Dorada Pieczona z Air Fryer

Strona główna 5 Obiady i kolacje 5 Dorada Pieczona z Air Fryer

Autor: Redakcja

Jeśli myślałeś, że pyszną świeżą pieczoną rybkę można zjeść tylko w dobrej restauracji, to śpieszymy wyprowadzić Cię z tego błędu. Dzięki frytkownicy beztłuszczowej i naszemu przepisowi, będziesz w stanie zrobić tak dobrą pieczoną doradę, że odpuścisz sobie zamawianie tego drogiego dania w restauracji.

dorada pieczona z air fryer

Porcje

2

Gotowe w:

20 min

Kcal na porcję:

200

Składniki

  •  2 świeże dorady
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • tymianek
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • masło

Dorada to ryba, która w naszym kraju zyskuje coraz większą popularność – i bardzo dobrze. Jest zdrowa, to wspaniałe źródło białka bogate w kwasy z grupy omega. Chcemy również na wstępie nadmienić, że ten przepis na pieczoną rybę można z powodzeniem zastosować w innych gatunkach – doskonale sprawdzi się w przypadku pstrąga zwykłego oraz łososiowego. Dokładnych ilości przypraw nie podajemy, ponieważ wszystko jest rzeczą gustu i własnych kubków smakowych – ilości, które my stosujemy przedstawiamy w poniższym przepisie

frytkownica beztłuszczowa pieczona świeża ryba
jak upiec rybę w air fryer

ZAMÓW nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Instrukcje

 Krok 1

Rybę należy wypatroszyć i oczyścić z łusek. Konieczne również będzie pozbycie się rybiej głowy, aby zmieścić ją do komory frytkownicy beztłuszczowej.

.Krok 2

Z obu stron przypraw rybę: około po pół łyżeczki na rybę soli, pieprzu; całą łyżeczkę czosnku granulowanego oraz całą łyżeczką tymianku. Następnie skroplić odrobinę cytryną z każdej strony – dla smaku. Ułożyć w Air Fryerze i na wierzch położyć 2-3 cienkie plasterki masła.

Krok 3

Ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 10 minut lub dopóki skórka nie będzie chrupka i przypieczona. Następnie przewróć rybę na drugą stronę, zwiększ temperaturę do 240 stopni Celsjusza i piecz około 3-5 minut lub do uzyskania chrupkiej i przypieczonej skórki.

Krok 4

Upieczoną rybę wyłóż na talerz i lekko polej sosem znajdującym się na spodzie Air Fryera – to naprawdę jeszcze bardziej podkręci jej walory smakowe.

Krok Opcjonalny

Do ryby doskonale będą pasowały Pieczone łódeczki ziemniaczane z Air Fryer.

dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

Wartości odżywcze na porcję:

 

dorada pieczona z air fryer

Tłuszcze

8g

Węglowodany

1g

Białko:

23g

Dorada Pieczona z Air Fryer

Przygotowanie 10 minuty
Pieczenie 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Danie obiad, ryba
Liczba porcji 2 porcje

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 2 świeże dorady
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • tymianek suszony
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • masło

Instrukcje
 

  • Oczyść i wypatrosz rybę, Pozbądź się rybiej głowy, jeśli z nią nie mieści się do komory frytkownicy.
  • Przypraw rybę z obydwu stron. Posmaruj oliwą z oliwy. Na stronę po pół łyżeczki: soli, pieprzu. Całą łyżeczkę: czosnku i tymianku.
  • Skropl rybę cytryną z każdej strony.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut lub dopóki skórka nie będzie chrupiąca i przypieczona.
  • Odwróć na drugą stronę, zwiększ temperaturę do 240 stopni i piecz około 3-5 minut lub do uzyskania chrupiącej i przypieczonej skóry z drugiej strony.
Słowa kluczowe dorada z air fryer, dorada z frytkownicy beztłuszczowej, pieczona ryba z frytkownicy beztłuszczowej, ryba z air fryer, świeża ryba z air fryer
airfryer-przepisy.pl

Inne przepisy

Kup nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski

🥐 Pieczywo

🍰 Ciasta

🍪 Desery

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu