Cynamonki z Air Fryer
Autor: Redakcja
Jesieniary i Jesieniarze – łączmy się! Cynamonki są kulinarną reprezentacją jesieni, dlatego kiedy tylko ona nadchodzi, obowiązkiem każdego z nas jest przynajmniej raz zrobić bułeczki cynamonowe – a z naszym przepisem zrobisz je z Air Fryer. A jeśli chcesz więcej – zamów naszego ebooka Przepisy na Pieczywo z Air Fryer. Spróbuj, na pewno nie pożałujesz! Smacznego!
Liczba cynamonek:
8
Gotowe w:
3 godziny
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1/4 szklanki mleka (55 g)
- 1/4 szklanki śmietany 18% (40 g)
- 1/4 szklanki cukru (45 g)
- 25 g drożdży świeżych
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
- 30 g rozpuszczonego masła
Składniki nadzienie do cynamonek:
- 40 g miękkiego masła
- 50 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
- 35 g miękkiego masła
- 75 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 25 g cukru pudru
Cynamonki z Air Fryera to idealna propozycja dla fanów domowych wypieków, którzy nie chcą spędzać godzin w kuchni. Mięciutkie, maślane ciasto z cynamonowym nadzieniem, a na wierzchu krem z serka śmietankowego – połączenie, które zawsze zachwyca!
Przygotowanie tych cynamonek jest prostsze, niż myślisz. Wystarczy kilka podstawowych składników, które pewnie masz już w domu: mąka, drożdże, masło, cukier i cynamon. Air Fryer sprawia, że cynamonki są idealnie wypieczone w krótkim czasie, a ciasto wychodzi puszyste i delikatne.
To idealny przepis na weekendowe śniadanie, spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu, gdy masz ochotę na coś słodkiego i aromatycznego. A krem z serka śmietankowego? To doskonałe dopełnienie, które podkręci smak cynamonowych zawijańców.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś piec bułeczek cynamonowych w Air Fryerze, to musisz spróbować. Spróbuj, a na pewno wrócisz po więcej!
Kup nasze ebooki: 26 przepisów na przekąski z aif fryer + 10 przepisów na sosy oraz Pieczywo z Air Fryer
Odkryj proste, smaczne przepisy, które zaskoczą Twoich bliskich! Kup nasze ebooki z przepisami na przepyszne przekąski, sosy oraz domowe pieczywo! Zaskocz znajomych i rodzinę pysznymi daniami z chrupiącym pieczywem!
Instrukcje
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Porada:
Jeśli nie lubisz kremu śmietankowego to cynamonki możesz polać lukrem, przepis znajdziesz w naszym przepisie na Jagodzianki z Air Fryer.
Cynamonki z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1/4 szklanki szklanki mleka (55 g)
- 1/4 szklanki szklanki śmietany 18% (40 g)
- 1/4 szklanki szklanki cukru (45 g)
- 25 g drożdży świeżych
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
- 30 g rozpuszczonego masła
Składniki nadzienie do cynamonek:
- 40 g miękkiego masła
- 50 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
- 35 g miękkiego masła
- 75 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 25 g cukru pudru
Instrukcje
- Podgrzej mleko i śmietanę z cukrem, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wkrusz drożdże do ciepłej mieszanki i odstaw na 15 minut, aby zaczęły działać.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, ekstrakt waniliowy (lub cukier waniliowy), rozpuszczone masło i sól. Wlej rozczyn z drożdżami i wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne – ręcznie lub mikserem. Ręczne wyrabianie zajmie około 10 minut. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Do miski dodaj składniki na nadzienie cynamonowe. Dokładnie wymieszaj masło, brązowy cukier i cynamon, aż powstanie jednolita masa.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, lekko podsyp mąką i wyrabiaj przez 2 minuty. Jeśli nie klei się do rąk, nie podsypuj mąką – im mniej, tym lepiej. Rozwałkuj ciasto na prostokąt (u nas 33 x 23 cm). Równomiernie rozsmaruj nadzienie na całej powierzchni. Zwiń ciasto w rulon, zaczynając od dłuższej krawędzi, a następnie podziel na osiem równych części. Przełóż cynamonki na papier do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy, bo sporo urosną. W zależności od kształtu frytkownicy, układaj je w rządku (dla prostokątnych) lub w okręgu z jedną cynamonką w środku (dla kwadratowych). Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozkłóć jajko w miseczce i delikatnie posmaruj nim każdą cynamonkę po wyrośnięciu.
- Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do 200°C przez 5 minut. Ostrożnie, trzymając za papier do pieczenia, przełóż cynamonki do szuflady frytkownicy, uważając, by nie opadły. Piecz w 140°C przez 25 minut na trybie Bake/Pieczenie. Po upieczeniu otwórz komorę i pozostaw bułeczki w środku do wystygnięcia.
- Dodaj składniki na krem do pojemnika i ubij mikserem, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Następnie posmaruj kremem cynamonki po ich wystygnięciu.
0 komentarzy