Miodownik z Air Fryer

Strona główna 5 Słodkości 5 Miodownik z Air Fryer

Autor: Redakcja

Miodownik to tradycyjne świąteczne danie, które jednak warto przygotowywać na różne okazje, ponieważ oferuje gwarantowany sukces – jest kremowe, słodkie i przepyszne – to najlepszy przepis na sukces wśród znajomych, rodziny i dzieci. Dzisiaj chcemy przedstawić Wam przepis na to kultowe już ciasto, który przygotujecie w waszych frytkownicach beztłuszczowych. Spróbujcie, bo warto! Smacznego!

Miodownik z Air Fryer

Liczba ciast:

1

Gotowe w:

2 godziny 30 minut

Składniki

Składniki na blaty:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 150 g miodu
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10g (2 łyżeczki) kakao
  • 560 g mąki pszennej

Składniki na krem:

  • 300 g miękkiego masła
  • 800 g masy kajmakowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów pekan

Składniki na poncz:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka miodu

Miodownik z Air Fryera to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie wyjątkowy smak i prostotę przygotowania. Ten tradycyjny polski wypiek zaskakuje swoją lekkością i aromatem miodu, który sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Blaty ciasta, przygotowane z jajek, miodu i kakao, są miękkie i puszyste, doskonale komponując się z kremem na bazie masy kajmakowej i miękkiego masła.

Dodatkowo, orzechy włoskie i pekan dodają chrupkości i głębi smaku, a poncz z soku cytrynowego i miodu nadaje całości świeżości. Miodownik to nie tylko doskonały deser na rodzinne spotkania, ale także efektowny dodatek na przyjęcia czy święta.

Przygotowanie miodownika w Air Fryerze pozwala na szybkie pieczenie, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś wyjątkowego, co stanie się hitem na Twoim stole!

frytkownica beztłuszczowa ciasto miodownik przepis
miodownik z frytkownicy beztłuszczowej

Kup nasze ebooki: 26 przepisów na przekąski z aif fryer + 10 przepisów na sosy oraz Pieczywo z Air Fryer

Odkryj proste, smaczne przepisy, które zaskoczą Twoich bliskich! Kup nasze ebooki z przepisami na przepyszne przekąski, sosy oraz domowe pieczywo! Zaskocz znajomych i rodzinę pysznymi daniami z chrupiącym pieczywem!

Instrukcje

Krok 1
Jeśli masz twardy miód, umieść go w miseczce, postaw na wrzątku, aby nieco się rozrzedził.
Krok 2

Do robota kuchennego wbij trzy jajka (całe – białko + żółtko) i wsyp 200 g drobnego cukru do wypieków. Ubijaj do powstania białej, puszystej piany – około 10 minut. Następnie dodaj miód i ubijaj do połączenia składników – ok. 1 minutę.

Krok 3

Łyżkę octu wlej do miseczki, dodaj 2 łyżeczki sody oczyszczonej, nie przestrasz się, na początku się zapieni.

Krok 4

Do masy jajecznej dodaj kakao, mąkę i mieszankę sodu z octem, a następnie wyrabiaj do otrzymania ciasta.

Krok 5

Powstałe ciasto podziel na siedem równych części – najlepiej zważ całość i oddzielaj. U nas ciasto waży 1050 g, co po podzieleniu daje około 150 g na każdą część.

Krok 6

Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną częścią wyklej spód i nakłuj widelcem. Piecz w 160 stopniach przez 8 minut w programie Bake. Powtórz z pozostałymi częściami.

Krok 7

Jeden blat pokrusz, umieść w malakserze, rozdrobnij na pył i przesyp do miseczki. Tym rozdrobnionym blatem będziemy obsypywać wierzch i boki ciasta.

Krok 8

Miękkie masło włóż do robota kuchennego i ubijaj do otrzymania jasnej i puszystej masy – potrwa to ok. 10 minut.

Krok 9

Do ubitego masła dodaj 400 g masy kajmakowej i ubijaj do połączenia składników. Następnie dodaj kolejne 400 g masy kajmakowej i ponownie ubijaj.

Krok 10

Orzechy posiekaj i dodaj do kremu i wymieszaj, wystarczy szpatułką.

Krok 11

Krem zważ i podziel na 7 części, u nas wyszło 1160 g, czyli 165 g na warstwę.

Krok 12

Przygotuj poncz: w szklance z ciepłą wodą rozpuść miód i dodaj sok z cytryny.

Krok 13

Pierwszy blat posmaruj ponczem, a następnie nałóż pierwszą warstwę kremu. Kolejny blat nałóż na pierwszy, nasącz w ponczem, dodaj krem. Powtórz z pozostałymi warstwami. Opcjonalnie możesz także na pierwszą i trzecią nałożyć np. dżemu porzeczkowego dla przełamania smaku.

Krok 14

Pozostałym kremem (część 6 i 7) nasmaruj boki i górę ciasta, następnie obsyp z każdej strony okruchami z pokruszonego blatu.

Krok 15

Wstaw do lodówki na kilka dni. Taki miodownik można przygotować nawet tydzień przed świętami, a w lodówce utrzyma swoją świeżość nawet do miesiąca.

dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

Porada:

Blaty możesz upiec nawet tydzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, jak pierniczki.

frytkownica beztłuszczowa ciasto miodownik przepis

Miodownik z Air Fryer

Przygotowanie 2 minuty
Pieczenie 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny 30 minuty
Danie boże narodzenie, ciasta, ciasteczka, deser, Desery, na słodko, na święta, słodycze
Liczba porcji 1 ciasto

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer
  • Robot kuchenny

Składniki
  

Składniki na blaty:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 150 g miodu
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g 2 łyżeczki kakao
  • 560 g mąki pszennej

Składniki na krem:

  • 300 g miękkiego masła
  • 800 g masy kajmakowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów pekan

Składniki na poncz:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka miodu

Instrukcje
 

  • Jeśli miód jest zbyt gęsty, umieść go w miseczce i postaw na wrzątku, aby stał się bardziej płynny.
  • Wbij trzy całe jajka (białka i żółtka) do robota kuchennego i wsyp 200 g drobnego cukru do wypieków. Ubijaj przez około 10 minut, aż powstanie biała, puszysta piana. Następnie dodaj miód i miksuj przez około 1 minutę, aż składniki się połączą.
  • Wlej łyżkę octu do miseczki, dodaj 2 łyżeczki sody oczyszczonej – nie martw się, na początku będzie się pienić.
  • Dodaj kakao, mąkę oraz mieszankę sody z octem do masy jajecznej, a następnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  • Podziel powstałe ciasto na siedem równych części – najlepiej ważąc całość i oddzielając. W naszym przypadku ciasto waży 1050 g, co daje około 150 g na każdą część.
  • Wyłóż spód tortownicy o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyklej na dnie i nakłuj widelcem. Piecz w 160°C przez 8 minut na programie Bake. Powtórz z pozostałymi częściami.
  • Pokrusz jeden blat ciasta, umieść w malakserze i zmiksuj na pył, a następnie przesyp do miseczki. Ten rozdrobniony blat posłuży do obsypania wierzchu i boków ciasta.
  • Umieść miękkie masło w robocie kuchennym i ubijaj, aż uzyskasz jasną i puszystą masę – zajmie to około 10 minut.
  • Dodaj 400 g masy kajmakowej do ubitego masła i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj kolejne 400 g masy kajmakowej i ponownie miksuj.
  • Posiekaj orzechy i dodaj je do kremu, a następnie wymieszaj szpatułką.
  • Zważ krem i podziel na 7 części. W naszym przypadku wyszło 1160 g, co daje około 165 g na warstwę.
  • Przygotuj poncz, rozpuszczając miód w szklance ciepłej wody, a następnie dodaj sok z cytryny.
  • Pierwszy blat posmaruj ponczem, a następnie nałóż pierwszą warstwę kremu. Nałóż kolejny blat na pierwszy, nasącz go ponczem i dodaj krem. Powtórz z pozostałymi warstwami. Opcjonalnie, na pierwszą i trzecią warstwę możesz nałożyć dżem porzeczkowy, aby przełamać smak.
  • Pozostałym kremem (części 6 i 7) posmaruj boki i górę ciasta, a następnie obsyp okruchami z pokruszonego blatu ze wszystkich stron.
  • Wstaw do lodówki na kilka dni. Taki miodownik można przygotować nawet tydzień przed świętami, a w lodówce zachowa świeżość nawet przez miesiąc.
Słowa kluczowe czy da się zrobić ciasto miodownik w air fryer, czy można upiec miodownik w frytkownicy beztłuszczowej, frytkownica beztłuszczowa ciasto miodownik, jak zrobić miodownik w air fryer, miodownik tradycyjny z frytkownicy beztłuszczowej, miodownik z air fryer, przepis na miodownik z frytkownicy beztłuszczowej, sposób na zrobienie miodownika z frytkownicy beztłuszczowej, świąteczne ciasto miodownik z air fryer

Inne przepisy

Kup nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski

🥐 Pieczywo

🍰 Ciasta

🍪 Desery

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu