Cofnij

Tartaletki z łososiem i szpinakiem z Air Fryer

Przygotowanie 40 minuty
Pieczenie 20 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Danie impreza, Kolacja, obiad, obiady, Przekąska, przekąski, Przystawka, Przystawki, wege, wegetariańskie
Liczba porcji 4 tartaletki

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer
  • Patelnia
  • kokilki

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko

Składniki na farsz:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g szpinaku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 125 g łososia wędzonego
  • 20 g startego parmezanu

Składniki na sos beszamelowy:

  • 25 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • szczypta szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Instrukcje
 

  • Umieść wszystkie składniki na ciasto w misce i zagniataj, aż się połączą. Po zagnieceniu podziel ciasto na 4 kulki, każda o wadze około 50 g.
  • Przygotuj kokilki o pojemności 150 ml. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj, a następnie wyłóż nią spód i boki kokilek. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  • Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki i lekko podsmaż. Następnie wrzuć szpinak i smaż, aż woda odparuje. Dopraw szczyptą soli i pieprzu, a podczas smażenia delikatnie rozdrabniaj szpinak szpatułką.
  • Podgrzej masło w garnuszku, dodaj mąkę i zasmażaj chwilę, mieszając. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Zdejmij z kuchenki.
  • Wyjmij kokilki z ciastem z lodówki, umieść je w frytkownicy beztłuszczowej i piecz w 180°C przez 10 minut. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
  • Podziel szpinak na cztery porcje i rozłóż na dnie tartaletek. Wędzonego łososia lekko rozdrobnij, podziel na cztery części i równomiernie rozłóż w kokilkach. Na każdą tartaletkę nałóż około 2 łyżki sosu beszamelowego, tak aby przykrył farsz i ciasto. Na wierzchu posyp startym parmezanem.
  • Piecz w 160°C przez 15 minut na programie Bake. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.
Słowa kluczowe air fryer tarta z łososiem i szpinakiem, czy w air fryer można zrobić tartę z łososiem, frytkownica beztłuszczowa tartaletka z wędzonym łososiem i szpinakiem, przepis na tartaletki z wędzonym łososiem z frytkownicy beztłuszczowej, przepis na tartę z łososiem i szpinakiem z air fryer, tarta szpinakowa z sosem beszamelowym z frytkownicy beztłuszczowej, tarta z łososiem i szpinakiem z frytkownicy beztłuszczowej, tarta z wędzonym łososiem w sosie beszamelowym z air fryer, Tartaletki z łososiem i szpinakiem z Air Fryer, tartaletki z łososiem szpinakiem i sosem beszamelowym z air fryer