Jagodzianki z Air Fryer

Strona główna 5 Słodkości 5 Jagodzianki z Air Fryer

Autor: Redakcja

Rewelacja i jedne z najlepszych słodkości, które możesz zrobić w swojej frytkownicy beztłuszczowej. Ceny jagodzianek w sklepach są absurdalne, dlatego spieszymy z przepisem, dzięki któremu za cenę dwóch jagodzianek zrobisz ich kilka – i to takich wypełnionych jagodami po same brzegi. Przygotowanie jest proste, a efekty zachwycają. Twoja kuchnia wypełni się aromatem domowych wypieków, a rodzina będzie zachwycona. Tego przepisu musisz spróbować! Smacznego! 

jagodzianki z air fryer

Ilość jagodzianek

6

Gotowe w:

1 godzina 30 minut

Składniki

Składniki na ciasto:

  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietany 18%
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego masła

Składniki na nadzienie:

  • Ok 400 g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła

Składniki na lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • Ok 2 łyżki mleka

Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko do posmarowania

Jagodzianki z air fryera to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wyobraź sobie miękkie, puszyste ciasto wypełnione po brzegi przepysznymijagodami, a wszystko to przygotowane w prosty sposób dzięki air fryerowi i to wszystko za ułamek ceny sklepowej jagodzianki!

Air fryer pozwala na pieczenie z minimalną ilością tłuszczu, co sprawia, że jagodzianki są lżejsze i zdrowsze. Klasyczne jagodzianki przypominają smaki z dzieciństwa, a ich przygotowanie jest teraz jeszcze prostsze. Świetne na śniadanie, podwieczorek czy deser. Zaskocz rodzinę i znajomych domowymi wypiekami, a już zawsze to właśnie takie domowe jagodzianki będą ich ulubionym smakołykiem!

Dzięki frytkownicy beztłuszczowej czas pieczenia jest znacznie krótszy, a efekty równie pyszne. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem, nawet bez doświadczenia w wyrobie ciast.

Jagodzianki z Air Fryer to nie tylko smakołyk, ale i sposób na spędzenie czasu w kuchni w kreatywny sposób. Możesz eksperymentować z dodatkami, np. posypując je cukrem pudrem lub polewając lukrem. Przekonaj się sam, jak łatwo można przygotować te pyszne wypieki i spraw, by stały się stałym elementem Twojego menu!

frytkownica beztłuszczowa jagodzianka
jagodzianki z frytkownicy beztłuszczowej

Kup nasze ebooki: 26 przepisów na przekąski z aif fryer + 10 przepisów na sosy oraz Pieczywo z Air Fryer

Odkryj proste, smaczne przepisy, które zaskoczą Twoich bliskich! Kup nasze ebooki z przepisami na przepyszne przekąski, sosy oraz domowe pieczywo! Zaskocz znajomych i rodzinę pysznymi daniami z chrupiącym pieczywem!

Instrukcje

Krok 1

Mleko, śmietanę i cukier lekko podgrzej, tak aby nie parzyło w palec, a następnie dodaj drożdże i wymieszaj. Tak przygotowany rozczyn zostaw na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Krok 2
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk (staraj się jak najmniej podsypywać mąką). Odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Krok 3
Jagody oczyść, umyj i osusz a następnie wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Krok 4

Przygotuj kruszonkę łącząc ze sobą wszystkie składniki, a następnie rozcierając wszystkie składniki między palcami aż powstaną drobne okruszki.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części (z podanego przepisu wychodzi 6 jagodzianek). Aby przygotować jagodziankę uformuj z ciasta placek, nałóż do środka jagody i zlep dokładnie brzegi. Następnie układaj każdą z bułeczek na papierze do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.

Krok 6

Rozgrzej air fryer do 200°C przez 5 minut i przekładaj do niego jagodzianki (wraz z papierem – polecamy wyciąć go ,,wokół’’ każdej bułeczki). Piecz 9 minut w 160 stopniach. Zwróć uwagę na spód jagodzianki, jeśli jest zbyt blady przewróć jagodziankę dopiecz go około 2 minuty również w 160 stopniach. Po upieczeniu zostaw jeszcze na około 10 minut w otwartej szufladzie air fryera.

Krok 7

Wymieszaj cukier puder z mlekiem do powstania gęstego lukru i polej nim bułeczki po całkowitym ich wystudzeniu.

dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

Porada:

Ciasto możesz wkładać do małej miseczki i wtedy wkładać do niego farsz, tak może być łatwiej złożyć jagodziankę.

frytkownica beztłuszczowa jagodzianki z lukrem

Jagodzianki z Air Fryer

Przygotowanie 20 minuty
Pieczenie 10 minuty
1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Danie ciasta, deser, Desery, słodycze, wypieki
Liczba porcji 6 jagodzianek

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietany 18%
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego masła

Składniki na nadzienie:

  • 400 g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła

Składniki na lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko do posmarowania

Instrukcje
 

  • Podgrzej delikatnie mleko, śmietanę i cukier, aby były ciepłe, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Pozostaw rozczyn na 15 minut, aby drożdże zaczęły działać.
  • Wsyp mąkę do miski, dodaj jajko, sól, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj ciasto, aż będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk (staraj się minimalnie podsypywać mąką). Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, aby wyrosło.
  • Oczyść, umyj i osusz jagody, a następnie wymieszaj je z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Połącz wszystkie składniki na kruszonkę, a następnie rozcieraj je między palcami, aż powstaną drobne okruszki.
  • Podziel wyrośnięte ciasto na 6 części. Z każdej części uformuj placek, nałóż jagody i dokładnie zlep brzegi. Układaj bułeczki na papierze do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką. Przykryj ścierką i zostaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Rozgrzej air fryer do 200°C przez 5 minut. Przełóż jagodzianki (wraz z papierem, wyciętym wokół każdej bułeczki) do kosza. Piecz w 160°C przez 9 minut. Sprawdź spód jagodzianek; jeśli jest zbyt blady, przewróć i dopiecz przez 2 minuty w 160°C. Po upieczeniu zostaw na 10 minut w otwartej szufladzie frytkownicy beztłuszczowej.
  • Wymieszaj cukier puder z mlekiem, aż powstanie gęsty lukier. Polej nim bułeczki po całkowitym wystudzeniu.
Słowa kluczowe frytkownica beztłuszczowa jagodzianki, jagodzianka z air fryer, jagodzianka z frytkownicy beztłuszczowej, jagodzianka z kruszonką z frytkownicy beztłuszczowej, jagodzianka z lukrem z air fryer, jagodzianki z air fryer, jak zrobić jagodzianki w air fryer, przepis na jagodzianki, przepis na jagodzianki z air fryer, przepis na jagodzianki z lukrem z frytkownicy beztłuszczowej

Inne przepisy

Kup nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski

🥐 Pieczywo

🍰 Ciasta

🍪 Desery

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu