Cofnij

Kalafior w sosie Buffalo z Air Fryer

Przygotowanie 5 minuty
Pieczenie 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Liczba porcji 2 porcje
Kcal 141 kcal

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 1/2 główki kalafiora
  • 1/2 szklanki sosu buffalo (lub alternatywne sosy chili)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 30 ml
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sos do maczania rancherski, blue cheese lub jogurtowy
  • Pałki selera naciowego

Instrukcje
 

  • Naciśnij kalafior na kawałki o wielkości kęsa. W dużej misce delikatnie wymieszaj kalafior z pozostałymi składnikami, takimi jak sos, oliwa, czosnek w proszku i sól.
  • Lekko natłuść kosz frytkownicy powietrznej lub ruszt Air Fryera, najlepiej używając sprayu olejowego. Ułóż kawałki kalafiora w jednej warstwie (piecz partiami, jeśli wszystkie nie mieszczą się w jednej warstwie). Piecz w temperaturze 190°C przez 12 do 15 minut, aż kalafior stanie się miękki i lekko zrumieniony.
  • Podawaj na ciepło z ulubionym sosem do maczania i pałkami selera.
airfryer-przepisy.pl