Pająki z Parówek i Ciasta Francuskiego z Air Fryer
Autor: Redakcja
Idealna przekąska na imprezę tematyczną np. z okazji Halloween. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna. Do przygotowania potrzebujesz tylko 10 minut swojego czasu i kilku składników, a efekt końcowy będzie rewelacyjny. Ta przekąska na pewno zrobi furorę na imprezie dla dzieci. Nie czekaj, przekonaj się jak łatwo można zrobić porywającą przekąskę. Smacznego!
Liczba pająków:
24
Gotowe w:
20 minut
Składniki
- 12 parówek
- 1 oliwka czarna
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 jajko
Szukasz zabawnej i pysznej przekąski na imprezę lub rodzinny wieczór? Pająki z parówek i ciasta francuskiego z Air Fryera to idealny pomysł! Chrupiące ciasto francuskie owinięte wokół soczystych parówek, a do tego oliwka imitująca oczy pająka – to przekąska, która nie tylko smakuje, ale też świetnie wygląda.
To doskonała opcja na halloweenowe przyjęcie, ale sprawdzi się również na każdą inną okazję, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości czymś kreatywnym. Przygotowanie jest szybkie i proste, a Air Fryer sprawia, że ciasto francuskie wychodzi idealnie złociste i chrupiące.
Dzieci uwielbiają te pająki, a dorośli z pewnością docenią ich smak i wygląd. To przekąska, która zniknie z talerza w mgnieniu oka! Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś pysznego i efektownego w krótkim czasie.
Kup nasze ebooki: 26 przepisów na przekąski z aif fryer + 10 przepisów na sosy oraz Pieczywo z Air Fryer
Odkryj proste, smaczne przepisy, które zaskoczą Twoich bliskich! Kup nasze ebooki z przepisami na przepyszne przekąski, sosy oraz domowe pieczywo! Zaskocz znajomych i rodzinę pysznymi daniami z chrupiącym pieczywem!
Instrukcje
Krok 1
Krok 2
Oliwkę pokrój na małe kawałeczki – posłużą nam za pajęcze oczy.
Krok 3
Ciasto francuskie rozłóż, podziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi i na 16 części wzdłuż krótszej krawędzi – razem powinno wyjść 32 paski. Następnie każdy pasek nakładaj na parówkę w środkową część (tę między nacięciami). Powtórz z każdą parówką, pozostałe 12 części ciasta rozdziel po równo na wszystkie pająki lub w niektórych po prostu stwórz dwie warstwy – dzieliliśmy na tyle pasków, aby były wystarczająco cienkie i nie blokowały naciętych części.
Krok 4
W miseczce rozkłóć jajko i posmaruj nim ciasto francuskie, a następnie na każdym kawałku naklej po dwa kawałki pokrojonych oliwek – pajęczych oczu.
Krok 5
Frytkownicę beztłuszczową nagrzej w temperaturze 200°C przez 5 minut.
Krok 6
Do rozgrzanego Air Fryera przełóż pająki i piecz w temperaturze 180°C przez 8 minut.
Porada:
Do stworzenia oczu możesz wykorzystać np. pieprz lub czarnuszkę.
Pająki z Parówek i Ciasta Francuskiego z Air Fryer
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
- 12 parówek
- 1 oliwka czarna
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 jajko
Instrukcje
- Przekrój każdą parówkę na pół, a następnie ponacinaj obie strony każdej połówki wzdłuż, do około 1/3 długości, dzieląc je na cztery części, które będą imitować odnóża.
- Pokrój oliwkę na małe kawałki, które będą służyć jako oczy pająka.
- Rozłóż ciasto francuskie i podziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie na 16 części wzdłuż krótszej, uzyskując 32 paski. Każdy pasek owiń wokół środkowej części parówki (między nacięciami). Powtórz z każdą parówką. Pozostałe 12 pasków rozdziel po równo na wszystkie pająki lub w niektórych stwórz dwie warstwy, aby ciasto nie blokowało naciętych części.
- Rozkłóć jajko w miseczce i posmaruj nim ciasto francuskie. Następnie na każdym pająku umieść po dwa kawałki oliwek, tworząc pajęcze oczy.
- Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do 200°C przez 5 minut.
- Przełóż pająki do rozgrzanego Air Fryera i piecz w 180°C przez 8 minut.
0 komentarzy