Cofnij

Miodownik z Air Fryer

Przygotowanie 2 minuty
Pieczenie 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny 30 minuty
Danie boże narodzenie, ciasta, ciasteczka, deser, Desery, na słodko, na święta, słodycze
Liczba porcji 1 ciasto

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer
  • Robot kuchenny

Składniki
  

Składniki na blaty:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 150 g miodu
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g 2 łyżeczki kakao
  • 560 g mąki pszennej

Składniki na krem:

  • 300 g miękkiego masła
  • 800 g masy kajmakowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów pekan

Składniki na poncz:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka miodu

Instrukcje
 

  • Jeśli miód jest zbyt gęsty, umieść go w miseczce i postaw na wrzątku, aby stał się bardziej płynny.
  • Wbij trzy całe jajka (białka i żółtka) do robota kuchennego i wsyp 200 g drobnego cukru do wypieków. Ubijaj przez około 10 minut, aż powstanie biała, puszysta piana. Następnie dodaj miód i miksuj przez około 1 minutę, aż składniki się połączą.
  • Wlej łyżkę octu do miseczki, dodaj 2 łyżeczki sody oczyszczonej – nie martw się, na początku będzie się pienić.
  • Dodaj kakao, mąkę oraz mieszankę sody z octem do masy jajecznej, a następnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  • Podziel powstałe ciasto na siedem równych części – najlepiej ważąc całość i oddzielając. W naszym przypadku ciasto waży 1050 g, co daje około 150 g na każdą część.
  • Wyłóż spód tortownicy o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyklej na dnie i nakłuj widelcem. Piecz w 160°C przez 8 minut na programie Bake. Powtórz z pozostałymi częściami.
  • Pokrusz jeden blat ciasta, umieść w malakserze i zmiksuj na pył, a następnie przesyp do miseczki. Ten rozdrobniony blat posłuży do obsypania wierzchu i boków ciasta.
  • Umieść miękkie masło w robocie kuchennym i ubijaj, aż uzyskasz jasną i puszystą masę – zajmie to około 10 minut.
  • Dodaj 400 g masy kajmakowej do ubitego masła i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj kolejne 400 g masy kajmakowej i ponownie miksuj.
  • Posiekaj orzechy i dodaj je do kremu, a następnie wymieszaj szpatułką.
  • Zważ krem i podziel na 7 części. W naszym przypadku wyszło 1160 g, co daje około 165 g na warstwę.
  • Przygotuj poncz, rozpuszczając miód w szklance ciepłej wody, a następnie dodaj sok z cytryny.
  • Pierwszy blat posmaruj ponczem, a następnie nałóż pierwszą warstwę kremu. Nałóż kolejny blat na pierwszy, nasącz go ponczem i dodaj krem. Powtórz z pozostałymi warstwami. Opcjonalnie, na pierwszą i trzecią warstwę możesz nałożyć dżem porzeczkowy, aby przełamać smak.
  • Pozostałym kremem (części 6 i 7) posmaruj boki i górę ciasta, a następnie obsyp okruchami z pokruszonego blatu ze wszystkich stron.
  • Wstaw do lodówki na kilka dni. Taki miodownik można przygotować nawet tydzień przed świętami, a w lodówce zachowa świeżość nawet przez miesiąc.
Słowa kluczowe czy da się zrobić ciasto miodownik w air fryer, czy można upiec miodownik w frytkownicy beztłuszczowej, frytkownica beztłuszczowa ciasto miodownik, jak zrobić miodownik w air fryer, miodownik tradycyjny z frytkownicy beztłuszczowej, miodownik z air fryer, przepis na miodownik z frytkownicy beztłuszczowej, sposób na zrobienie miodownika z frytkownicy beztłuszczowej, świąteczne ciasto miodownik z air fryer