Cofnij

Oponki serowe z Air Fryer

Przygotowanie 23 minuty
Pieczenie 17 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Danie deser, Desery, na słodko, Przekąska, przekąski, słodycze, tłusty czwartek, wypieki
Liczba porcji 8 oponek

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 250 g twarogu tłustego
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 100 g śmietany 18%
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • Olej do nasmarowania komory i oponek

Instrukcje
 

  • Rozgnieć twaróg (pomiń, jeśli używasz twarogu z wiaderka, trzykrotnie zmielonego), a następnie dodaj cukier, żółtka, pastę waniliową i śmietanę. Dokładnie utrzyj składniki. Następnie dodaj mąkę i sodę oczyszczoną, a następnie zagnieć ciasto. Będzie ono klejące i dość luźne, ale nie dosypuj mąki, ponieważ oponki mogą stać się twarde.
  • Podsyp mąką blat, rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm i wykrawaj oponki dużym okręgiem, np. przy użyciu kubka, a małym kieliszkiem. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkuj i wykrawaj oponki, aż do wyczerpania ciasta. Z ostatniej porcji możesz samodzielnie uformować oponkę, bez wykrawania. Nam wyszło 8 oponek.
  • Wyłóż komorę Air Fryera papierem i nasmaruj olejem. Na przygotowanym papierze umieść oponki, a następnie również je nasmaruj olejem. Piecz przez 17 minut w 160°C w programie Bake (po 10 minutach delikatnie przewróć, aby oponki nie opadły). Po upieczeniu pozostaw je do lekkiego wystudzenia we frytkownicy, a następnie posyp cukrem pudrem lub polukruj. Oponki świetnie smakują z dodatkami, takimi jak krem czekoladowy czy dżem.
Słowa kluczowe frytkownica beztłuszczowa oponki serowe, jak upiec oponki serowe w frytkownicy beztłuszczowej, jak zrobić oponki serowe w air fryer, jak zrobić oponki serowe w frytkownicy beztłuszczowej, oponki serowe nie smażone przepis, oponki serowe pieczone w air fryer, oponki serowe z air fryer, przepis na oponki serowe pieczone w piekarniku air fryer, przepis na oponki serowe z air fryer, serowe oponki z air fryer, serowe oponki z frytkownicy beztłuszczowej