W głębokiej misce połącz panko z sezamem.
Pokrój ser feta na pół, a następnie każdą połówkę przetnij wzdłuż, aby uzyskać dwa cieńsze "kotlety". Z jednej kostki powinny powstać 4 "kotlety".
Wyłóż papierem do pieczenia kosz frytkownicy i spryskaj go olejem.
Każdy kawałek najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w jajku, aby dokładnie pokryło ser. Przełóż do mieszanki panko z sezamem i dobrze obtocz, lekko dociskając. Następnie umieść w Air Fryerze wyłożonym papierem do pieczenia. Powtórz z pozostałymi kawałkami sera.
Piecz w 180°C przez 15 minut, obracając na drugą stronę po 10 minutach.
Na desce pokrój pół cebuli czerwonej w piórka. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a następnie podsmaż oba składniki na oliwie.
Pokrój pomidorki na połówki i dodaj je na patelnię z cebulą i czosnkiem. Dolej 50 ml wody i podsmaż na średnim ogniu.
Pokrój kilka listków bazylii w drobną kostkę. Gdy pomidory lekko zmiękną, dodaj na patelnię odcedzoną fasolkę. Podsmażaj wszystko przez około 3-5 minut.
Wyłącz ogień pod patelnią, dodaj posiekaną bazylię, a następnie podziel zawartość na dwie porcje i przełóż na talerze. Na wierzchu umieść po dwa kawałki upieczonego, panierowanego sera feta i przyozdób świeżą bazylią.