Śródziemnomorska Sałatka z pieczonej papryki z Air Fryer
Autor: Redakcja
Frytkownica beztłuszczowa to tak wszechstronne urządzenie, że można je z powodzeniem wykorzystać do przygotowania przepysznych sałatek, a dzisiaj prezentujemy Wam jedną z naszych ulubionych – sałatkę z pieczoną papryką z Air Fryer. Pełna smaku, kolorowa, przepyszna i sycąca – doskonale nadaje się zarówno na imprezy, jak i dodatek np. do obiadu czy grilla, ale świetnie chrupie się ją również do wieczornego seansu. Danie wszechstronne i przepyszne, po prostu musisz go spróbować! Jak zawsze, smacznego!

Liczba porcji:
2
Gotowe w:
30 minut
- 2 papryki czerwone
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 6 sztuk oliwek zielonych (u nas faszerowanych czosnkiem)
- 20 g pokruszonego sera feta
- szczypta soli


Instrukcje
Krok 1
Papryki umyj i umieść w komorze szuflady Air Fryera i piecz przez 20 minut w 200°C w trybie Air Fry.Krok 2
Po upieczeniu papryki przełóż do głębokiego naczynia szklanego i przykryj folią spożywczą – dzięki temu papryki zmiękną i będzie można łatwo je obrać. Pozostaw je w zamknięciu na około godzinę, do przestygnięcia.
Krok 3
Po tym czasie papryki oczyść ze skóry, gniazd nasiennych i pokrój w paski. Dodaj posiekane zioła – bazylię i pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, ocet, oliwki pokrojone w paski i dokładnie wymieszaj. Na koniec na wierzch pokrusz ser feta.

Porada:
To danie idealnie sparwdzi się jako sycący lunch, dodatek do mięs lub grilla oraz przekąska na imprezę.

Sałatka z papryką pieczoną w Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 2 sztuki papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 6 sztuk oliwek zielonych (u nas faszerowanych czosnkiem)
- 20 g pokruszonego sera feta
- szczypta soli
Instrukcje
- Umyj papryki i włóż do komory Air Fryera. Piecz w 200°C przez 20 minut w trybie Air Fry.
- Upieczone papryki przełóż do szklanego naczynia i przykryj folią spożywczą - to pomoże je łatwo obrać. Odstaw na godzinę do wystygnięcia.
- Wystudzone papryki obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Dodaj posiekane zioła, przeciśnięty czosnek, oliwę, ocet i pokrojone oliwki. Wymieszaj i na wierzchu ułóż pokruszony ser feta.
0 komentarzy