krok 1
      Ciasto należy przygotować dzień wcześniej: do garnuszka dodaj miód, masło i przyprawę do piernika, następnie podgrzej (nie zagotowuj) na delikatnym ogniu do roztopienia się składników, następnie odstaw do ostygnięcia.
      Krok 2

      Żółtka oddziel od białek. Jedno białko umieść w pojemniku do miksowania i ubij na pianę dodając 100 g białka w trakcie ubijania. Następnie dodaj żółtka i miksuj tylko do wymieszania składników. Pozostałe białka umieść w słoiczku i schowaj do lodówki -wykorzystamy je do smarowania pierniczków przed pieczeniem.

      Krok 3

      Do miski dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao i wymieszaj. Dodaj masę z ubitych jajek i wymieszaj. Następnie dodaj masę z garnuszka i ponownie wymieszaj.

      Krok 4

      Do ciasta dodaj śmietanę i wymieszaj, a następnie przykryj folią lub przełóż do pojemnika i umieść w lodówce na 24 godziny.

      Krok 5

      Kolejnego dnia blat podsyp mąką, wyjmij część ciasta (pozostałe odstaw do lodówki – ciasto musi być zimne) i rozwałkuj na ciasto o grubości ok. 3-5 milimetrów.

      Krok 6

       Z ciasta wykrawaj formy – do pierniczków nadziewanych marmoladą doskonale sprawdzą się serduszka. Na co drugie serduszko umieść około 1/2 łyżeczki marmolady/powideł śliwkowych. Białko, które zostało nam z wczoraj wyjmij z lodówki i smaruj nim serduszka, które nie mają nadzienia, a następnie stroną posmarowaną białkiem przykryj serduszka z marmoladą (białko służy nam jako klej), podociskaj boki i pozbądź się powietrza z wnętrza pierniczków. Górę połączonych pierniczków nasmaruj białkiem.

      Jeśli przygotowujesz pierniczki bez nadzienia, po prostu wykrawaj formy i smaruj z góry białkiem.

      Krok 7

      Air Fryer wyłóż papierem do pieczenia i umieszczaj w nim pierniczki. Piecz w temperaturze:

      – pierniczki z nadzieniem: 160°C przez 10 minut, program Bake

      – pierniczki bez nadzienia 160°C przez 6 minut, program Bake

      Krok 8

      Po upieczeniu pozostaw je w komorze frytkownicy na kilka minut, aby nieco stężały, a następnie przenieś na kratkę do wystudzenia.

      dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

      Porada:

      Dekorowanie pierników to doskonała zabawa dla całej rodziny, niezbędne lukry, posypki itd. kupisz w każdym większym sklepie.

      fytkownica bezłuszczowa pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi

      Pierniczki Alpejskie z Air Fryer

      Przygotowanie 30 minuty
      Pieczenie 20 minuty
      Czas całkowity 50 minuty
      Danie boże narodzenie, ciasta, ciasteczka, deser, Desery, na święta, pierniczki, Przekąska, przekąski
      Liczba porcji 40 pierniczków

      Potrzebne urządzenia

      • Air Fryer

      Składniki
        

      • 150 g miodu
      • 100 g masła
      • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 350 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1 łyżka kakao
      • 100 g cukru białego
      • 3 jajka
      • 70 g śmietany 18%
      • mąka do podsypywania blatu
      • powidła śliwkowe/marmolada

      Instrukcje
       

      • Ciasto warto przygotować dzień wcześniej: w garnuszku umieść miód, masło i przyprawę do piernika, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się roztopią (nie gotuj). Po tym czasie odstaw do ostygnięcia.
      • Oddziel żółtka od białek. Umieść jedno białko w pojemniku do miksowania i ubij na pianę, dodając 100 g białka podczas ubijania. Następnie dodaj żółtka i miksuj tylko do połączenia składników. Pozostałe białka przełóż do słoiczka i schowaj do lodówki – wykorzystasz je do smarowania pierniczków przed pieczeniem.
      • W misce połącz mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i kakao, a następnie wymieszaj. Dodaj ubite jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masę z garnuszka i ponownie wymieszaj.
      • Dodaj śmietanę do ciasta i wymieszaj. Następnie przykryj folią lub przełóż do pojemnika i wstaw do lodówki na 24 godziny.
      • Następnego dnia podsyp blat mąką, wyjmij część ciasta (pozostałe schowaj do lodówki, aby pozostało zimne) i rozwałkuj na grubość około 3-5 milimetrów.
      • Z ciasta wykrawaj kształty – do pierniczków nadziewanych marmoladą idealnie sprawdzą się serduszka. Na co drugie serduszko nałóż około 1/2 łyżeczki marmolady lub powideł śliwkowych. Wyjmij z lodówki białko, które zostało z poprzedniego dnia, i posmaruj nim serduszka bez nadzienia. Następnie przykryj je serduszkami z marmoladą, używając białka jako kleju. Dociśnij boki, aby usunąć powietrze z wnętrza pierniczków, a górę połączonych pierniczków również posmaruj białkiem.
        Jeśli robisz pierniczki bez nadzienia, po prostu wykrawaj kształty i smaruj je białkiem na wierzchu.
      • Wyłóż frytkownicę papierem do pieczenia i umieść w niej pierniczki. Piecz w temperaturze:
        – pierniczki z nadzieniem: 160°C przez 10 minut na programie Bake.
        – pierniczki bez nadzienia: 160°C przez 6 minut na programie Bake.
      • Po upieczeniu pozostaw pierniczki w komorze frytkownicy na kilka minut, aby lekko stężały, a następnie przenieś je na kratkę do ostygnięcia.
      Słowa kluczowe frytkownica beztłuszczowa pierniczki świąteczne, jak upiec pierniczki do ozdabiania w air fryer, jak zrobić pierniczki z marmoladą w frytkownicy beztłuszczowej, jak zrobić pierniczki z powidłami w air fryer, pierniczki alpejskie z air fryer, pierniczki na święta bożego narodzenia z frytkownicy beztłuszczowej, pierniczki z nadzieniem z air fryer, pierniki alpejskie na boże narodzenie z air fryer, przepis na pierniczki z frytkownicy beztłuszczowej, przepis na pierniki z air fryer

      Inne przepisy

      Kup nasze ebooki z przepisami na:
      🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
      🍰 Ciasta, 🍪 Desery

      Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

      Kup nasze ebooki z przepisami na:

      🌯 Przekąski

      🥐 Pieczywo

      🍰 Ciasta

      🍪 Desery

      Kup nasze ebooki z przepisami na:

      🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
      🍰 Ciasta, 🍪 Desery

      0 komentarzy

      Wyślij komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Ocena przepisu