Ciasto na pizzęogrzane do temperatury pokojowej minimum godzinę wcześniej
1szklanka sosu do pizzyplus dodatkowy do maczania (gotowy lub domowy)
Starty ser mozzarellamoże być o obniżonej zawartości tłuszczu
Pepperoni lub ulubiona szynka cienko pokrojona i posiekana
Instrukcje
Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkuj ciasto na pizzę do grubości około pół centymetra. Użyj okrągłej miseczki o średnicy 7-8 centymetrów, aby wykroić 8 do 10 kółek z ciasta.
Przenieś wykrojone kółka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zgarnij resztki ciasta, następnie ponownie rozwałkuj i ciąg dalej wykrawaj kółka, aż wykorzystasz całe ciasto.
Na każdym kole ciasta rozprowadź 2 łyżeczki sosu, dodaj 1 łyżkę sera i 1 łyżeczkę pepperoni. Pracując pojedynczo z każdym kołem, złóż je na pół, następnie zaciśnij brzegi, aby zamknąć nadzienie. Po złożeniu każdego calzone użyj widelca, aby dodatkowo zacisnąć brzegi i lepiej je uszczelnić.
Rozgrzej frytkownicę powietrzną do 190°C. Przygotuj calzone w partiach, smaż w frytkownicy aż uzyskają złotobrązowy kolor i chrupkość, co zajmie około 8 minut – w połowie czasu przewróć je na drugą stronę. Podawaj z dodatkowym sosem do pizzy do maczania, jeśli sobie życzysz.
Słowa kluczowe jak upiec pizze w piekarniku, mini calzone z air fryer, mini calzone z frytkownicy beztłuszczowej, przepis na mini calzone