Kalafior w sosie Buffalo z Air Fryer
Autor: Redakcja
Przekąska doskonała na spotkania towarzyskie, mecze – jednak w naszym kraju nadal bardzo rzadko przygotowywana. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i zagości w waszym przekąskowym menu.
Porcje
2
Gotowe w:
20 min
Kcal na porcję:
141
Składniki
- ½ główki kalafiora
- ½ szklanki sosu buffalo (lub alternatywne sosy chili)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- ½ łyżeczki soli
- Sos do maczania – rancherski, blue cheese lub jogurtowy
- Pałki selera naciowego
Ten przepis wykorzystuje proste, konkretne składniki, które razem tworzą najlepszy kalafior Buffalo. Używając zaledwie siedmiu składników (w tym dodatków do podania), ten kalafior to szybki i prosty przepis! Doskonała przekąska dla każdego. Idealnie sprawdza się przy spotkaniach towarzyskich, ponieważ przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak również osobom, które na co dzień spożywają mięso. Doskonała alternatywa dla skrzydełek z kurczaka.
Kup nasze ebooki: 26 przepisów na przekąski z aif fryer + 10 przepisów na sosy oraz Pieczywo z Air Fryer
Odkryj proste, smaczne przepisy, które zaskoczą Twoich bliskich! Kup nasze ebooki z przepisami na przepyszne przekąski, sosy oraz domowe pieczywo! Zaskocz znajomych i rodzinę pysznymi daniami z chrupiącym pieczywem!
Instrukcje
Krok 1
Pokrój kalafior na kawałki wielkości kęsa. W dużej misce delikatnie wymieszaj kalafior ze wszystkimi pozostałymi składnikami – sosem, oliwą, czosnkiem w proszku, solą.
Krok 2
Lekko natłuść koszyk lub ruszt air fryera – najlepiej wykorzystać spray olejowy. Ułóż kalafior w jednej warstwie (piecz partiami, jeśli wszystkie nie mieszczą się w jednej warstwie). Piecz w temperaturze 190°C przez 12 do 15 minut, aż kalafior będzie miękki i lekko zrumieniony.
Krok 3
Podawaj na ciepło z ulubionym sosem do maczania i pałkami selera.
Wartości odżywcze na porcję
Tłuszcze
14,1g
Węglowodany
4,5g
Białko:
1,6g
Kalafior w sosie Buffalo z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 1/2 główki kalafiora
- 1/2 szklanki sosu buffalo (lub alternatywne sosy chili)
- 2 łyżki oliwy z oliwek 30 ml
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- Sos do maczania rancherski, blue cheese lub jogurtowy
- Pałki selera naciowego
Instrukcje
- Naciśnij kalafior na kawałki o wielkości kęsa. W dużej misce delikatnie wymieszaj kalafior z pozostałymi składnikami, takimi jak sos, oliwa, czosnek w proszku i sól.
- Lekko natłuść kosz frytkownicy powietrznej lub ruszt Air Fryera, najlepiej używając sprayu olejowego. Ułóż kawałki kalafiora w jednej warstwie (piecz partiami, jeśli wszystkie nie mieszczą się w jednej warstwie). Piecz w temperaturze 190°C przez 12 do 15 minut, aż kalafior stanie się miękki i lekko zrumieniony.
- Podawaj na ciepło z ulubionym sosem do maczania i pałkami selera.
0 komentarzy