Natłuść warzywa oliwą, a czosnek przekrój na pół lub odetnij tylko górę i polej oliwą. Dopraw szczyptą soli i umieść w frytkownicy beztłuszczowej.
Piecz w 180°C przez 35 minut. Po 15 minutach obróć czosnek do góry nogami, aby się nie spalił i nie stał się gorzki.
Obierz bakłażany i pomidora ze skórki, a następnie przełóż do blendera. Wyciśnij czosnek do blendera. Zdejmij zewnętrzną warstwę cebuli i dodaj ją do pozostałych składników. Dodaj orzechy włoskie, 20 g oliwy oraz przyprawy (sól, pieprz, paprykę słodką i płatki chili), a następnie dokładnie zblenduj na pastę.
Wyłóż pastę na talerz, posyp natką pietruszki, odrobiną posiekanych orzechów włoskich oraz szczyptą oliwy. Podawaj z chlebkami pita – jeśli używasz gotowych, nawilż je wodą i piecz w Air Fryer w 200°C przez 4 minuty.
Słowa kluczowe dip z pieczonych bakłażanów z frytkownicy beztłuszczowej, frytkownica beztłuszczowa pasta z pieczonego bakłażana, jak zrobić pastę z bakłażana we frytkownicy beztłuszczowej, krem z pieczonych bakłażanów z air fryer, pasta warzywna z bakłażanem z air fryer, Pasta z bakłażana z Air Fryer, przepis na pieczoną pastę z bakłażana z frytkownicy beztłuszczowej