Sernik bez sera z Air Fryer
Autor: Sylwia Witek
Sernik bez sera może brzmieć nieco abstrakcyjnie dla wielu, jednak w tym szaleństwie jest metoda. Z wielu względów sporo ludzi nie może delektować się tradycyjnymi serniczkami, dlatego też chcemy wam zaprezentować wersję, którą mogą skosztować wszyscy. Co więcej, nie bójcie się, to jest naprawdę rewelacyjne! Spróbujcie sami!
Liczba porcji
6
Gotowe w:
1 godzina 50 minut
Składniki
Składniki na spód:
- około 8 herbatników, wybierz swoje ulubione (ilość różnić się będzie w zależności od formy i pojemności frytkownicy)
- 40 g masła 82%
Składniki na sernik:
- 600 g jogurtów greckich
- 4 średnie jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 50 g masła 82%
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 łyżki mąki pszennej
- aromat waniliowy, kilka kropel – opcjonalnie
Oto przepis, który zmieni Wasze podejście do słodkości – sernik bez sera przygotowany w Air Fryer! To wyjątkowe danie, które zachwyca smakiem, a przy tym jest nieco lżejszą alternatywą dla tradycyjnych serników. Dodatkowo, sprawdzi się jako słodkość dla wegetarian! Idealne połączenie spodu z herbatników Twojej ulubionej marki z niesamowicie puszystą i kremową masą sernikową wzniosą Cię na wyżyny doznań smakowych.
Zachęcam Was do wypróbowania tego nietypowego przepisu na sernik bez sera. Niech stanie się on dowodem na to, że kuchnia to miejsce, gdzie możemy eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Udostępniajcie swoje kulinarne dzieła na mediach społecznościowych i inspirujcie innych do próbowania nowych rzeczy. Czekam na Wasze zdjęcia i opinie! Smacznego!
Kup nasze ebooki: 26 przepisów na przekąski z aif fryer + 10 przepisów na sosy oraz Pieczywo z Air Fryer
Odkryj proste, smaczne przepisy, które zaskoczą Twoich bliskich! Kup nasze ebooki z przepisami na przepyszne przekąski, sosy oraz domowe pieczywo! Zaskocz znajomych i rodzinę pysznymi daniami z chrupiącym pieczywem!
Instrukcje
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Porada:
1. Upieczony sernik przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu siedmiu dni od przygotowania.
2. Jeśli nie masz formy, kratkę frytkownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia i potraktować komorę air fryer jako formę.
Sernik bez sera z frytkownicy beztłuszczowej
Potrzebne urządzenia
- Air Fryer
Składniki
Składniki na spód:
- 8 sztuk herbatników wybierz swoje ulubione (ilość różnić się będzie w zależności od formy i pojemności frytkownicy)
- 40 g masła 82%
Składniki na sernik:
- 600 g jogurtów greckich
- 4 średnie jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- 50 g masła 82%
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 łyżki mąki pszennej
- aromat waniliowy kilka kropel – opcjonalnie
Instrukcje
- Rozdrobnij herbatniki na drobny pył, a następnie dodaj do nich miękkie masło – pamiętaj, aby wyjąć je z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem, aby łatwiej było je wymieszać. Starannie połącz składniki, aż uzyskasz konsystencję podobną do glinek. Formę przygotuj, wykładając ją papierem do pieczenia, po czym równo rozprowadź na jej dnie przygotowaną masę z herbatników.
- Przygotuj dwie oddzielne miski. W jednej z nich umieść żółtka, dodaj do nich jogurty greckie, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, mąkę pszenną oraz wcześniej rozpuszczone masło. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
- W drugiej misce ubij białka jaj, ale rób to ostrożnie – celem jest nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Powoli dodawaj cukier, nieustannie miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści i dokładnie połączy z białkami. Kontynuuj dodawanie kolejnych porcji cukru, miksując za każdym razem, aż wykorzystasz całą jego ilość.
- Dodaj powoli masę białkową do masy serowej, dodając ją partiami. Za każdym razem delikatnie mieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły, starając się nie wypuścić powietrza z masy. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane, przelej powstałą masę do przygotowanej formy, następnie starannie wyrównaj jej powierzchnię.
- Do dolnej części frytkownicy beztłuszczowej wlej wrzątek, tak aby woda sięgała do połowy wysokości siatki frytkownicy. Następnie piecz przy temperaturze 150°C przez półtorej godziny. W ostatnich 10 minutach pieczenia masz możliwość zwiększenia temperatury do 180°C, aby uzyskać idealnie zarumienioną powierzchnię.
- Po zakończeniu pieczenia sernik może sprawiać wrażenie niedopieczonego z uwagi na swoją galaretowatą konsystencję – to zupełnie normalne i oczekiwane. Po wyłączeniu frytkownicy nie otwieraj od razu komory; pozostaw sernik w środku na około 20 minut. Po upływie tego czasu delikatnie uchyl komorę i daj sernikowi kolejne 20 minut na odpoczynek w urządzeniu. Następnie wyjmij go i pozwól całkowicie ostygnąć. Życzę smacznego!
0 komentarzy