Churros z Air Fryer
Autor: Redakcja
Ten hiszpański deser w ostatnich latach zdecydowanie zyskuje na popularności w naszym kraju. Wersja tradycyjna jest smażona na głębokim oleju, dlatego chcielibyśmy odtłuścić ten słodki deser i zaproponować Wam przygotowanie go w wersji lżejszej przy wykorzystaniu frytkownicy beztłuszczowej. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Wartości odżywcze na 1 Churrosa:
Tłuszcze
6g
Węglowodany
6g
Białko:
35g
Składniki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka mąki uniwersalnej
- 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
- 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
- spray olejowy do natłuszczenia frytkownicy, by nic nie przywierało
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
Podawaj te chrupiące churrosy z cynamonem i cukrem z frytownicy świeże i gorące, najlepiej z filiżanką kawy lub gorącej czekolady. Z pewnością staną się ulubionym przysmakiem całej rodziny! Teraz w wersji nieco zdrowszej, gdyż zamiast długiego smażenia Churrosów na głębokim oleju, wrzucamy je do frytkownicy beztłuszczowej. Nie ma się co oszukiwać, nadal nie jest to najzdrowsze danie, jednak zdecydowanie stało się nieco lżejszym. Możesz przygotować ciasto na churrosy dzień lub dwa wcześniej – po prostu przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku. Jednakże, ponieważ najlepiej smakują one podane na ciepło, zalecamy smażyć je w frytownicy tuż przed podaniem.
Kup nasze ebooki: 26 przepisów na przekąski z aif fryer + 10 przepisów na sosy oraz Pieczywo z Air Fryer
Odkryj proste, smaczne przepisy, które zaskoczą Twoich bliskich! Kup nasze ebooki z przepisami na przepyszne przekąski, sosy oraz domowe pieczywo! Zaskocz znajomych i rodzinę pysznymi daniami z chrupiącym pieczywem!
Instrukcje
Krok 1
W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę, mleko, olej i sól. Natychmiast dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładka kulka ciasta. Przenieś ciasto do dużej miski i pozostaw je na 5 minut.
Krok 2
Ubijaj na średnio-wysokich obrotach przez 1 minutę lub do momentu, gdy ciasto zmięknie. Dodaj jajko i skórkę z cytryny; ubijaj przez 1-2 minuty. Odstaw do ostygnięcia. Włóż dużą końcówkę gwiazdkową do rękawa cukierniczego i napełnij go ciastem. Wyciskaj ciasto na papier do pieczenia lub pergaminowy w postaci pasków o długości około 10 cm, rozstawiając je na odległość około 2,5 cm od siebie. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3
Rozgrzej frytownicę do około 190°C. Przenieś wyciskane churrosy do frytownicy, spryskaj je olejem w sprayu. Piecz aż zrobią się złocisto-brązowe, przez 15-20 minut. Połącz cukier i cynamon, posyp nimi churrosy. Podawaj na ciepło.
Uwaga: Wszystkie frytkownice powietrzne pieką nieco inaczej. Możesz musieć dostosować czas w górę lub w dół w zależności od mocy i watów, z jaką piecze twoja frytkownica. Zawsze najlepiej jest wypróbować małą porcję nowego przepisu na wypadek, gdybyś musiał dostosować czas.
Czy Churrosy podawać z sosem?
Idealnie sprawdzą się z czekoladowym dipem lub z dipem ze słonego karmelu.
Churros z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 szklanka mąki uniwersalnej
- 1 duże jajko
- 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
Instrukcje
- Zagotuj wodę, mleko, sól i olej.
- Po zagotowaniu dodaj mąkę i mieszaj aż do powstania kulki ciasta.
- Odłóż na 5 minut.
- Ubijaj na średnio-wysokich obrotach przez 1 minutę lub do momentu, gdy ciasto zmięknie. Potem dodaj jajko i skórkę z cytryny i ubijaj przez ok. 2 minuty
- Odstaw do ostygnięcia.
- Włóż dużą końcówkę gwiazdkową do rękawa cukierniczego i napełnij go ciastem. Wyciskaj 10 cm. paski.
- Wstaw do lodówki na 1h
- Rozgrzej frytownicę do około 190°C
- Przenieś wyciskane churrosy do frytownicy, spryskaj je olejem w sprayu.
- Piecz aż zrobią się złocisto-brązowe, przez 15-20 minut.
- Posyp cukrem i cynamonem, podawaj gorące.
0 komentarzy