Koperty z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i owocami z Air Fryer

Strona główna 5 Przekąski 5 Koperty z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i owocami z Air Fryer

Autor: Redakcja

Pyszne kopertki z ciasta francuskiego to prawdziwy deser z kategorii „szybko i pysznie”! Chrupiące ciasto francuskie, delikatna bita śmietana z dodatkiem mascarpone i świeże owoce tworzą idealne połączenie, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Ten deser jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale również elegancki w wyglądzie – idealny na spotkanie przy kawie czy jako efektowne zwieńczenie obiadu. Najlepsze jest to, że możecie dowolnie eksperymentować z owocami w zależności od sezonu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis, smacznego!

Koperty z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i owocami z Air Fryer

Liczba porcji:

2

Gotowe w:

17 minut

Składniki
  • 12 cm pasek ciasta francuskiego
  • 1 rozkłócone jajko
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 50 g mascarpone
  • 50 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • odrobina pasty waniliowej
  • ulubione owoce: u nas truskawki i borówki

Kopertki z ciasta francuskiego to prawdziwa uczta dla zmysłów! Delikatne, warstwowe ciasto zachwyca swoją chrupkością, a karmelizowany cukier na wierzchu dodaje nie tylko słodyczy, ale i apetycznego wyglądu.

Kremowe nadzienie to małe dzieło sztuki – połączenie delikatnej śmietanki z aksamitnym mascarpone i nutą wanilii tworzy lekką, puszystą masę, która doskonale komponuje się ze świeżymi owocami. Soczyste truskawki i słodkie borówki nie tylko dodają koloru, ale także świeżości i naturalnej słodyczy.

Air Fryer sprawia, że ciasto francuskie jest idealnie wypieczone – złociste i chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie delikatne w środku. To szybki sposób na przygotowanie eleganckiego deseru, który wygląda jak z profesjonalnej cukierni.

To doskonała propozycja na szybki deser, który zachwyci gości lub umili popołudniową kawę. Możesz eksperymentować z różnymi owocami sezonowymi, tworząc za każdym razem nową, pyszną wersję!

frytkownica beztłuszczowa koperty z ciasta francuskiego z owocami
koperty z ciasta francuskiego ze śmiataną i owocami pieczone w air fryer

ZAMÓW nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Instrukcje

Krok 1

Ciasto francuskie rozwiń i podziel na pół tak, aby otrzymać dwa równe kwadraty o boku 12 cm (z całego arkusza ciasta francuskiego wyjdzie 6 porcji – jeśli planujesz aż tyle pamiętaj, aby wszystkie składniki pomnożyć x3). Nasmaruj rozkłóconym jajkiem i złóż na pół tworząc kopertę. Nasmaruj z wierzchu jajkiem i posyp cukrem. Przełóż do szuflady Air Fryera i piecz przez 7 minut w 180°C.

Krok 2

W tym czasie przygotuj owoce – umyj i pokrój na mniejsze kawałki jeśli jest taka potrzeba. Następnie przygotuj bitą śmietanę miksując ze sobą serek mascarpone, śmietankę, pastę waniliową i cukier puder.

Krok 3

Upieczone koperty pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój i wypełnij bitą śmietaną oraz owocami.

dołącz do newslettera i otrzymaj darmowy ebook

Porada:

Do nadzienia możesz użyć dowolnych owoców, a bitą śmietanę możesz zastąpić np. kremem czekoladowym.

frytkownica beztłuszczowa koperty z ciasta francuskiego z owocami

Koperty z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i owocami z Air Fryer

Przygotowanie 10 minuty
Pieczenie 7 minuty
Czas całkowity 17 minuty
Danie ciasta, ciasteczka, deser, Desery, impreza, lunch, na słodko, Przekąska, przekąski, Przystawka, Przystawki, słodycze, tłusty czwartek, vege, wege
Liczba porcji 2 porcje

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 12 cm pasek ciasta francuskiego
  • 1 rozkłócone jajko
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 50 g mascarpone
  • 50 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • odrobina pasty waniliowej
  • ulubione owoce: u nas truskawki i borówki

Instrukcje
 

  • Podziel ciasto francuskie na dwa kwadraty 12x12 cm. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, złóż na pół w kopertę. Posmaruj wierzch jajkiem, posyp cukrem, a następnie piecz w Air Fryerze 7 minut w temperaturze 180°C.
    (Z całego arkusza ciasta francuskiego wyjdzie 6 porcji - jeśli planujesz aż tyle pamiętaj, aby wszystkie składniki pomnożyć x3).
  • Przygotuj owoce - umyj i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki.
  • Zmiksuj mascarpone, śmietankę, pastę waniliową i cukier puder na puszystą masę.
  • Wystudzone kopertki przekrój, wypełnij kremem i udekoruj owocami.
Słowa kluczowe air fryer ciasto francuskie z owocami, ciasto francuskie z bitą śmietaną i owocami z air fryer, ciasto francuskie z kremem i owocami z frytkownicy beztłuszczowej, faszerowane kopertki z ciasta francuskiego z frytkownicy beztłuszczowej, frytkownica beztłuszczowa koperty z ciasta francuskiego pieczone z dodatkami owoców i bitej śmietany, jak zrobić koperty z ciasta francuskiego z owocami i bitą śmietaną, kopertki z ciasta francuskiego z air fryer, kopertki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną pieczone w frytkownicy beztłuszczowej, kopertki z ciasta francuskiego z dodatkami z air fryer, kopertki z ciasta francuskiego z owocami z air fryer, koperty z ciasta francuskiego faszerowane z air fryer, przekąska z ciasta francuskiego z owocami z air fryer, przepis na kopertki z ciasta francuskiego pieczone w air fryer, przepis na koperty z ciasta francuskiego z owocami i bitą śmeitaną

Inne przepisy

Kup nasze ebooki z przepisami na:
🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

Zachwyć swoich bliskich wyjątkowymi smakami! Sięgnij po nasze eBooki i odkryj przepisy na pyszne przekąski, chrupiące pieczywo oraz wyborne ciasta i desery!

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski

🥐 Pieczywo

🍰 Ciasta

🍪 Desery

Kup nasze ebooki z przepisami na:

🌯 Przekąski, 🥐 Pieczywo,
🍰 Ciasta, 🍪 Desery

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu