1gotowy spód do pizzy świeży np. z Lidla- nasz w wersji xl ma 30 x 40 cm
125gsera Mozzarella- w kulce
4łyżki sosu do pizzynp. Mutti
20gstartego sera Mozzarella
2łyżki pesto bazyliowego lub dowolnych innych dodatków np. salami, kurczak, oliwki itd.
oliwa czosnkowa lub zwykła
Instrukcje
Rozwiń spód do pizzy, przetnij na pół, a każdą połówkę podziel ponownie na pół, aby uzyskać cztery części. Następnie odetnij rogi, jak pokazano na obrazku. Możesz również zostawić rogi i zawinąć gwiazdkę z całego kawałka – to nieco trudniejsze i może nie być tak perfekcyjne, ale smak będzie równie doskonały!
Następnie wykonaj pięć nacięć, tworząc „trójkąty” do zawinięcia gwiazdki, jak pokazano na obrazku.
Pokrój kulkę mozzarelli w paski, a następnie każdy pasek na połówki. Umieść kawałek mozzarelli (lub więcej) na środku każdego trójkąta. Zwiń rogi trójkąta do środka, formując stożek, jak pokazano na obrazku poniżej. Powtórz z pozostałymi kawałkami, aż stworzysz gwiazdkę.
Dodaj do środka łyżkę sosu pomidorowego, trochę startej mozzarelli oraz 1/2 łyżeczki pesto bazyliowego (opcjonalnie). Jeśli masz inne dodatki, takie jak oliwki czy mięso, śmiało je dodaj – wszystko się sprawdzi!
Przełóż gwiazdkę do frytkownicy beztłuszczowej i piecz w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.
Przełóż upieczoną pizzę na kratkę, aby lekko przestygła, a trójkąciki posmaruj oliwą (opcjonalnie).
Słowa kluczowe domowa pizza z mrożonego ciasta z air fryer, frytkownica beztłuszczowa pizza z gotowego ciasta, frytkownica beztłuszczowa pizza ze spodu z lidla, pizza w kształcie gwiazy z air fryer, pizza z chłodzonego spodu z air fryer, pizza z gotowego spodu z air fryer, pizza z gotowego spodu z frytkownicy beztłuszczowej