Podgrzej delikatnie mleko, śmietanę i cukier, aby były ciepłe, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Pozostaw rozczyn na 15 minut, aby drożdże zaczęły działać.
Wsyp mąkę do miski, dodaj jajko, sól, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj ciasto, aż będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk (staraj się minimalnie podsypywać mąką). Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, aby wyrosło.
Oczyść, umyj i osusz jagody, a następnie wymieszaj je z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Połącz wszystkie składniki na kruszonkę, a następnie rozcieraj je między palcami, aż powstaną drobne okruszki.
Podziel wyrośnięte ciasto na 6 części. Z każdej części uformuj placek, nałóż jagody i dokładnie zlep brzegi. Układaj bułeczki na papierze do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką. Przykryj ścierką i zostaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
Rozgrzej air fryer do 200°C przez 5 minut. Przełóż jagodzianki (wraz z papierem, wyciętym wokół każdej bułeczki) do kosza. Piecz w 160°C przez 9 minut. Sprawdź spód jagodzianek; jeśli jest zbyt blady, przewróć i dopiecz przez 2 minuty w 160°C. Po upieczeniu zostaw na 10 minut w otwartej szufladzie frytkownicy beztłuszczowej.
Wymieszaj cukier puder z mlekiem, aż powstanie gęsty lukier. Polej nim bułeczki po całkowitym wystudzeniu.