Mini Calzone z Air Fryer

Strona główna 5 Obiady i kolacje 5 Mini Calzone z Air Fryer

Autor: Redakcja

Pyszna przekąska, którą pokochają dorośli i dzieci. Co więcej, na przygotowanie jej wystarczy niecałe 30 minut. Sprawdź nasz przepis poniżej!

Mini Calzone z Air Fryer

Porcje

ok. 16

Gotowe w:

25 min

Składniki

  • Mąka pszenna do posypania ciasta
  • Ciasto na pizzę, wyjęte do temperatury pokojowej minimum godzinę wcześniej
  • 1 szklanka sosu do pizzy, plus dodatkowy do maczania (gotowy lub domowy)
  • Starty ser mozzarella (może być o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • Pepperoni lub ulubiona szynka cienko pokrojona i posiekana

Pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się na imprezach ale również idealna, jeśli chcemy przygotować coś ciepłego, co nasze dzieci na pewno zjedzą. To jedna z największych zalet frytkownicy beztłuszczowej – do robienia smakowitych przekąsek nie trzeba nagrzewać całego wielkiego piekarnika, tylko można skorzystać z tego cudownego urządzenia, które zrobi to szybko i zdecydowanie smaczniej! W celu zminimalizowania czasu przygotowywania i wpisaniu się w schemat przekąski, skorzystamy z gotowych półproduktów, jednak jesli masz swoje ulubione przepisy na sos pomidorowy i ciasto, możesz je śmiało zaimplementować!

calzone frytkownica beztłuszczowa
Mini Calzone z Air Fryer

ZAMÓW nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Instrukcje

Krok 1

Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na pizzę do grubości około około pół centymetra. Użyj około 7-8 centymetrowej okrągłej miseczki, aby wykroić 8 do 10 kółek z ciasta.

Krok 2

Przełóż kółka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zbierz resztki ciasta, a następnie ponownie rozwałkuj i powtórz wykrawanie kółek, aż wykorzystasz całe ciasto.

Krok 3

Na każdym kole ciasta nałóż 2 łyżeczki sosu, 1 łyżkę sera i 1 łyżeczkę pepperoni. Pracując z jednym kołem ciasta na raz, złóż je na pół, a następnie zaciśnij brzegi, aby je zamknąć. Po zamknięciu każdego calzone użyj widelca, aby zacisnąć brzegi i lepiej je uszczelnić.

Krok 4

Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do 190°C. Podziel calzone na partie, smaż w frytkownicy aż do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości, około 8 minut – w połowie czasu przewróć na drugą stronę. Podawaj z dodatkowym sosem do pizzy do maczania, jeśli chcesz.

Uwaga: Wszystkie frytkownice powietrzne pieką nieco inaczej. Możesz musieć dostosować czas w górę lub w dół w zależności od mocy i watów, z jaką piecze twoja frytkownica. Zawsze najlepiej jest wypróbować małą porcję nowego przepisu na wypadek, gdybyś musiał dostosować czas.

dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

Jak przechowywać po upieczeniu:

 

Umieść ostudzone calzone w szczelnym pojemniku lub w zamykanym worku plastikowym. Powinny wytrzymać w lodówce do 5 dni.
Mini Calzone z Air Fryer

Mini Calzone z Air Fryer

Przygotowanie 5 minuty
Pieczenie 20 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Danie calzone, pizza, przekąski
Liczba porcji 16 porcji

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • Mąka pszenna do posypania ciasta
  • Ciasto na pizzę ogrzane do temperatury pokojowej minimum godzinę wcześniej
  • 1 szklanka sosu do pizzy plus dodatkowy do maczania (gotowy lub domowy)
  • Starty ser mozzarella może być o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Pepperoni lub ulubiona szynka cienko pokrojona i posiekana

Instrukcje
 

  • Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkuj ciasto na pizzę do grubości około pół centymetra. Użyj okrągłej miseczki o średnicy 7-8 centymetrów, aby wykroić 8 do 10 kółek z ciasta.
  • Przenieś wykrojone kółka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zgarnij resztki ciasta, następnie ponownie rozwałkuj i ciąg dalej wykrawaj kółka, aż wykorzystasz całe ciasto.
  • Na każdym kole ciasta rozprowadź 2 łyżeczki sosu, dodaj 1 łyżkę sera i 1 łyżeczkę pepperoni. Pracując pojedynczo z każdym kołem, złóż je na pół, następnie zaciśnij brzegi, aby zamknąć nadzienie. Po złożeniu każdego calzone użyj widelca, aby dodatkowo zacisnąć brzegi i lepiej je uszczelnić.
  • Rozgrzej frytkownicę powietrzną do 190°C. Przygotuj calzone w partiach, smaż w frytkownicy aż uzyskają złotobrązowy kolor i chrupkość, co zajmie około 8 minut – w połowie czasu przewróć je na drugą stronę. Podawaj z dodatkowym sosem do pizzy do maczania, jeśli sobie życzysz.
Słowa kluczowe jak upiec pizze w piekarniku, mini calzone z air fryer, mini calzone z frytkownicy beztłuszczowej, przepis na mini calzone
airfryer-przepisy.pl

Inne przepisy

Kup nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski

🥐 Pieczywo

🍰 Ciasta

🍪 Desery

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu