Dorsz w marynacie czosnkowo-cytrynowej z Air Fryer
Autor: Redakcja
Łatwe i zdrowe danie z frytkownicy beztłuszczowej – łosoś obtoczony w soku z cytryny, czosnku i koperku. Jest to wersja bez panierki lecz jeśli preferujesz rybę w panierce, po prostu przed pieczeniem obtocz w bułce tartej lub mące krupczatce. Spróbuj sam!
![dorsz w marynacie czosnkowo-cytrynowej air fryer dorsz w marynacie czosnkowo-cytrynowej air fryer](https://airfryer-przepisy.pl/wp-content/uploads/2024/03/dorsz-w-marynacie-czosnkowo-cytrynowej-air-fryer.jpg)
Porcje
4
Gotowe w:
20 min
Składniki
- 4 polędwice z dorsza
- 4 łyżki masła, roztopione
- 6 ząbków czosnku, posiekane
- 2 łyżki soku z cytryny (1 cytryna)
- 1 łyżeczka suszonego koperku (lub 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego)
- 1/2 łyżeczki soli
Niezależnie od okazji, dorsz w marynacie czosnkowo-cytrynowej z Air Fryer z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich gości. Spróbuj tego prostego przepisu i pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu każdego dnia!
![dorsz frytkownica beztłuszczowa dorsz frytkownica beztłuszczowa](https://airfryer-przepisy.pl/wp-content/uploads/2024/03/dorsz-frytkownica-beztluszczowa.jpg)
![air fryer dorsz air fryer dorsz](https://airfryer-przepisy.pl/wp-content/uploads/2024/03/air-fryer-dorsz.jpg)
Instrukcje
Krok 1
Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do 190 stopni Celsjusza.
Krok 2
W misce wymieszaj roztopione masło, czosnek, sok z cytryny, koperek i sól. Następnie włóż do miski polędwicę z dorsza i dokładnie obtocz ją w marynacie. Delikatnie staraj się wcisnąć czosnek w dorsza, dzięki temu nie odpadnie on w trakcie pieczenia.
Krok 3
Umieść wszystkie polędwice z dorsza w frytkownicy w jednej warstwie, nie dotykając się nawzajem i piecz przez 10 minut w 190°C.
Krok 4
Wyjąć na talerz i opcjonalnie skropl dodatkowo sokiem z cytryny, masłem. Smacznego!
![dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook](https://airfryer-przepisy.pl/wp-content/uploads/2024/03/dolacz-do-newslettera-i-otrzymaj-darmowy-ebook.jpg)
Porada:
Dorsz jest gotowy, kiedy łatwo odchodzą płaty przy użyciu widelca, jeśli tak nie jest, piecz jeszcze przez ok. 2 minuty i sprawdź ponownie. Opcjonalnie możesz sprawdzić termometrem temperaturę wewnątrz, jest gotowy gry ma ok. 63°C.
![air fryer dorsz air fryer dorsz](https://airfryer-przepisy.pl/wp-content/uploads/2024/03/air-fryer-dorsz.jpg)
Dorsz w marynacie czosnkowo-cytrynowej z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 4 polędwice z dorsza
- 4 łyżki masła roztopione
- 6 ząbków czosnku posiekane
- 2 łyżki soku z cytryny (1 cytryna)
- 1 łyżeczka suszonego koperku lub 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
- 1/2 łyżeczki soli
Instrukcje
- Rozgrzej Air Fryer do 190 stopni Celsjusza.
- W misce połącz roztopione masło, posiekany czosnek, sok z cytryny, koperek oraz sól. Potem zanurz polędwicę z dorsza w tej mieszance, upewniając się, że jest całkowicie pokryta marynatą. Delikatnie wbij czosnek w powierzchnię dorsza, co zapobiegnie jego odpadaniu podczas pieczenia.
- Rozłóż wszystkie polędwice z dorsza w koszu frytkownicy, układając je w pojedynczej warstwie bez bezpośredniego kontaktu między nimi, i piecz przez 10 minut przy temperaturze 190°C.
- Przenieś na talerz i według uznania dodatkowo skrop sokiem z cytryny lub polej masłem. Życzę smacznego!
0 komentarzy